eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Bizonytalanság lengi körül a közszolgáltatási béremelést

Az egységes bérkövetelés legalacsonyabb mértékben is átlagosan 6 százalék, de egyes szektorokban 10 százalék körüli emelést szeretnének.

A bértárgyalások hétfőn sem kezdődtek meg, így továbbra is bizonytalan, hogy emelik-e a fizetéseket idén a közszolgáltatásban, hívta föl a figyelmet a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádiónak nyilatkozva hozzátette, vannak olyan cégek, ahol már megkezdődtek a kétoldalú egyeztetések, így a villamosenergia-ipar, a postai szolgáltatások, a vasúti és közúti személyszállítás területén történnek egyeztetések, annak ellenére, hogy a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) eddig nem léptek előre a tárgyalópartnerek.

Az egységes bérkövetelés – hogy a reálérték megőrzése 2021-ben is biztosított legyen minden munkavállaló számára –

legalacsonyabb mértékben is egy átlagos 6 százalékos bérfejlesztési igényként került megfogalmazásra.

A szakszervezeti vezető kiemelte, vannak ugyanakkor olyan cégek, ahol ennél nagyobb bérfejlesztést tartanak szükségesnek. A fentiekhez képest eltérő a Volán-társaságoknál foglalkoztatott munkavállalók igénye, akik a már megvalósult integráció következtében jelentős bérlemaradással bírnak a MÁV-nál foglalkoztatott munkavállalók kereseti adataihoz mérten. „Ők egy további plusz 4 százalékos emelést igényelnének.” Mindeközben a villamosenergia-iparban pedig egy 9,7 százalékos bérigény került megfogalmazásra.

Mészáros Melinda azt is elmondta, egyelőre nincsen határidő a megállapodás megkötésére. Mint fogalmazott, a kormányzat folyamatosan figyeli a gazdaság helyzetét, és várja a negyedik negyedév záróadatait – nyilván ennek ismertében tud további lépéseket tenni. Fónagy János államtitkár jelezte, hogy felhatalmazást kér a kabinet részéről az érdemi tárgyalások lefolytatására, ami nyilvánvalóan azt is magában foglalja majd, hogy a kormányzat részéről anyagi beavatkozás is szükséges egyes gazdasági társaságok esetében – jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

„Vannak olyan társaságok, amelyek saját rendelkezésre álló források alapján, az üzleti tervek ismeretében is képesek bizonyos mértékű bérfejlesztés végrehajtására, de

szinte mindenhol szükséges egy komolyabb állami beavatkozás a megelőző évek gyakorlatát is figyelembe véve.”

A szakszervezetek azt szeretnék, ha a bérmegállapodás január 1-jétől lenne érvényben, vagyis visszamenőlegesek lennének a kifizetések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×