eur:
386.13
usd:
354.94
bux:
69051.42
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Az esetleges mellékhatások miatt várakoznak a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával beoltott légitársasági alkalmazottak a bangkoki Sziam Paragon bevásárlóközpontban 2021. május 25-én.
Nyitókép: Szakcsaj Lalit

Percről percre – a járvány legfontosabb hírei kedden

A hét végén beoltották az ötmilliomodik magyart is, így mától új szabályok léptek életbe. 164 új fertőzöttet jelentettek a pünkösdi hosszú hétvége után Magyarországon. A MÁV és a Volánbusz állomásain már nem kötelező az arcmaszk viselése. Zacher Gábor toxikológus szerint fel kell készülni arra, hogy sok embert veszítünk még el. A járvány hírei egy helyen. (A nyitóképen: az esetleges mellékhatások miatt várakoznak a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával beoltott légitársasági alkalmazottak a bangkoki Sziam Paragon bevásárlóközpontban május 25-én.)

2021.05.25. 06:01

Eljött a szabadság, ezek a fontos korlátozások maradnak még

Keddtől újra fizetni kell(hetne) a parkolásért, de más szabályok is életbe léptek hétvégén.

2021.05.25. 06:28

Egy százalék alatt a koronavírussal újrafertőződők aránya

Tízezer megerősített koronavírusos esetre mindössze 4,3 újrafertőződés jut egy kutatás adatai szerint.

2021.05.25. 07:21

Már a válság előtti szinten az üzleti élet várakozása

Viszont az infláció erősödését jelezheti előre, hogy minden ágazatban áremelésre készül a kereskedelmi cégek többsége.

2021.05.25. 07:33

Új veszély leselkedik a légi közlekedésre a pandémia után

A turizmus újraindulásával globális pilótahiány alakulhat ki – mondta az InfoRádiónak az Airwin Repülőiskola igazgatója.

2021.05.25. 07:46

Zacher Gábor: a járvány után is szedi áldozatait a koronavírus

A toxikológus úgy látja, ha netán a harmadik hullámhoz hasonló jönne az ősszel, az összeroppantaná az egészségügyet.

2021.05.25. 08:48

Napi adatok: 21-en haltak meg egy nap alatt a járványban

Továbbra is javulnak a koronavírus-járvány magyarországi adatai, 164 új fertőzöttet jelentettek a pünkösdi hosszú hétvége után.

2021.05.25. 09:23

Már nem kötelező a maszk a MÁV és a Volánbusz peronjain

A MÁV, a MÁV–HÉV és a Volánbusz állomásain és megállóhelyein a járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban már nem kötelező arcmaszk viselése.

2021.05.25. 10:58

Kaptak egy jó hírt a németek, leállhat a vészfékrendszer is

Csaknem nyolc hónapja először kétezernél kevesebb ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy nap alatt Németországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint.

A napi új regisztrált fertőződések száma csaknem nyolc hónapja, tavaly október 5-én volt kétezer alatt, akkor 1382 lelet volt pozitív.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 1911 fertőződést mutattak ki PCR teszttel. Ez az egy héttel korábbi 4209-hez képest 55 százalékos, a két héttel korábbi 6135-höz képest 69 százalékos, az egy hónappal korábbi 10976-hoz képest 82 százalékos csökkenés.

Az RKI és az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai alapján Németország kisebb áldozatokkal vészeli át a vírus B.1.1.7-es jelzésű, úgynevezett brit változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik hullámot, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott másodikat.

A vészfékrendszert (az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, ha tartósan száz fölé emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma) várhatóan napokon belül az ország teljes területén le lehet állítani, mert a hét végén az utolsó tartományban, az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Türingiában is 100 alá süllyedt a mutató értéke.

2021.05.25. 11:25

Operatív törzs: félmillió regisztrált még nem kérte az oltását

Megszűnik az operatív törzs napi tájékoztatója, legközelebb pénteken szolgál friss információkkal.

2021.05.25. 11:54

Karikó Katalin megkapta a legmagasabb magyar szakmai díjat

Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe - jelentette ki Kásler Miklós miniszter a díj átadásakor.

