eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Augusztustól emelkedik az étel házhozszállítás és elvitel áfája - a nap hírei

A hétvégén 21 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Júliustól használható az uniós védettségi igazolás. Budapesten több ezren tüntettek a pedofília visszaszorítását célzó törvény kiegészítése ellen. A nap legfontosabb hírei június 14-én.

A hétvégén 21 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 255 embernél igazolták a kórokozót. 406 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 46 és fél ezer. A járvány kezdete óta már több mint 807 ezren kapták el a vírust és 29 925 ember halt meg a betegségben. Eddig 5 millió 342 ezer ember kapta meg legalább a védőoltás első adagját, a magyar lakosság átoltottsága 54 és fél százalékos.

Az elmúlt héten országos átlagban enyhe csökkenést mutatott a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a koncentráció megközelíti a tavaly nyári értékeket.

Életbe lépett a készenléti oltási rend Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az oltási munkacsoport már csak néhány helyszínen tart fenn oltópontot, aki vakcinát szeretne, ezeken a helyeken oltathatja be magát. Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra.

Július 1-től lép érvénybe az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló rendelet. Az összes tagállam nyelvén kiállított dokumentum tartalmazza az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat.

Budapesten több ezren tüntettek a pedofília visszaszorítását célzó törvény kiegészítése ellen. Az emberi jogvédő, illetve melegjogi szervezetek által meghirdetett demonstráció szónokai elfogadhatatlannak nevezték, hogy a kormánypárti javaslat egybemossa a gyermekekkel szembeni bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival. A résztvevők szerint kirekesztő és gyűlöletkeltő a homoszexualitást bemutató iskolai felvilágosítások betiltására irányuló indítvány.

Több ellenzéki párt is bojkottálja az országgyűlés keddi szavazásait. A Demokratikus Koalíció, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd álláspontja szerint a pedofília elleni fellépésről szóló kormánypárti javaslat összemossa a bűnelkövetőket a meleg közösséghez tartozó emberekkel. A pártok képviselői távolmaradásukkal tiltakoznak az önkormányzati lakásokat eladhatóvá tevő indítvány, illetve a tervezett Fudan egyetem alapítványának vagyonjuttatása miatt is.

A Legfőbb Ügyészség szerint az uniós átlagot lényegesen meghaladó arányban emel vádat a magyar ügyészség az Európai Csalás Elleni Hivatal igazságügyi ajánlásai nyomán. A közlemény szerint az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás.

A Kúria tanácselnök bírája, Márki Zoltán lehet az új alkotmánybíró, ha az országgyűlés megszavazza. Az igazságügyi bizottság támogatta jelölését. A tisztség azért üresedett meg, mert Varga Zs. Andrást a Kúria elnökének választották.

Augusztustól ismét 27 százalékra emelkedik az étel házhozszállítás és elvitel áfája – írja a Portfólió. A kormány tavaly novemberben a járvány miatt csökkentette 5 százalékra a két szolgáltatás áfa-kulcsát, a napokban megjelent egy rendelet szerint viszont augusztustól visszaáll a korábbi, 27 százalékos kulcs.

Áprilisban az ipari termelés 58,8 százalékkal haladta meg az előző év 4. hónapjának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a járvány miatt 36,9 százalékkal esett vissza tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: az ipari export 83,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a járműgyártás kivitele több mint a négyszeresére, 317 százalékkal nőtt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 51 százalékkal bővült.

Belföldi forgalomélénkítő kampányt indít a Magyar Turisztikai Ügynökség. 12 kampányfilm, több közterületi plakát, online és újsághirdetés látható az ország különböző pontjain, célzottan az ott élőknek szóló üzenetekkel. Minden megyében más és más turisztikai térségről szóló filmeket, hirdetéseket lehet majd látni.

A NATO megerősítését tartja a brüsszeli csúcstalálkozó legnagyobb eredményének a katonai szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg hangsúlyozta: a 30 tagállam vezetői kinyilvánították, hogy új fejezetet kezdenek a transzatlanti kapcsolatokban, a védelem, valamint a biztonság megszilárdításában. Kiemelte: a közös munka elengedhetetlen, amikor olyan tekintélyelvű rezsimek, mint Oroszország és Kína fenyegetik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.

Kína a tények elferdítésével, rágalmazással és a belügyeibe való beavatkozással vádolja a hét vezető ipari hatalom csoportját. Peking a G7 háromnapos angliai csúcstalálkozóján elhangzottakra és a zárónyilatkozatra reagálva adott ki közleményt. A legfejlettebb országok ígéretük szerint fellépnek Kína igazságtalan kereskedelmi gyakorlata, az emberi jogok megsértése és a hongkongi demokrácia eltiprása ellen.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×