eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Lassú ütemben, de folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - a nap hírei

Bekérette egymás nagyköveteit Magyarország és Ukrajna. A brit kormányfő szerint nem a bevándorlás kínálja a megoldást az ellátási problémákra.

Lassú ütemben, de folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A városok többségét stagnáló tendencia jellemezte, enyhe emelkedés látható Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, valamint a Budapest környéki agglomerációs települések - Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta - közös mintájában. Csökkenés Győrben és Kaposváron volt megfigyelhető.

Kiemelkedő lehetőséget jelent a drónok felhasználása a gazdaságban – fogalmazott az innovációs és technológiai miniszter a 3. Drónkonferencia és Expo megnyitóján. Palkovics László hangsúlyozta: a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen Magyarország az élvonalba kerüljön. Ezek között említette az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia mellett a dróniparágat is.

Magyar bankok különböző osztályzatait javította a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő banki felminősítési döntései az MFB-t, az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot, az Erste Bank Hungaryt, a K&H Bankot és a Raiffeisen Bank-ot érintik. A Moody's néhány napja egy fokozattal javította és előrébb sorolta Magyarország államadósság-kötelezettségeinek besorolását is.

Bekérette az ukrán nagykövetet a magyar külügyminisztérium. A tárcavezető közölte: Magyarország nemzetbiztonsági érdekei súlyos megsértésének tartja, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni az ország biztonságos gázellátását. Szijjártó Péter közösségi oldalán nagy sikernek nevezte, hogy hétfőn aláírták a Magyarország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést az orosz Gazprommal. Közben az ukrán külügyminisztérium is közölte: bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a gázmegállapodásról.

Karikó Katalinnak ítélték oda idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t. Az intézmény méltatása szerint a magyar biokémikus, a BioNTech alelnöke, az 1990-es évek óta vezeti az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásokat. Munkája kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni küzdelemben, az új oltási stratégiák kidolgozásában. A kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak.

Horvátországban a jövő héttől mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben. A múlt heti bejelentés szerint még csak az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak kellett volna rendelkezniük oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel. A jövő héttől már védettségi igazolással kell rendelkezniük a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is.

Japánban csütörtöktől feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot. Szuga Josihide miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy országszerte csökken az újonnan fertőzöttek száma, így felpöröghet a gazdaság. A rendkívüli állapotot Japán mind a 27 prefektúrájában feloldják szeptember utolsó napján. A koronavírus-járvány kezeléséért is felelős gazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatos lesz.

Még nem jutott túl az euróövezet gazdasága a koronavírus-járvány okozta megrázkódtatáson, és az infláció átmeneti növekedése is a járvány következménye - mondta az Európai Központi Bank elnöke. Christine Lagarde az EKB éves jegybanki konferenciájának megnyitóján kiemelte, hogy nincs ok a beavatkozásra csak azért, mert az infláció egy ideig a kétszázalékos célérték felett van. Az EKB várakozásai szerint az infláció középtávon a kétszázalékos cél alatt marad.

Az infláció idei emelkedésére számít az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Jerome Powell, a Fed elnöke kongresszusi meghallgatásán arról beszélt: a legjobb kilátások szerint az inflációra gyakorolt hatás nem lesz sem különösen nagy, sem tartós. Jerome Powell a meghallgatáson szintén részt vevő Janet Yellen pénzügyminiszterrel egyetértésben felhívta a kongresszus figyelmét, hogy többet kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében.

A brit kormányfő szerint nem az ellenőrzés nélküli bevándorlás kínálja a megoldást a teherautósofőrök hiánya miatt kialakult országos ellátási problémákra. Boris Johnson azután beszélt erről, hogy szakmai szervezetek elégtelennek minősítették azt az intézkedést, amely szerint ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt az üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére.

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmát. A szigeten több mint egy hete tört ki a Cumbre Vieja nevű vulkán. Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint eddig 589 épület semmisült meg és 258 hektárnyi földterület pusztult el. A kabinet döntött arról, hogy első körben 10,5 millió euró közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×