eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ferenc pápa misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában karácsony szentestéjén, 2020. december 24-én. A járványügyi korlátozások miatt a hétezer hívőt befogadni képes bazilikában csak mintegy kétszázan vehettek részt a misén.
Nyitókép: Vincenzo Pinto

Ferenc pápa szeretné, ha a katolikus világ lenne a zöld átalakulás motorja

Az egoizmus, a közöny és a felelőtlenség lassan végez a bolygóval, veszélybe sodorva a fiatalok jövőjét - jelentette ki Ferenc pápa egy videoüzenetben egy olyan platform elindítása alkalmából, amely az ökológiai átalakítási folyamatok megindítására ösztönző kezdeményezéseket fog össze.

"Nagy a felelősségünk, különösen a jövőbeni generációk felé. Milyen világot akarunk hátrahagyni gyerekeink és fiataljaink számára? Az egoizmusunk, a közönyünk és felelőtlenségünk veszélyezteti az ő jövőjüket!" - mondta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egy olyan, többéves programon alapuló platform elindítása alkalmából tett közzé videoüzenetet, amelynek célja bevonni az egész katolikus világot egy ökológiai átalakítási folyamatba, amelyet a katolikus egyházfőnek a teremtés védelméről is szóló Áldott légy (Laudato si') nevű 2015-ös enciklikája ihletett.

"A nekünk otthont adó ház régóta szenved a sebektől, amelyeket ragadozó hozzáállásunkkal ejtettünk,

amely hozzáállás miatt a bolygó és forrásai tulajdonosainak képzeljük magunkat, s amely miatt felhatalmazva érezzük magunkat, hogy felelőtlenül bánjunk a javakkal, amelyeket Isten adott nekünk" - e bírálatának adott hangot a pápa. "Ezek a sebek drámai módon meglátszanak a példa nélküli ökológiai válságban, amely a földet, a levegőt, a vizet és általában az ökoszisztémát sújtja, amelyben az emberek élnek" - mondta. "A jelenlegi világjárvány pedig még nyilvánvalóbbá tette a következményeket leginkább elszenvedő természet és szegények jajkiáltásait, bizonyossá téve, hogy minden kapcsolatban áll és kölcsönösen függ egymástól, s hogy egészségünk nem választható el annak a környezetnek az egészségétől, amelyben élünk" - tette hozzá.

A pápa felszólított arra, hogy "öleljünk magunkhoz egy új ökológiai megközelítést, amely átalakítja annak módját, miként a világon élünk, ezen belül életmódunkat, kapcsolatunkat a Föld forrásaival, és általában látásmódunkat, amellyel az emberi létre és arra tekintünk, hogy miként éljük életünket".

A szerves humánökológia, amely nem csak a környezetvédelmi ügyeket, hanem az embert is magában foglalja összességében, lehet képes arra ismét, hogy meghallja a szegények jajkiáltásait, és élesztőnek szolgáljon egy új társadalom számára.

A pápa szerint "van remény", és "a saját kultúránkkal és tapasztalatunkkal, valamint saját kezdeményezéseinkkel és kapacitásainkkal mindnyájan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy földanyánk visszanyerje eredeti szépségét, és a teremtés ismét Isten terve szerint ragyogjon".

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×