INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

klubrádió

nmhh

per

Elutasította a bíróság a Klubrádió NMHH elleni keresetét

Elutasította a bíróság a Klubrádió NMHH elleni keresetét

Infostart

A Fővárosi Törvényszéken csütörtökön hoztak – nem jogerős – ítéletet a Klubrádió ügyében.

Elsőfokon elutasította a bíróság a Klubrádió keresetét a 92,9-es frekvenciáért. A rádió azért indított pert, mert az NMHH Médiatanácsa kizárta a rádiót a frekvenciára kiírt pályázatról. A Klubrádió szerint az NMHH "álindokokkal", jogsértő módon zárta ki a rádiót, ezért azt szeretné elérni, hogy a bíróság semmisítse meg a Médiatanács határozatát, és kötelezze új eljárás lefolytatására.

A Fővárosi Törvényszék viszont úgy döntött, hogy nem semmisíti meg a 92,9-es frekvencia ügyében született korábbi, a Klubrádiót a pályázatból kizáró határozatot.

„Nem akarok csúnyán fogalmazni, de a Klubrádió koldulásból él” – idézte a Telex a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának ügyvédje által a Fővárosi Törvényszéken elhangzott egyik mondatát. Azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a Klubrádió üzleti terve volt az egyik lényeges kérdése a pernek.

A Médiatanács három érvénytelenségi ok miatt zárta ki a Klubrádiót, ezek alapján a perben arról kellett döntenie a bíróságnak, hogy

  • ismétlésnek számít-e a Reggeli gyors című műsor ismétlése akkor, ha nem a teljes adást, hanem annak egyes interjúit játszák le változtatás nélkül,
  • könnyen tisztázható vagy a pályázásból kizáró oknak számít-e az, hogy a pályázatban egy ponton hibásan tüntették fel egy műsor hosszát,
  • elfogadható-e a Klubrádió pénzügyi-üzleti terve.

A bíróság mindhárom kérdésben az NHMM Médiatanácsának adott igazat, és megállapította, hogy a hatóság minden tekintetben teljesen jogszerűen járt el a Klubrádió kizárásakor. Ez alapján a keresetet elutasította, és Klubrádiót 300 ezer forint perköltség és 35 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte. A határozat ellen lehet fellebbezni.

A Klubrádió 2021-ben lejáró frekvenciahasználati jogosultságát 2020 végén a Médiatanács nem újította meg. A 92,9 használatára kiírt pályázaton végül nem született győztes: a Klubrádiótól hiánypótlást kértek, a másik két pályázatot alaki hibák miatt elutasították. A Klubrádió megtámadta a 2020-as médiatanácsi döntést, de a bíróság ellenük ítélt februárban, így a rádiónak végül el kellett hallgatnia a 92.9-en 2021. február 14-én éjfélkor, azóta online sugároznak.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018