2021.05.25. 12:13

Kína tagadja a kutatók megfertőződését – máig nem tiszta honnan jött a vírus

Kína vehemensen tagadja a Wall Street Journal arra vonatkozó értesülését, hogy a Vuhani Virológiai Intézet több kutatója is megbetegedett volna nem sokkal azelőtt, hogy az első koronavírusos tüneteket produkáló beteget diagnosztizálták az országban 2019. december 8-án.

2021.05.25. 12:24

Koronavírus – Japán beveti a hadsereget

Az olimpia sem lesz kivétel.

2021.05.25. 13:02

Egy uniós országban már megvan a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság

A felnőtt lakosság több mint 70 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Íme néhány európai adat.

2021.05.25. 13:34

Ausztria leállítja a közvetlen brit légi járatokat

Az indiai mutáns terjedésétől való félelem miatt már korlátozták az utazásra jogosultak körét, jövő hónap elejétől a közvetlen járatok is megszűnnek az Egyesült Királyság felé.

2021.05.25. 13:58

Szakértő: a gyermekek Covid-19 elleni oltása akár már júniusban elkezdődhet

Egyre több a poszt-Covidos beteg, az ő ellátásuk most kezd a háziorvosi praxisokra nehezedni az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint. Békássy Szabolcs az Arénában beszélt arról is, hogy most még elérhetetlenül drága eszközökkel bővülhetnek a háziorvosi praxisközösségek.

2021.05.25. 15:16

Százmillió dózis vakcinát adományoz az EU

Az európai uniós tagállamok vezetői kedden, a brüsszeli EU-csúcs második munkanapján abban állapodtak meg, hogy az év végéig 100 millió dózis, koronavírus elleni oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országok részére.

2021.05.25. 15:30

Újabb oltás lehet elérhető a kamaszok számára

A jelenleg még csak felnőttek immunizálására használható vakcina a Moderna keddi tájékoztatása szerint nagyon hatékony a 12-17 éves korosztály körében is - íme a részletek a Pfizer után a második helyre pályázó gyártó kísérleteiről.

2021.05.25. 16:22

Nyugodt, nyitott francia nyár jön

Amennyiben a következő hetekben folytatódik a koronavírus-járvány visszahúzódása és az oltási kampány gyorsulása, "nyugodt nyárra" számíthatnak a franciák - derül ki a párizsi Pasteur Intézet legfrissebb előjelzéséből. "Nyugodt nyarat remélhetünk, amennyiben a fertőzések csökkenő tendenciáját meg tudjuk tartani még néhány hétig, és széles körben folytatódik az oltási kampány" - mondta Simon Cauchemez, a francia kormány mellett működő tudományos tanács tagja és a Pasteur Intézet előrejelzéseit készítő kutató a Le Monde című napilapnak kedden.

A járvány harmadik hullámának április tetőzése óta minden járványmutató jelentősen csökken.

A tendenciák alapján a Pasteur Intézet két forgatókönyvet dolgozott ki

Az első szerint a járvány visszahúzódása és az oltási kampány felgyorsulása a jelenlegi ritmusban folytatódik. "Ez esetben nem számítunk a nyáron a brit variáns miatti járvány jelentősebb felerősödésére olyan ellenőrzési feltételek mellett, amelyek 2020 nyarán is érvényben voltak" - írták a szakemberek.

A másik forgatókönyv a múlt heti újranyitást követően a fertőzések növekedésével számol. Ebben az esetben a járványügyi helyzet a nyáron bizonytalan lesz, és a járvány megerősödését nem lehet kizárni, de a mértéke kisebb lesz a szakemberek szerint, mint a harmadik hullámé volt.

A bizonytalanságok csökkentése érdekében a kormány az oltási kampány további gyorsítására számít, miután jövő héten minden életkori korlátozást felold, és minden legalább 18 éves jelentkezhet oltásra.

Az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer/BioNTech vakcináját használják a leginkább Franciaországban, amely ellen három influenszer szerint rágalomhadjáratot akartak velük indíttatni az interneten, elsősorban a YouTube, az Instagram és a TikTok portálokon. "Ez szánalmas, veszélyes és felelőtlen, és ráadásul nem működik" - mondta kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter a BFM hírtévében. "Nem tudom, honnan jön, nem tudom, hogy Franciaországból vagy külföldről" - tette hozzá. Az influenszerek a közösségi oldalaikon közzétett megkeresésekre alapozva azt állítják, hogy egy Nagy-Britanniában bejegyzett kommunikációs cég, a Fazze orosz munkatársai keresték meg őket azzal a kéréssel, hogy megadott tartalom alapján - fizetségért cserébe - járassák le a Franciaországban legnépszerűbb vakcinát, ők azonban ezt visszautasították. (MTI)

