INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

maruzsa zoltán

tanév

koronavírus

oktatás

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a kinevezését követően a Sándor-palotában 2019. szeptember 4-én.

Maruzsa Zoltán: 85-90 százalékos az iskolai átoltottság

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Nem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben, mert az oltás mint fegyver a kormány kezében van, erre alapozzák a védekezést. A köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádiónak beszélt a részletekről.

Zökkenőmentesen indult a jelenléti oktatás az iskolákban - fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádióban.

"Egyértelmű sikerként könyvelem el, hogy úgy tudtuk a jelenléti oktatást beindítani a múlt héten, hogy az lényegében és érdemben mindenhol zökkenőmentesen el tudott indulni" - jelentette ki.

Hozzátette, továbbra is rendelkezésre áll az oltás, bármikor bárki jelentkezhet érte, de országos oltási kampánynak nem látja értelmét.

"A világjárvány miatt különös figyelem vált szükségessé a tanévkezdés előtt. A protokollban az előző egy-másfél év tapasztalataira lehetett építeni, nem véletlen, hogy a minisztérium érvényben is hagyta a korábbi gyakorlatot, ami a takarításra és az oktatásszervezési lehetőségekre vonatkozik. Ebben tehát nincs új. "

Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a koronavírus-járvány miatt elképzelhetők egyedi intézkedések egyes intézményekben, de

a magas szintű országos átoltottság miatt egyelőre nem készül a kormány rendszerszintű digitális átállásra.

Az államtitkár közölte azt is: tanévkezdésig 185 ezer tanuló vette fel a koronavírus elleni oltást, a múlt héten zárult iskolai oltási kampányban pedig csaknem további 50 ezer, köznevelésben és szakképzésben tanuló diák kapta meg a vakcinát.

"Június közepe óta rendelkezésre állt a 12 év fölöttiek oltási lehetősége, kórházi oltópontokon, regisztrációt követően vették fel az oltást. Ezzel párhuzamosan a kormány a tanévkezdés napjaira oltási kampányt is szervezett, amely eredményesen zárult, további 50 ezer tanulónak biztosítva az oltást. Jóval védettebb állapotban kezdjük ezt a tanévet, mint az előzőt" - foglalta össze Maruzsa Zoltán.

Beszélt még a pedagógusok átoltottságáról is.

"Áprilisban megvalósult a pedagógusok, iskolai dolgozók kampányszerű oltása, és azóta is folyamatosan lehetőségük van oltásra, akár már a harmadik oltás felvételére is. Intézményi átlagban 85-90 százalékos az átoltottság az ő körükben. Ez egy nagy fokú védettség, messze magasabb arány, mint az országos átlag."

Emlékeztetett, "szárazon tartják a puskaport" a távoktatással kapcsolatban, "jövőkutatással kevésbé szívesen" foglalkozik.

Testhőmérséklet-mérés, maszk, távolságtartás a tanév első időszakában nem lesz

(az iskolai maszkhordást természetesen nem fogják tiltani), "az oltás a birtokunkban van, erre építünk".

Amennyiben tudományosan lehetséges lesz, hogy 12 év alattiakat is oltsanak koronavírus ellen, biztosítani is fogják a vakcinát, kötelezővé azonban továbbra sem tervezik tenni.

Maruzsa Zoltán júliusban az Aréna vendége volt.

Maruzsa Zoltán az Arénában
 
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Maruzsa Zoltán tanévkezdésről, oltottságról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018