eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: BKK/Nyirő Simon

Ingyen használhatják a fővárosi közösségi közlekedést a 14 éven aluliak

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát a 14 év alattiak közösségi közlekedési díjkedvezményéről.

Ennek értelmében szeptember 2-től, csütörtöktől a fővárosi közösségi közlekedési járatokon díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluli fiatalok. Ezzel a lépéssel megállítható a közösségi közlekedéstől elpártolók számának növekedése, ami a covid időszaka alatt annak ellenére nőtt még tovább, hogy a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más terekben - közölte a fővárosi önkormányzat.

Reményeik szerint akár a covid előtti szintre is nőhet a közösségi közlekedéssel utazók száma: a 14 éven aluliak ingyenes utazásával nemcsak ők, de a szüleik is ismét ezt az utazási módot választják, miközben pozitív hatásként jelenik meg a jövő generációjának tudatos közlekedésre való nevelése. Közölték, egyúttal családtámogató intézkedésről is van szó, hiszen jelentős összeg marad a szülők zsebében, miközben a fővárost sem éri anyagi veszteség.

"Ha az akcióban érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudjuk érni, hogy a szülő közösségi közlekedésre váltson, akkor az intézkedés nullszaldós, tehát nem okoz többletkiadást a költségvetésnek."

Ehhez az szükséges, hogy megközelítőleg havonta 10 ezer bérlettel több legyen értékesítve a felnőtt utazók részére a 2021-es átlaghoz képest - olvasható a fővárosi önkormányzat közleményében.

A Fidesz-KDNP képviselői is támogatták a javaslatot, ugyanakkor többen is felhívták a figyelmet arra, hogy nagy szükség lenne a jellemzően már önállóan közlekedő 14-18 éves korosztályra is kiterjeszteni az ingyenes közlekedést - tudósított az MTI.

A Fővárosi Közgyűlés módosította a költségvetését is, ennek részeként 13,5 milliárd forintot átcsoportosítanak a közösségi közlekedésre a kieső menetdíj-bevételek kompenzálására, továbbá feladatok átütemezését kérik a BKV-tól és a BKK-tól.

A kormánypárti képviselők hozzászólásaikban arról beszéltek, meglátásuk szerint azért hívta össze a főpolgármester a szeptember végére tervezett rendes közgyűlés előtt a rendkívüli közgyűlést, mert "akadozóban van" előválasztási kampánya, és a rendkívüli közgyűlésen tárgyalandó "kampánytémákkal" akarja azt megtámogatni. Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester szerint az ülésen baloldali kampánytémákat tárgyalnak a baloldali előválasztás előtt, amelyekben a döntést a főpolgármester meghozhatta volna egyedül is, és azt firtatta, rendes, rendkívüli, pót- vagy kampányközgyűlést tartanak-e.

Láng Zsolt frakcióvezető (Fidesz-KDNP) szerint a főpolgármester a kampánytémákkal akarja elterelni a figyelmet a közlekedési káoszról és a "szlömösödő városról". Hozzátette: a főpolgármester nem Budapesttel foglalkozik, ahogyan ígérte, hanem mindent alárendel miniszterelnök-jelölti ambícióinak, holott "a főváros polgárai többet érdemelnek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×