eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Italokat visz ki egy felszolgáló egy kávézó teraszára Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Újranyitás: nagy változások lépnek életbe szombattól

Állatkert, fürdő, mozi, futballmeccs, étterem - májustól mindez látogatható, ha van nálunk védettségi igazolvány.

Pénteken meghaladta a négymilliót a beadott oltások száma Magyarországon, így szombaton életbe lépnek az új szabályok. Ezeket gyűjtöttük össze.

  • A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, és továbbra is hajnali ötig tart.
  • Este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.

A teraszok után egy héttel, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, ahová a szülők, családtagok a gyermekeiket is magukkal vihetik.

Védettségi igazolvánnyal a szállodai szolgáltatásokat is igénybe lehet venni.

A tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket (állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak) védettségi igazolvánnyal rendelkezők újra látogathatják. A Fővárosi Állat- és Növénykert már jelezte is, hogy szombaton 9 órakor nyit.

Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag a védettek mehetnek be, valamint a versenyszerűen sportoló 18 éven aluliak.

Sportesemények

A védettséggel rendelkezők és a felügyeletük alatt állók újra látogathatják este 11 óráig a sportrendezvényeket. A maszk használata nem lesz kötelező, de egyes klubok ezt javasolják. A két szombati mérkőzés az OTP Bank Ligában, vagyis a ZTE-Kisvárda és az FTC-Mezőkövesd már nézők előtt zajlik.

Szintén lehetnek nézők az FTC-Siófok női kézilabda-rangadón, ám a magyar-horvát férfi Eurokupa-találkozó még zárt kapus lesz. Szintén nem lesznek nézők a női vízilabda Euroliga szombati döntőjén és bronzmeccsén a Tüskeuszodában.

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, valamint a sportlétesítmények a sportrendezvényen való részvétel vagy felkészülés céljából ott tartózkodó személy és edzője számára is látogathatók, a maszk használata számukra nem kötelező.

Nyitnak a fürdők

Ütemezett nyitás kezdődik a budapesti fürdőkben. Első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitják meg kapuikat szombaton. Pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő, végül június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő.

A kormányrendelet alapján csak olyan 18 éven felüliek mehetnek a fürdőkbe, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluli, védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők felügyeletével látogathatják a fürdőket.

A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik.

A járványügyi helyzet miatt számos előírást fokozottan ellenőriznek. Papucs nélkül továbbra sem engedik be a látogatókat a fürdők területére, a pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, amelyet felfestett pontok segítenek.

Gyülekezni továbbra is tilos

Érvényben marad a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban elrendelt korábbi valamennyi korlátozás, továbbá kerülendő a csoportosulás, a gyülekezés pedig tilos.

Változnak a beutazási korlátozások szabályai is. A korlátozás nem terjed ki arra a személyre, aki védettségét védettségi igazolvánnyal plusz személyi okmánnyal igazolja, a beutazás után nem kell hatósági házi karanténba vonulnia.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×