eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Megvan a megegyezés a Covid-igazolványokról

Júliustól lesz érvényben a rendelet, kiadták a részleteket.

Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt - jelentette be az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács.

A három uniós testület vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe.

A Covid-igazolvány

  • bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén,
  • magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat,
  • biztonságos lesz,
  • és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz.

A rendelet előírja, hogy tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy 100 millió eurót mozgósít az úgynevezett Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz uniós parlamenti képviselői közleményükben azt írták, hogy az Európai Bizottsághoz fordultak, amiért a Covid-igazolvány területi hatályából kifolyólag hátrányos helyzetbe hozza azokat a diákokat, akik Európában, de nem uniós tagállamban kívánnak tanulni.

A Fidesz képviselői arra kérnek választ az Európai Bizottságtól, hogy szándékában áll-e olyan országokba utazó hallgatók mobilitását elősegíteni, amelyek nem tartoznak az EU oltási rendszerébe. "A bizottságnak világossá kell tennie: miként kívánja biztosítani azt, hogy ezeket a diákokat ne érje hátrány" - húzták alá.

A képviselők rámutattak, hogy a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően már teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a szomszédos Ukrajnába, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába, viszont még bizonytalan azon diákok helyzete, akik más, nem uniós tagállamban szeretnének tanulni vagy partnerországokból érkeznek.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×