2021.05.25. 16:33

Szlovéniában a vakcinahiány miatt ismét akadozik az oltás

Ljubljana a megrendelt vakcinák egyharmadát, Maribor a felét kapta meg, de a kisebb városok egészségházai is hasonló problémákról számoltak be. A legtöbb helyen ezért le kellett mondani az előjegyzett időpontokat, és csak azok kapják meg valamelyik vakcinát, akiket a második adag felvételére hívtak be.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleménye szerint ezen a héten minden oltópontra kevesebb oltóanyagot szállítanak. Ezt azzal magyarázták, hogy Pfizer-BioNTech gyártotta oltóanyagok kivételével nem érkeztek meg az országba azok a vakcinaszállítmányok, amelyeket Ljubljana korábban lehívott. Az oltóanyagok érkezése még mindig bizonytalan és rendszertelen - írták.

Szlovénia az Európai Unió (EU) mechanizmusán keresztül kap vakcinát, és csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyottakat használja.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfőn még arról beszélt, hogy a nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével nyárig be tudják majd oltani a felnőtt lakosság több mint felét, márt csak azért is, mert csökkent a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság. Hozzátette továbbá, hogy folytatni kell az oltás felvételére buzdító kampányt, hogy a helyzet ne romoljon egy esetleges új őszi hullám előtt.

2021.05.25. 17:02

Fontos információ a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóinak

Szerda reggeltől elérhetők a jegyek a két Eb-felkészülési találkozóra - online.

2021.05.25. 17:21

Román módszer: oltáskaravánok, vakcinamaraton

Romániában a falvakban szervezett oltási karavánokkal és a 16-18 év közöttieknek meghirdetett gyermeknapi oltási maratonnal próbálják a koronavírus elleni immunizációt felpörgetni - derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének keddi sajtóértekezletén.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora kifejtette: a "város beoltja a falut" elnevezésű akció során a nagy oltóközpontok személyzetéből szerveznek mozgó oltóegységeket, amelyek heti egy-két alkalommal a környező falvakban házról házra járva, vagy ideiglenes oltópontot kialakítva adják be a vakcinát az illető közösségben élő jelentkezőknek. A koordinátor szerint az oltási kampány megújulásának alapeszméje a mobilitás növelése, célja pedig az, hogy az országban működő mintegy ezer oltási központ kapacitását felaprózva a vakcinát minél közelebb vigyék az emberekhez.

Múzeumokban, pályaudvarokon, stadionokban, valamint a tengerparti és hegyvidéki üdülőtelepeken is lesznek oltópontok, mert azt feltételezik, hogy sokan idegenkednek a kórházaktól és az orvosi rendelőktől - magyarázta Gheorghita. A CNCAV továbbra is bátorítja a helyi kezdeményezéseket, a szokatlan helyszíneket és minden, maratoni típusú oltási akciót. Ezek sorában a nemzetközi gyermeknap alkalmából a 16-18 év közöttiek számára könnyítik meg a vakcina beadatását május 31-én illetve június elsején. A tizenévesek - ekkor valamelyik szülő, vagy gyámjuk kíséretében - az ország bármely állandó oltási központjában kérhetik a vakcinát, nemcsak 14 óra után, hanem a nyitvatartási idő alatt bármikor, illetve minden térségben lesznek nonstop oltópontok is, ahol a nap bármely órájában beoltják a jelentkezőket.

A húszmilliós Romániában eddig 4 millió 160 ezer ember kapott legalább egy adag vakcinát, illetve 3 millió 227 ezren kapták meg az oltás mindkét adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 25,8 százaléka szerzett a vakcina révén védettséget. Gheorghita azonban úgy véli, egy "bizonyos szintű" kollektív immunizációval a felnőtt lakosság akár 30-35 százaléka is rendelkezik Romániában, ha beleszámolják a betegségen átesetteket. Romániában az egészségügyi hatóságok nyilvántartása szerint 1 millió 76 ezer embernél mutatták ki a vírust, de a fertőzésen - tudtukkal vagy anélkül - átesettek száma a CNCAV vezetője szerint akár a hatmilliót is elérheti. Területi eloszlásban a romániai átoltottság mértéke szoros összefüggést mutat az urbanizációs szinttel. A legmagasabb, 43,5 százalékos átoltottságot Bukarestben, illetve Kolozs (40), Szeben (33,6), Brassó (32), Temes (30,5) megyében, míg a legalacsonyabbat Suceava (15) Botosani (15,8), Giurgiu (15,8), Bákó (16,5) és Kovászna (17,3) megyében regisztrálták. (MTI)

