eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Málta jelenti: megvan a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság

A szigetország az Európai Unió tagországai közül elsőként érte el a koronavírus elleni küzdelemben a nyájimmunitást, jelentette be hétfőn az egészségügyi miniszter. Chris Fearne hozzátette, hogy a felnőtt lakosság több mint 70 százaléka kapott Covid ellen védőoltást.

A félmillió fős népességű mediterrán szigeten az elmúlt héten naponta átlagosan három új fertőzöttet regisztráltak, a tesztpozitivitási arány 0,2 százalék, ami nagyon alacsonynak számít. Hétfőn két új esetet jelentettek – írja a Euronews.

„Öt másodpercenként adnak be egy oltást” – fogalmazott Chris Fearne a hétfői sajtótájékoztatón. A máltai egészségügyi miniszter arról is beszélt, hogy a felnőtt lakosság 42 százaléka már a második oltását is megkapta.

Máltán minden 16 évnél idősebb lakos kaphat koronavírus elleni vakcinát, és ha az európai egészségügyi hatóságok megadják az engedélyt, akkor a gyerekek 12 éves kortól szintén megkaphatják a védőoltást.

A miniszter bejelentette azt is, hogy az oltottak esetében július 1-jén megszüntetik a kötelező maszkviselést a szabadban, ha alacsony marad a fertőzöttség mértéke.

A máltai strandokon június 1-jétől már nem lesz szükség maszk viselésére. Hétfőn megszüntették az edzőtermek és az uszodák korlátozását, míg az éttermek nyitvatartási idejét éjfélig meghosszabbították.

Máltán a legmagasabb az Európai Unió országai közül az átoltottság, Magyarország továbbra is a második helyen áll. Erről friss adatokat napok óta nem közöl a központi tájékoztató oldal, de az alábbi táblázaton láthatók a május 23-ig beadott oltások számai egyes (általunk kiválasztott) országokban. Az interaktív térképért kattintson a képre!

Forrás: ourworldindata.org
Forrás: ourworldindata.org

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×