eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Átment a Fővárosi Közgyűlésen Karácsony Gergely javaslata az atlétikai vb vétójáról

A főpolgármester múlt héten jelentette be javaslatát: ha a kínai egyetem kapja a Diákváros területét, akkor nem járul hozzá a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. A mostani döntés azonban még nem a végleges vétó.

A Facebookon közölte, elfogadta vonatkozó indítványát a Fővárosi Közgyűlés. Indokként a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyén kívül azt is felhozta, hogy a kormány a budapestiek egészségére kialkudott forrásokat (évi 10 milliárd forint a főváros által megjelölt célokra) sem utalta még át, pedig a Diákváros megépítésével együtt ez is része volt a Fővárosi Önkormányzat és a kormány közötti megállapodásának.

Karácsony Gergely szerint az Országgyűlés megszegte a kormány és a főváros közti megállapodást az elfogadott Fudan-törvénnyel, és ezt nem lehet válasz nélkül hagyni. A főváros emiatt nem tud mást tenni, mint jelzi, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az "visszafordíthatatlan folyamatot eredményez" - közölte.

A jogi kötőerővel kapcsolatban kifejtette: a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel folytatott tárgyalásai alapján egyértelmű, hogy nem rendeznek ott világbajnokságot, ahol nem támogatja azt a helyszínül kiválasztott város.

A kormánypárti képviselők azt mondták, hogy a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi relevanciája annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását. A kormánypárti képviselők szerint az EBP-program folytatására van forrás, mindössze a kifizetés csúszik.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében megállapította, hogy a kormány megszegte ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket a kínai egyetemet fenntartó alapítványnak kívánja ingyenesen átadni, továbbá nem biztosította a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes még pénteken a Karácsony Gergely-féle javaslatról azt mondta, nem ellehetetleníteni akarják az atlétikai világbajnokságot, hanem Diákvárost akarnak építtetni a kormánnyal.

Még korábban, Karácsony Gergely vétójavaslatának bejelentése után a kormány azt közölte, hogy a főpolgármester a fővárosi dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×