2021.05.25. 17:37

Így hozná oltási lázba a lakosságot a lengyel kormány

Csökken a lengyelek oltakozási hajlandósága, ezért a kormány nyereményjátékkal ösztönzi a lakosokat, hogy részt vegyenek az országos oltási programban, és pénzjutalmat kapnak a legjobb oltási arányt jegyző községek is - közölte kedden a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk.

A nyereményjátékot a lengyel állami tulajdonban lévő lottótársaság, a Totalizator Sportowy indítja július 1-től az állami cégek és a helyi önkormányzatok közreműködésével. Díjmentesen részt vehet benne minden, a koronavírus ellen beoltott lakos, azok is, akik az oltást népszerűsítő akció meghirdetése előtt már megkapták a vakcinát. A nyereményjátékra 140 millió zlotyt (közel 10,9 milliárd forint) szánnak. Az 50 ezer zlotys (3,9 millió forint), valamint más tárgyi nyereményeket hetente sorsolják, ennél nagyobb jutalmú sorsolásokak havonta szerveznek, az akciót pedig két, egymillió zlotyt érő nyeremény, valamint hibrid gépkocsik kisorsolásával zárják - sorolta Dworczyk. Sorsolás nélkül minden kétezredik beoltottnak 500 zlotyt kézbesítenek - mondta el. Emellett az oltást népszerűsítő kampányra minden község 10 ezer zlotytól 40 ezer zlotyig terjedő támogatást kap, és pénzügyi jutalomban részesülnek a legnagyobb oltási arányt elérő önkormányzatok is. Dworczyk bejelentette továbbá: a vajdákat azzal bízzák meg, hogy a tömeges kulturális és sportrendezvényeken létesítsenek előzetes regisztrációhoz nem kötött mobil oltóhelyeket. A kormány úgy is megkönnyíti majd az oltások elérhetőségét, hogy az első dózisban részesültek tetszőleges oltópontban regisztrálhatnak a második adagra. Ez az eddigi gyakorlattól eltérő megoldás előnyös lesz a nyári szabadságok, az utazások idején - tette hozzá a tisztségviselő.

Közlése szerint az utóbbi időben heti 2 millió oltást végeztek Lengyelországban, kedd délutánig összesen 18,3 millió adag oltóanyagot adtak be, ezen belül több mint 5 millió ember teljes, egy- vagy kétdózisú oltásban részesült. A legutóbbi felmérések szerint a lengyelek mintegy 70 százaléka akarja beoltatni magát, mindazonáltal a fiatalabb nemzedékeknél alacsonyabb az oltakozási hajlandóság - indokolta meg Dworczyk a kormány oltást népszerűsítő lépéseit. A lengyel egészségügyi tárca keddi adatai szerint egy nap alatt egyezer embernél mutatták ki a vírusfertőzést, s ez a járvány további lassulását jelzi. Kifejezetten az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt 41 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 110 beteg hunyt el. A kórházban kezeltek száma 7553-ra csökkent. A javuló járványhelyzet kapcsán fokozatosan feloldják a korlátozásokat: szombattól megnyílhattak a szállodák, igaz, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal, valamint az éttermek teraszai, a múlt péntektől pedig már működnek a mozik, színházak és a hangversenytermek. Az éttermek május 29-én nyithatnak. (MTI)

