INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

hámori józsef

orbán viktor

temetés

Orbán Viktor miniszterelnök Hámori József búcsúztatásán a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában 2021. május 31-én. Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, volt miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, egykori alelnöke életének 89. évében hunyt el 2021. május 1-jén.

Részvétnyilvánító sorokat írt Orbán Viktor Hámori József családjának

Infostart / MTI

Az életének 89. évében elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológust hétfőn helyezték örök nyugalomra Budapesten.

A magyar tudományos élet és az egész magyar nemzet egy kiváló tudóst és kiváló embert veszített el - méltatta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Hámori József munkásságát. A Széchenyi-díjas biológus, volt kulturális miniszter, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori alelnöke búcsúztatását a Farkasréti temetőben tartották.

Hámori József életét a tudománynak, a kultúrának és a nemzetének szentelte. Kutatói munkássága nemzetközi mércével is kiemelkedő: maradandó értékeket hozott létre, új kutatási irányokat jelölt ki - emlékezett Kásler Miklós a május 1-jén, életének 89. évében elhunyt tudósra.

Hámori Miklós búcsúztatásán megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány több jelenlegi és volt tagja, valamint a magyar tudományos és kulturális élet számos képviselője is.

"Hámori József tudós polihisztora volt a magyar kultúrának"

Levélben fejezte ki együttérzését a gyászoló családnak Orbán Viktor miniszterelnök Hámori József professzor, korábbi kulturális miniszter halála kapcsán. Az életének 89. évében elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológust hétfőn helyezik örök nyugalomra Budapesten.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: vannak tanárok, akiknek a társaságában szinte ragad az emberre a tudás, és pillanatok alatt érthetővé válnak azok a tudományos összefüggések is, amelyekről addig azt gondoltuk, hogy talán sohasem érünk fel hozzájuk. Hámori József professzor úr ilyen tudós polihisztora volt a magyar kultúrának, aki nemcsak kiválóan ismerte az emberi agy működését, hanem arra is igyekezett megtanítani bennünket, hogyan és mire használjuk a fejünket - írta a miniszterelnök.

Hozzátette: Hámori József kutatási területének szaktekintélyeként a világ legnevesebb intézményeiben taníthatott, mégsem jutott eszébe soha, hogy a neki felajánlott állások egyikét elfogadva külföldön maradjon. "Hálásak vagyunk, hogy kivételes tudományos pályafutása és oktatói munkája mellett arra is tudott időt szakítani, hogy rektorként irányítsa szeretett városa egyetemének fejlesztését, az első polgári kormány idején pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első minisztereként szolgálja hazánkat. Kérem, fogadják őszinte együttérzésemet és engedjék meg, hogy e nehéz időszakhoz sok erőt kívánjak Önöknek" - írta a gyászoló családnak a miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018