eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Már a válság előtti szinten az üzleti élet várakozása

Viszont az infláció erősödését jelezheti előre, hogy minden ágazatban áremelésre készül a kereskedelmi cégek többsége.

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban sokkal kisebb, de azért jelentős lépést tett felfelé, s ezzel elérte tavaly februári, vagyis a járvány előtti szintjét – ismertette a GKI Gazdaságkutató.

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint májusban a GKI konjunktúraindexe az áprilisi mínusz 6,8 pontról mínusz 2,6 pontra javult. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 24,5 pontról mínusz 18,3 pontra, az üzleti mínusz 0,6 pontról plusz 2,9 pontra emelkedett májusban.

A közleményben kiemelték: a felmérés szerint

az üzleti várakozások utoljára 2019 végén voltak ilyen optimisták.

Az üzleti szférában minden ágazat várakozása javult, immár kissé több az összességében optimista, mint a pesszimista cég; az egyetlen kivétel a kereskedelmi ágazat – jelezte a GKI. Jelenleg a legoptimistábbak az építőipari és az ipari cégek, a legnagyobb májusi hangulatjavulás pedig a szolgáltató szektorban következett be.

Az iparban érezhetően javult az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak a megítélése, de az export-rendeléseké nem változott. Ugyancsak kedvezőbbnek látták a válaszolók a készlethelyzetet és minimálisan a termelési kilátásokat is.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás után összességében nem változott, csak az iparban erősödött – mutatott rá a GKI. Továbbra is minden ágazatban több cég készül a létszám bővítésére, mint csökkentésére – fűzték hozzá utalva arra, hogy az emberek munkanélküliségtől való félelme negyedik hónapja csökken.

Az áremelési törekvés minden ágazatban erősödött, májusban a kereskedelmi cégek többsége áremelésre készült

– ismertette a gazdaságkutató. Arra is kitért, hogy a fogyasztók inflációs várakozása is jelentősen nőtt.

A GKI fogyasztói bizalmi index az áprilisi látványos növekedést követően májusban lassulva, de jelentős ütemben emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeni megtakarítási képességét az áprilisinál sokkal kedvezőbbnek értékelte, s javulónak látta a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×