2021.05.25. 17:48

Ausztria már ennyire tart az indiai mutánstól

Ausztria az indiai koronavírus-mutáció szigetországi terjedése miatt június elsejétől ismét leszállási tilalmat vezet be a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek számára - derül ki az osztrák egészségügyi minisztérium legfrissebb rendelkezéséből. Ezen túlmenően Ausztria az Egyesült Királyságot is úgynevezett "virusmutációs területté" nyilvánította, ami azt jelenti, hogy - mint Brazília, India és a Dél-Afrikai Köztársaság esetében - csak rendkívül szigorú feltételekkel lehet beutazni az országba. Lényegében csak az ott dolgozó osztrák állampolgárok, illetve az ausztriai lakóhellyel rendelkezők léphetnek be, de ők is csak negatív PCR-teszttel, amelyre még a beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak is szükségük van. Továbbá esetükben a karanténkötelezettség is életben marad. A Brazíliából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező repülőgépekre vonatkozóan már január óta érvényben van a leszállási tilalom, India április végén került erre a listára. Az Egyesült Királyság vonatkozásában decembertől márciusig egyszer már érvényben volt - akkor a brit vírusmutáció miatt - a leszállási tilalom a repülőgépek számára, amelyet azonban március 21-én feloldottak. Ez a tilalom júniustól az indiai mutáció miatt - melyet különösen fertőzőként tartanak számon - újra életbe lép. Ausztriában az elmúlt 24 órában 398 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 642 138 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 384, az intenzív kezelésre szorulók 218-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményei következtében az elmúlt napon 4-en haltak meg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 551-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 624 549. (MTI)

2021.05.25. 18:00

Bizonytalanság lengi körül a közszolgáltatási béremelést

Az egységes bérkövetelés legalacsonyabb mértékben is átlagosan 6 százalék, de egyes szektorokban 10 százalék körüli emelést szeretnének. A kormányzat egyelőre kivár.

2021.05.25. 18:37

Brüsszel már eldöntötte, mikortól kell visszatérni a költségvetési szigorhoz

Szakmai, üzleti és politikai körökben egyaránt folyamatos a találgatás arról, hogy meddig maradhat még fenn a lényegében büntetlen kormányzati túlköltekezést lehetővé tevő rezsim.

2021.05.25. 18:38

Orbán Viktor nyilatkozatot tett közzé az EU-csúcs zárása után - videó

Három fontos témáról tárgyaltak Brüsszelben, folytatás egy hónap múlva.

2021.05.25. 18:57

Ennyi Pfizerünk van

Már több mint 3,8 millió vakcinát szállított a Pfizer Magyarországra, miután kedden újabb 330 ezer adag, koronavírus elleni oltóanyag érkezett. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden azt is közölte az MTI-vel, hogy a mostani már a 23. magyarországi szállítmány a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból. Kiemelték, hogy csak májusban 1,3 millió adag Pfizer-BioNTech oltóanyag érkezett az országba. Közölték azt is: a Pfizer és a BioNTech az előrejelzések szerint 2021 végéig több mint 2,5 milliárd adag Covid-19 elleni vakcinát gyárt és szállít világszerte. Az Európai Bizottsággal április 14-én bejelentett megállapodás értelmében felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását, így 2021 második negyedévében várhatóan 250 millió adag Comirnaty vakcinát szállítanak az Európai Unióba - tették hozzá. (MTI)

2021.05.25. 19:01

Nyitva az időpontfoglaló - most is!

Továbbra is nyitva az időpontfoglaló; jelenleg a Pfizer- mellett Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még AstraZeneca- és Szputnyik oltás is foglalható - közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon kiemelték: minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat oltásra időpontot, ehhez nem kell semmilyen külön sms-értesítésre várni. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak Pfizer-oltást foglalni. Azt írták: még mindig bőven van szabadon foglalható időpont az egy hete meghirdetett Pfizer-oltásokból is. A kedden érkezett 334 620 adag Pfizer-szállítmány egy része második körös oltásokra kell, 175 ezer adag pedig első körös oltásokra fordítható, ennek egy részét a kórházi oltópontok hirdetik meg az időpontfoglalóban, másik részét a háziorvosok kapják meg. Emlékeztettek: az orosz vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon, ezért javasolják, hogy aki az orosz oltóanyagot szeretné kapni, foglaljon mielőbb időpontot. Közölték, hogy AstraZeneca-vakcinából sem hirdetnek egy ideig első oltást, mert a beérkező csökkentett szállítmányokat a második körös oltásokhoz használják fel. "A Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen" - hangsúlyozták, megjegyezve, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már hivatalosan is ajánlja a Sinopharm-vakcinát. Felhívták a figyelmet arra, hogy az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. A regisztráció státusza ellenőrizhető a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon. Aki még nem regisztrált, megteheti a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az online időpontfoglaló www.eeszt.gov.hu oldalon érhető el. Kérik, hogy ha azokat a regisztráltakat, akik online már foglaltak időpontot, a háziorvosuk is hívja oltásra, jelezzék, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra, így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát - olvasható a kormányzati oldalon. (MTI)

2021.05.25. 19:01

Moderna: 12 év fölött!

