eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla
A Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó dobozt mutatja a fővárosi kormányhivatal munkatársa az intézmény parkolójában, a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázison, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 23-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

A Moderna oltása is hatékony a kamaszok körében is

A jelenleg még csak felnőttek immunizálására használható vakcina a Moderna keddi tájékoztatása szerint nagyon hatékony a 12-17 éves korosztály körében is.

Ennek alapján júniusban kezdeményezik is az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hatóságnál, az FDA-nál, hogy a 12-17 éves korosztályban is megkaphassák a vészhelyzeti használatbavételi engedélyt, írja a New York Times.

Amennyiben ezt megkapja, akkor az Amerikai Egyesült Államokban már két oltás is elérhető lesz a 12 év fölöttiek immunizálására: a Pfizer vakcináját már adják is a fiataloknak. (A gyártó az EMA-nál is elindítja hamarosan az eljárást - derült ki múlt heti lapértesülésből.)

A Moderna klinikai tesztjében 3732 önkéntessel dolgoztak a 12 éven felüli gyermekek korosztályában. kétharmaduk két adag oltást kapott, míg egyharmaduk placebót.

Az oltott gyermekek körében nem tapasztaltak tünetes megbetegedést, ami 100 százalékos hatékonyságot jelent,

csakúgy, mint a Pfizer 12 éven felüliek körében végzett kísérleténél.

A gyógyszercég arról is tájékoztatott, hogy egyetlen adagnyi vakcina 93 százalékos hatékonysággal védi ki a tünetes megfertőződést. A két adagnyi oltás beadása közti megfertőződések ráadásul kifejezetten enyhék voltak, ami jó jel a vakcina adta védelemmel kapcsolatban.

A gyerekek ugyanazokat a mellékhatásokat tapasztalták az oltás beadását követően, amiket a felnőttek: fejfájás, fáradtság, hidegrázás, izomfájdalom és az oltás helyének érzékenysége. Komoly biztonsággal kapcsolatos aggodalomra okot adó esemény nem következett be a kísérlet ideje alatt.

A tinédzsereket egy évig figyelik meg.

A kísérlettel kapcsolatosan részleteket nem osztottak meg közleményükben, szakértők szerint pedig azért is nehezebb ilyen adatokat gyermekek esetében értelmezni, mivel körükben sokkal gyakoribb a tünetmentes fertőzés, mint a felnőtteknél. Az ugyanakkor tény, hogy a várt eredményekkel szinkronban van mindaz, amit a Moderna bejelentett: a kutatók előzetesen is arra számítotttak, hogy a tinik a felnőttekhez hasonlóan reagálnak a védőoltásra.

A későbbiekben szaklapban tervezi a gyógyszercég közreadni a részletes adatokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×