eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma

Visszaadná az uniós tagországoknak a migráció kezelésének jogát a magyar kormányfő - a nap hírei

A Fudan Egyetem ügyétől tette függővé az atlétikai vb támogatását a Fővárosi Közgyűlés. Jelentős közúti lezárásokra kell számítani a csütörtöki Magyarország-Anglia labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés miatt.

A magyar miniszterelnök szerint az Európai Unióban az egyetlen megoldás a migráció kezelésére, ha visszaadják ezt a jogot a tagországoknak. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Bledben, a nemzetközi stratégiai fórum kerekasztal-beszélgetésén hangsúlyozta: nem fogadható el a migráció megoldásként a demográfiai problémákra sem, mert a főként muszlim bevándorlók megváltoztatnák a hagyományos európai kultúrát. Orbán Viktor hangoztatta, hogy az afganisztáni történések miatt most újabb migrációs válság fenyeget.

Újabb masszív migrációs hullámok indulnak el, ha a fejlett államok nem képesek javítani a rászoruló országokat célzó támogatási programjaik minőségét és hatékonyságát – figyelmeztetett a magyar külgazdasági és külügyminiszter Genfben. Szijjártó Péter társelnökként vett részt a legkevésbé fejlett országok támogatásával foglalkozó háromnapos ENSZ-konferencián, ahol hangsúlyozta, hogy a pandémiának nemcsak egészségügyi, gazdasági dimenziója is van.

Megszavazta a fővárosi közgyűlés, hogy visszavonja az atlétikai vb támogatását, ha a kormány a Diákvárostól vonna el területet a Fudan-egyetem javára. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként közölte: a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról. Hangsúlyozta: ezt a megállapodást az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt. A kormánypárti képviselők azt mondták, hogy a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi relevanciája annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását.

Ingyen használhatják csütörtöktől a fővárosi közösségi közlekedést a 14 éven aluliak, miután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a főpolgármester előterjesztését. A BKK azt reméli, hogy ezzel a szülőket is rá tudják venni, hogy ne autóval járjanak a városban. Úgy számolnak, hogy ha az akcióban érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy a szülő közösségi közlekedésre váltson, akkor az intézkedés nullszaldós lesz, tehát nem okoz többletkiadást a költségvetésnek. (Részletszabályok itt.)

Magyarországnak ismét érdemben van felsőoktatás- és tudománypolitikája, a reformok egyszerre szolgálják a felsőoktatás versenyképességét és az egyes egyetemek egyéni céljait - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Semmelweis Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén. Palkovics László arról beszélt, hogy 2014-hez képest megduplázódtak a felsőoktatási főösszegek, 2021-ben a GDP csaknem 1,2 százalékát fordítják az egyetemekre. Politikai hangulatkeltésnek nevezte azokat az aggodalmakat, hogy a közérdekű vagyonkezelői alapítványi modell sérti az egyetemek autonómiáját.

A Pedagógusok Szakszervezete azt kéri a kormánytól, hogy ne kötelezze a tanárokat arra, hogy 2024-ig megszerezzék az előmeneteli rendszer pedagógus II-es fokozatát. Totyik Tamás alelnök a szakszervezet tanévkezdő sajtótájékoztatóján azt mondta: becslések alapján a pályán lévők mintegy 6 százaléka meg kívánja tagadni a minősítés megszerzését, így a jelenlegi szabályok értelmében ők elveszítenék a munkájukat. Úgy véli: ez, a szakmából jelenleg is hiányzó 12 ezer pedagógussal együtt végzetes lenne a közoktatás rendszerére.

Megkezdte az aláírásgyűjtést a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójához. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, hogy több mint ezer aktivista gyűjti az aláírásokat az ország 300 pontján. Az első két hétben a közterületeken, az utcán lesz erre lehetőség, utána segítőikkel együtt felkeresnek minden állampolgárt. Hollik István megígérte, hogy nem engedik Gyurcsány Ferencet és "embereit" visszatérni a hatalomba.

Három miniszterelnök-jelölti vita lesz az ellenzéki előválasztás során – közölte az MSZP. Kettőt az első forduló előtt, illetve közben, egyet pedig a két forduló között tartanak - ez utóbbin már csak a második körbe jutott jelöltek vitáznak. A viták lebonyolítóit még ezután választják ki. A szocialisták közleménye hangsúlyozza, hogy az előválasztás egyik célja, hogy visszahozza a vitakultúrát a magyar politikába, a magyar közéletbe.

Átadták a Nyugati pályaudvar megújult utascsarnokát, amelybe elsőként egy KISS motorvonat érkezett be. A csarnokban már egy modern digitális utastájékoztató rendszer és új vágányvégi kijelzők várja a pályaudvaron évente megforduló csaknem 18 millió utast. A Nyugati pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújítása jövő nyárra fejeződhet be.

Jelentős közúti lezárásokra kell számítani a csütörtöki Magyarország-Anglia labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés miatt a Puskás Aréna környékén. A stadion közelében korlátozzák a parkolási lehetőségeket is. A BKK sűríti a járatait. Az útlezárások hatással lehetnek a Pest keleti részén, különösen a Zuglón áthaladók közlekedésére. A zárások miatt változik majd a Dózsa György úton haladó, valamint a Puskás Ferenc Stadion metróállomásról induló busz és trolibusz járatok közlekedése.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×