eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Újabb helyen várják a poszt-Covid szindrómás gyerekeket Budapesten

Tovább bővül a gyermekek poszt-Covid ellátása a Semmelweis Egyetemen.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika után a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) is várják azokat a gyerekeket, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, és tartósan különböző tünetektől szenvednek - közölte a Semmelweis Egyetem.

A rendeléseken azokat a 18 év alattiakat várják, akik a koronavírus-fertőzés után 6-8 héttel, vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek.

A szűnni nem akaró

  • légúti panaszok (pl. nehézlégzés, köhögés),
  • a fáradékonyság és
  • a gyengeség is ezek közé tartozhat, mint ahogyan
  • a végtagzsibbadás,
  • a fejfájás,
  • a szívdobogás-érzés,
  • a mellkasi fájdalom is.
  • Amennyiben bizonytalan, mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom jelentkezik a koronavírus-fertőzés után, szintén érdemes felkeresni a rendelést, továbbá
  • olyan pszichés panaszok megjelenésekor is, mint a szorongás, a depresszió, az alacsonyabb stressztűrő képesség és az ingerlékenység.

Az egyetem gyermekgyógyászati poszt-Covid vagy más kifejezéssel long-Covid (hosszútávú Covid) kapacitása 2021. július 6-ától bővült tovább a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) megnyílt rendeléssel.

„Az eddigi tapasztalat szerint a jelentkezők nagyrészt a serdülő, kisiskolás és gimnazista korosztályból kerülnek ki. Vezető tünet náluk az általános fáradékonyság, a rossz fizikai vagy épp szellemi teljesítőképesség, valamint a nehézlégzés” – mondta el dr. Keresztes Emília, a tömb gyermekpulmonológiai szakrendelésének főorvosa.

Hozzátette: megfordult már náluk olyan páciens is, akinél ezek egyike sem volt jellemző, csak épp 5 hónapja nem érzett szagokat és ízeket, ez pedig nagyon rontotta az életminőségét. „Egy másik eset, hogy 3 hónappal az elszenvedett fertőzés után pánikrohamokat élt meg egy tinédzserkorú fiatal. Az ő kivizsgálása során a szervi károsodásokat kellett kizárni és pszichiátriai konzultációra is szükség volt ahhoz, hogy megállapíthassuk, mi okozta a rohamszerűen jelentkező, szorongással, szívdobogással járó tüneteket”.

Az első találkozás során – a szülő által kitöltött online kérdőív és a panaszok alapján – derül ki, hogy milyen további lépések szükségesek: laborvizsgálatok, esetleg szívultrahang, neurológiai, endokrinológiai kivizsgálás és pszichológiai felmérés.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×