eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírusteszthez vesznek mintát egy férfi orrnyálkahártyájáról a Semmelweis Egyetem egyik mintavételi pontján, a salgótarjáni Szerpentin úti orvosi rendelőben 2020. május 13-án. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egy százalék alatt a koronavírussal újrafertőződők aránya

Tízezer megerősített koronavírusos esetre mindössze 4,3 újrafertőződés jut egy kutatás adatai szerint.

Klinikai értékelés és laboratóriumi adatok alapján dolgozta fel Ithan D. Peltan munkatársaival a koronavírusos betegek hatvan napon túli, ismételt pozitív teszteredményének előfordulási gyakoriságát. Az elemzésbe 23 176 olyan beteget vontak be, aki első pozitív teszteredményét tavaly március 11. és július 31. között produkálta – írja a MedicalXpress.

Az elemzésbe bevontak 5,6 százalékának, azaz 1301 érintettnek volt az első pozitív tesztet követően hatvan nappal vagy később újabb mintavétele. A 122 pozitív tesztmintát adó fertőzött közül 114 esetében állt rendelkezésre minden adat, amelyből megállapítható, hogy

átlagosan 85,5 nap elteltével volt újra pozitív az eredmény esetükben.

A 122 betegből összesen négy felelt meg a koronavírus valószínű kiújulása kritériumainak a klinikai és az PCR-adatokat kombinálva. Újrafertőződéskor mind a négy betegnél jelentkeztek tünetek, három az eredeti diagnózishoz képest magasabb szintű orvosi ellátást igényelt. További hat betegnél volt lehetséges kiújulás. A valószínű és a lehetséges kiújulások összesítésével az újrafertőződés előfordulási gyakorisága 10 000 betegre vetítve 4,3 eset volt.

"Sürgősen meg kell értenünk az újrafertőződés epidemiológiáját. Reméljük, hogy módszerünk hasznos keretként szolgál majd a potenciális esetek kategorizálásához, mivel a gyógyult koronavírusos betegek száma nő, az immunitás csökken, a változatok egyre jobban terjednek és ezáltal több újrafertőződéses eset fordul elő" – mondta el Peltan a kutatás kapcsán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×