INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

maruzsa zoltán

aréna

tankönyv

oktatásügy

tankönyvpiac

iskola

A készülő tankönyveket pakolja egy dolgozó a debreceni Alföldi Nyomdában 2021. július 9-én. Biztosított az idei tankönyvellátás: 13,3 millió tankönyv gyártása van folyamatban, a szeptemberi tanévkezdésre valamennyi az iskolákban lesz. Az előző évhez hasonlóan a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak biztosítják az ingyenes tankönyveket, erre idén 13 milliárd forintot fordítanak.

Maruzsa Zoltán: biztosított az idei tankönyvellátás

13,3 millió tankönyv gyártása van folyamatban, a szeptemberi tanévkezdésre valamennyi az iskolákban lesz – mondta az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett, a köznevelési- és szakképző intézmények április végéig adhatták le a tankönyvrendeléseiket, illetve június 30-ig volt lehetőségük a pótrendelésre. Ezek alapján már pontosan tudható, hogy

a tanévkezdésre 13,3 millió darab tankönyvet rendeltek meg az iskolák Magyarországon,

amelyeknek 81 százaléka állami kiadvány. A köznevelésért felelős államtitkár megjegyezte, összességében 42 kiadó 2559 taneszközéből válogathattak az intézmények.

A tankönyvelőállítás döntő többségében az ország legrégebbi és legnagyobb nyomdájában, a debreceni Alföldi Nyomdában történik, ahol a pénteki napon Maruzsa Zoltán személyesen is tájékozódott, úgy tapasztva, hogy jó ütemben halad a gyártás. Az elkészül tankönyveknek július 25-ig kell megérkezniük a Könyvtárellátó raktáraiba, ahonnan augusztus 1-jével indul majd a kiszállítás.

Maruzsa Zoltán az InfoRádió kérdésre válaszolva megerősítette, hogy

idén is ingyenesen juthat hozzá a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diák a tankönyvekhez.

Mint kiemelte, a tankönyvellátás ingyenessé szervezése a tavalyi tanévben vált teljes körűvé, amiről a kormány már 2013-ban elvi határozatot hozott. Vagyis a szeptember 1-jével a tanulók asztalára kerülő valamennyi tankönyvet a költségvetés finanszírozza, amire 13 milliárd forint áll rendelkezésre.

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó és fontos kezdeményezés volt, hiszen tíz évvel ezelőtt, még az előző kormányok idején egy olyan tankönyvtámogatási rendszer működött, amiben pályázati úton, rászorultsági alapon nagyjából a tanulók fele kapta meg ingyenesen a tankönyvet.” Mindez 2,5–2,5 milliárd forint terhet jelentett mind a családoknak, mind a költségvetésnek. Közel tíz év távlatából viszont az mondható, hogy miközben az élőerő és a nyomdai alapanyagok is sokat drágultak, ennél olcsóbban és a családok számára semmilyen terhelést nem jelentő módon, minden tanulónak, külön bürokratikus eljárások nélkül, ingyenesen ott van tanévkezdésre a teljes tankönyvcsomag – fogalmazott Maruzsa Zoltán.

A szakember arra is kitért, hogy

2015-től kedve az állami tankönyvellátásban nemcsak papír alapon, hanem digitális módon is igyekszenek előállítani a tankönyveket;

ennek legprofibb részét az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig rendelkezésre álló közismereti tankönyvek, úgynevezett okos tankönyvek alkotják. Ezeket tavaly szeptember, az új Nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan szerették volna bemutatni, azonban a járványügyi helyzet miatt már márciusban használatba kerültek – nagyon nagy sikerrel, naponta 150-200 ezer látogató nézte meg és használta a napi munka során a kiadványokat, jegyezte meg Maruzsa Zoltán. Mindemellett minden olyan állami fejlesztési tankönyv, amiről az Oktatási Hivatal rendelkezik, a Tankönyvkatalógusban igyenesen hozzáférhető bármely szülő vagy pedagógus számára.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára jövő csütörtökön, este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának lesz a vendége.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Maruzsa Zoltán: biztosított az idei tankönyvellátás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018