eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor: a járvány után is szedi áldozatait a koronavírus

A toxikológus úgy látja, ha netán a harmadik hullámhoz hasonló jönne az ősszel, az összeroppantaná az egészségügyet.

A koronavírus rajta hagyja a nyomát az emberiségen, az ellátórendszert a poszt-Covid tünetek kezelése is megviseli majd. Igaz, messze nem olyan szinten, mint maga a járvány – mondta az Indexnek Zacher Gábor a hatvani kórház főorvosa.

Az emberek olyan tünetekkel jelentkeznek, amelyek valósággal megőrjítik őket: bőrérzékelési zavarokat, nem szűnő szaglási problémákat, iszonyú mentális zavarokat, kínzó mellkasi fájdalmakat hagy maga után a koronavírus – mondta Zacher Gábor.

Elismerte, hogy nem volt igaza, amikor a terasznyitáskor aggódott. Tapasztalatai szerint a járvány azon, főként idős betegek közül szedi áldozatait, akik már hetek óta küzdenek a kórral, a fiatalok közül pedig egyre kevesebben vannak kórházban. A poszt-Covid azonban nagyon bizarr tüneteket okoz, és sok esetben fogalmuk sincs a szakembereknek, hogy miként kezeljék a bajt. Azt mondta, úgy van ez, mint a járvánnyal volt az elején: tanuljuk még. Szerinte ezen betegek kezelése rendkívül összetett, hiszen

egyszerre lehet szükség pszichiáterre, rehabilitációra, fül-orr-gégészre és a többi szakellátásra.

Úgy látja, fel kell készülni arra, hogy sok embert veszítünk még el miatta.

„A járvány után is szedi még áldozatait a koronavírus, ami rajta hagyja nyomát az emberiségen – mondta a főorvos. – Nem tudom, hogy lesz-e negyedik hullám ősszel, senkinek nincs a kezében egy jósgömb, amiből ez kiderülne. Az viszont bizonyos, hogy még egy ilyen emelkedés összeroppantaná az egészségügyet.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×