eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Zátonyra fut Szlovákia zászlóshajója a chiphiány miatt?

Egyre nagyobb gondot okoz a szlovákiai gyártóknak a félvezető chipek hiánya. A nagyszombati Stellantis Slovakia autógyárban csütörtökig szünetel a gyártás, a nyitrai Jaguar Land Rover pedig épp aznaptól áll le kilenc napra. Többen attól tartanak, hogy a félvezetők hiánya még nagyobb károkat okozhat az ágazatnak, mint a koronavírus-járvány. A pozsonyi Volkswagen továbbra is vár azokra a beruházásösztönzőkre, amelyeket Igor Matovič kormánya ígért tavaly.

A félvezető chipek gyártása világszerte gondot okoz, a problémák pedig a Szlovákiában tevékenykedő autógyárakat sem kerülték el. A Nyitra mellett működő Jaguar-Land Rover autógyár vállalati kapcsolatokért felelős vezetője, Miroslava Remenárová hétfőn jelentette be, hogy a kialakult helyzet eredményeként a gyár egyes modellekhez igazította a gyártási terveket, ezért május 27-étől június 4-ig, azaz

kilenc napra kénytelenek leállni a gyártósorok.

„Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és reméljük, hogy üzemünk a lehető leghamarabb visszatér a teljes gyártási szinthez. Szorosan együttműködünk az érintett beszállítókkal az ügyfelek megrendeléseire gyakorolt ​​hatás minimalizálása érdekében” – közölte Remenárová. A brit autógyártó tavaly a pandémia első hulláma alatt márciusban hat hétig volt kénytelen szüneteltetni a termelést, a kétüzemű műszakra végül csak júniusban állt vissza.

A nagyszombati Stellantis Slovakia autógyár is leállásra kényszerült. A francia konszern üzemében hétfőn kellett volna újraindulnia a gyártásnak, ám kiderült, leghamarabb csütörtökön tudják csak folytani a munkát. A társaság a honlapján úgy tájékoztatott, hogy csupán néhány részlegen fognak újra dolgozni. A leállás az adminisztratív munkaerőre is vonatkozik, és csak azok az alkalmazottak lesznek jelen, akiket feletteseik erre megkérnek.

A chiphiány a legnagyobb szlovákiai autógyártót, a pozsonyi Volkswagent sem kerülte el,

amely májusban két és fél hétre leállította kulcsfontosságú SUV modelljeinek gyártását. A futószalagról csak múlt héten gördültek le ismét az új autók. A német autóóriásnál nemcsak a félvezetők hiányára panaszkodnak, hanem nehezményezik, hogy az Igor Matovič kormánya által tavaly beígért beruházásösztönző csomagból egyelőre nem részesültek. Igor Matovič 2020 júliusában még miniszterelnökként több konkrétumot ígért a Volkswagennek azért cserébe, hogy Pozsonyba hozza a VW Passat és a Škoda Superb modellek gyártását.

Kétezer bérlakásról volt szó, a dolgozók állami pénzen való utaztatásáról, oktatási intézmény létesítéséről, melyben az autóipar dolgozóit képezték volna ki. Sebastian Krapoth, az autógyár elnökségi tagja közölte, hogy szeretnék intenzívebbé tenni a szlovák kormánnyal folytatott viszonyt, mivel

elvárják a kabinet ígéreteinek betartását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×