Százszázalékos hatékonysággal akadályozta meg a koronavírus-fertőzést a 12 és 17 év közötti serdülők esetében a Moderna által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina - jelentette be keddi közleményében Stéphane Bancel, az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója. "Biztatónak tartjuk, hogy az mRNA-1273 (a Moderna vakcinája) nagyon hatékonyan megakadályozta a Covid-19 fertőzést a serdülőknél" - fogalmazott a vállalat első embere. Bancel azt is bejelentette, hogy a mostani eredményeket június elejéig beterjesztik az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA), és engedélyt kérnek az oltás alkalmazására a fiatal korosztály körében. "Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a Covid-19 járvány megszüntetésében" - mondta a vezérigazgató. A Moderna 3732 12 és 17 év közötti fiatalt vont be a vizsgálatokba. A beoltott serdülők egyikénél sem tapasztaltak Covid-19 fertőzést, és nem merültek fel jelentős biztonsági aggályok sem. A gyógyszergyár tájékoztatása szerint az oltás két héttel az első dózis beadása után 93, a második dózis után pedig 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. A Moderna bejelentése előtt két héttel engedélyezték a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását a 12 és 15 év közötti gyermekek számára. Szakértők szerint az FDA várhatóan engedélyezni fogja a Moderna-oltás alkalmazását a serdülők számára. A jóváhagyási folyamat akár egy hónapot is igénybe vehet, de így is elegendő idejük lesz a diákoknak ahhoz, hogy beoltassák magukat az őszi iskolakezdés előtt. Bár egyes egészségügyi szakértők szerint az úgynevezett nyájimmunitás valószínűleg nem valósul meg az Egyesült Államokban a növekvő számú Covid-19 variánsok miatt, azonban a gyermekek vírus elleni immunizálása nagyban hozzájárulhat az ország általános immunitásának növeléséhez. Korábbi szakértői nyilatkozatok szerint a nyájimmunitás akkor érhető el, ha a lakosság 70 százalékát beoltották. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 60 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, és csaknem 50 százalékuknak a védettséghez szükséges összes oltást beadták. (MTI)

2021.05.25. 19:10

Szinte bárki kaphat Janssen-oltást az ártándi határon - regisztráció nélkül

A román-magyar határra telepített oltóközpont ügyeit a román fél intézi.

2021.05.25. 19:20

Néhány mondat a gyerekek betegségéről

Hat hónapon belül felépülnek az új koronavírus okozta Covid-19 szövődményeként fellépő több szervet érintő gyulladás szindrómából a gyerekek, néhánynak azonban továbbra is szüksége van fizikoterápiára és mentális egészségük támogatására brit orvosok tanulmánya szerint. A The Lancet Child and Adolescent Health című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban a londoni Great Ormond Street Gyermekkórház (GOSH) orvosai 46 átlagosan tízéves gyermek esetét vizsgálták, akiket 2020 áprilisa és szeptembere között kezeltek az intézményben több szervet érintő gyulladás szindrómával (paediatric inflammatory multisystem syndrome - PIMS-TS). 30 beteg volt fiú, 16 lány, és csak nyolc gyermeknek volt valamilyen krónikus betegsége. A Covid-19 szokatlan és nagyon súlyos komplikációkkal járó szövődménye gyerekeknél lép fel leginkább. Hasonlít a Kawasaki szindrómára, az azonban az öt éven aluliaknál jelentkezhet, a sokszervi szindróma viszont a tíz év körülieknél vagy idősebbeknél. Tünetei között van a magas láz, a kiütések, kivörösödő szem, duzzanat kialakulása és általános fájdalom. 2020 márciusa és júniusa között az Egyesült Királyságban és Írországban 250 esetet jegyeztek fel, és a járvány második hullámában, idén ennél is többet. Az orvosok úgy vélik, hogy az immunrendszer túlzott reagálása okozza. A tünetek több mint négy héttel a koronavírus-fertőzés után lépnek fel. Nagyon ritka esetben többszervi elégtelenség jelentkezik. A vizsgált esetekben egyetlen gyermek sem halt meg, többségüket hat hónapon belül tünetmentesen elbocsátották a kórházból. "A legtöbb gyulladás - gyomor, bél, szív - és a klinikailag jelentős neurológiai tüntetek hat hónapon belül megszűntek és a betegeket elengedték a kórházból, ami azt jelzi, hogy a szervek hosszú távú károsodása ritka" - olvasható a tanulmányban. Egy gyermek kivételével mindegyik visszatérhetett az iskolába vagy jelenléti, vagy online oktatásra. Néhány gyermeknek azonban további segítségre volt szüksége izomfáradás miatt, amely akadályozta őket a járásban és a testmozgásban. Másoknak mentális segítségre volt szükségük súlyos hangulatváltozás és szorongás miatt. Hét gyermek szülei jelezték, hogy gyermekeiknél érzelmi zavarok léptek fel, nyolc gyermek maga jelentett érzelmi zavarokat. Karyn Moshal, a kórház orvosa felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy megfigyeléses tanulmány volt, és a gyermekeket nem hasonlították össze más korosztályos esettel, és nem állíthatják egyértelműen, hogy ezeket a tüneteket a szindróma okozta. "A fáradtság és az izomgyengeség szintje a hat hónapos követés után aggodalomra ad okot és szoros megfigyelést követel meg, de nehéz meghatározni azt, hogy közvetlenül a szindróma okozza, vagy pedig a gyerekek életében a Covid-19-járvány okozta törés eredménye" - idézte Moshalt, a The Guardian című brit napilap online kiadása. (MTI)

