eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitánya távozik a Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő üléséről 2020. március 11-én. A kapitány, aki a vád szerint felelős a Hableány sétahajó tavaly májusi tragédiájáért, a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi balesetért, nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönre az ukrán kapitányt és 9 évre tiltsa el a vízi járművezetéstől, ha az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hableány-per: újabb drámai hangfelvételekre bukkantak

Folytatódott a két évvel ezelőtt 28 halálos áldozatot követelő Viking Sigyn hajóskapitánya, Jurij C. büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

A túlélők, az elhunytak hozzátartozói lassan két éve keresik a választ a kérdésre: hogy történhetett meg a tragédia és ki a felelős érte? – írja a Blikk. Mint ismert, a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és másodpercek alatt elmerült a Dunába. A Hableány 25 dél-koreai utasa és a kétfős magyar személyzet meghalt. 7 embert még aznap este élve sikerült kimenteni a vízből. Egy utas azóta sem került elő.

A Viking Sigyn kapitánya megteheti, hogy nem tesz tanúvallomást, azonban ez nem mentesíti őt a felelősség alól. Ugyanis

minden, ami a hajóval történik, azért a kapitány felel

– mondta a Blikknek a 40 éves hajózási tapasztalattal rendelkező Szalma Botond, a Mahart egykori vezérigazgatója. Szerinte a Viking fedélzetén olyan műszerek szolgálták a biztonságot, mint egy űrhajóén. „ Azonban mindez hiábavaló, ha a kapitány nem figyeli azokat.”

Gulyás Krisztián ügyvéd, a Hableány kapitánya családjának jogi képviselője a lapnak hozzátette: újabb hangfelvételek kerültek elő, amelyek szerinte a kapitány bűnösségét igazolják. Az egyiken egy utas kétségbeesve közölte vele, hogy „elütöttél egy hajót”.

„Balesetet csináltam egy hajóval. Elütöttem egy hajót, lehet, hogy én leszek a hibás”

– hangzottak el később a kormányállás rádióján immár a Viking Sigyn kapitányának szavai.

Az igazságügyi szakértő szerint a baleset időpontjában korlátozó tényező nem volt, minden hajó, ami a Viking előtt haladt, az megjelent a radarja képernyőjén.

"Úgy vélem, a Viking Sigyn az ideális ívtől tíz fokkal eltérve haladt a Margitsziget pillére felé. Ez önmagában még nem idézte volna elő a tragédiát, hiszen a luxushajó monitorján jól kivehető volt a Hableány. Az viszont tény, a Vikingnek csökkentett sebességgel kellett volna a Hableány mögött haladni, és miután a kisebb sétahajó már áthaladt a Margit híd alatt, csak utána gyorsíthatott és folytathatta volna az útját. Úgy tudom, a Viking hajók olyan infrakamera rendszerrel vannak felszerelve, amik át a fuldoklókat is látni lehetett" - mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. képviselője.

A csütörtöki tárgyaláson a dunai hajózás legendás alakjaként emlegetett Herczeg Zsolt kapitányt is meghallgatta a bíróság.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×