INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

ferenc pápa

zöld

klímaváltozás

fiatal

Ferenc pápa misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában karácsony szentestéjén, 2020. december 24-én. A járványügyi korlátozások miatt a hétezer hívőt befogadni képes bazilikában csak mintegy kétszázan vehettek részt a misén.

Ferenc pápa szeretné, ha a katolikus világ lenne a zöld átalakulás motorja

Infostart

Az egoizmus, a közöny és a felelőtlenség lassan végez a bolygóval, veszélybe sodorva a fiatalok jövőjét - jelentette ki Ferenc pápa egy videoüzenetben egy olyan platform elindítása alkalmából, amely az ökológiai átalakítási folyamatok megindítására ösztönző kezdeményezéseket fog össze.

"Nagy a felelősségünk, különösen a jövőbeni generációk felé. Milyen világot akarunk hátrahagyni gyerekeink és fiataljaink számára? Az egoizmusunk, a közönyünk és felelőtlenségünk veszélyezteti az ő jövőjüket!" - mondta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egy olyan, többéves programon alapuló platform elindítása alkalmából tett közzé videoüzenetet, amelynek célja bevonni az egész katolikus világot egy ökológiai átalakítási folyamatba, amelyet a katolikus egyházfőnek a teremtés védelméről is szóló Áldott légy (Laudato si') nevű 2015-ös enciklikája ihletett.

"A nekünk otthont adó ház régóta szenved a sebektől, amelyeket ragadozó hozzáállásunkkal ejtettünk,

amely hozzáállás miatt a bolygó és forrásai tulajdonosainak képzeljük magunkat, s amely miatt felhatalmazva érezzük magunkat, hogy felelőtlenül bánjunk a javakkal, amelyeket Isten adott nekünk" - e bírálatának adott hangot a pápa. "Ezek a sebek drámai módon meglátszanak a példa nélküli ökológiai válságban, amely a földet, a levegőt, a vizet és általában az ökoszisztémát sújtja, amelyben az emberek élnek" - mondta. "A jelenlegi világjárvány pedig még nyilvánvalóbbá tette a következményeket leginkább elszenvedő természet és szegények jajkiáltásait, bizonyossá téve, hogy minden kapcsolatban áll és kölcsönösen függ egymástól, s hogy egészségünk nem választható el annak a környezetnek az egészségétől, amelyben élünk" - tette hozzá.

A pápa felszólított arra, hogy "öleljünk magunkhoz egy új ökológiai megközelítést, amely átalakítja annak módját, miként a világon élünk, ezen belül életmódunkat, kapcsolatunkat a Föld forrásaival, és általában látásmódunkat, amellyel az emberi létre és arra tekintünk, hogy miként éljük életünket".

A szerves humánökológia, amely nem csak a környezetvédelmi ügyeket, hanem az embert is magában foglalja összességében, lehet képes arra ismét, hogy meghallja a szegények jajkiáltásait, és élesztőnek szolgáljon egy új társadalom számára.

A pápa szerint "van remény", és "a saját kultúránkkal és tapasztalatunkkal, valamint saját kezdeményezéseinkkel és kapacitásainkkal mindnyájan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy földanyánk visszanyerje eredeti szépségét, és a teremtés ismét Isten terve szerint ragyogjon".

Nyitókép: Vincenzo Pinto
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018