2021.05.25. 19:26

Meglepetésország is van a friss kitöréseket tapasztaló államok közt

Nem India az egyetlen olyan ország, amelyben meredeken ível felfelé az új megbetegedések száma: nagy a baj Dél-Amerika több országa mellett Ázsia egyes helyein is - köztük magas oltottságú vagy alacsony esetszámú államokban is.

2021.05.25. 20:00

"Kőbe vésték" a 2050-es uniós klímacélt

A vállalás egyszerű: 2050-re "klímasemleges" kontinenssé kell válni.

2021.05.25. 20:06

Nem tartanák jó lépésnek az újabb nyelvvizsga-amnesztiát

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a nehezebb körülmények ellenére, digitálisan is fel lehetett készülni a diploma kiadáshoz szükséges nyelvvizsga megszerzésére.

2021.05.25. 20:20

Ferenc pápa szeretné, ha a katolikus világ lenne a zöld átalakulás motorja

Az egoizmus, a közöny és a felelőtlenség lassan végez a bolygóval, veszélybe sodorva a fiatalok jövőjét - jelentette ki Ferenc pápa egy videoüzenetben egy olyan platform elindítása alkalmából, amely az ökológiai átalakítási folyamatok megindítására ösztönző kezdeményezéseket fog össze.

2021.05.25. 20:56

Zátonyra fut Szlovákia zászlóshajója a chiphiány miatt?

Sorra jelentik be a leállást az autógyárak, miközben az ígért ösztönzők váratnak magukra. Többen attól tartanak, hogy a félvezetők hiánya még nagyobb károkat okozhat az ágazatnak, mint a koronavírus-járvány.

2021.05.25. 21:06

Még sincs baj?

Nem léptek életbe kötelező erejű korlátozások azokban az angliai országrészekben, amelyekben a legnagyobb számban észlelik a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai koronavírus-variáns okozta fertőződéseket - közölték kedd esti közös nyilatkozatukban az érintett közigazgatási térségek tanácsai. A parázs belpolitikai vitát kirobbantó ügy előzményeként kiderült, hogy a brit kormány útmutatójába különösebb hírverés nélkül bekerült egy kiegészítés, amely szerint hét észak-angliai városi és megyei tanácsi körzet - Bolton, Blackburn, Kirklees, Bedford, Burnley, Leicester, North Tyneside -, valamint a nyugat-londoni Hounslow kerület lakói lehetőség szerint csak szabadtéren találkozzanak, ne hagyják el e közigazgatási területeket, és a máshol élők se utazzanak ezekbe a térségekbe. Az érintett tanácsokkal tartott egész napos egyeztetés után, kedd este a londoni miniszterelnöki hivatal is leszögezte, hogy nincsenek érvényben helyi szintű korlátozások. (MTI)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×