eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kajári Gáborné főnővér oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. március 14-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Operatív törzs: terheléses támadás érte az oltásra jelentkezés informatikai rendszerét

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elhangzott, a támadás a gyógyszerfelírást is érintette, amint elhárul a probléma, azt is bejelentik.

Péntek reggel a miniszterelnök társaságában ült össze az operatív törzs, ezt követően Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádióban bejelentette, hogy mivel pénteken vagy szombaton eléri az ország a 4 millió beoltottat, szombaton jön a 4 milliós nyitás.

A héten utoljára azonban az operatív törzs maga is előállt jelzéseivel, figyelmeztetéseivel, a járványadatokban eddig tapasztalt javulás ugyanis mintha megtorpanni látszana, csaknem 200-an még csütörtökön is elhunytak a koronavírusos betegek közül, és több mint 2500 az új fertőzött.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese bejelentette, terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért

a rendszer leállt.

A támadás érintette a receptfelírási rendszert is. Amint a hibát elhárítják, jelezni fogják, ilyen támadások más országokban is voltak - közölte.

A támadást - közlése szerint - "felelőtlen emberek követték el".

Részletesen beszámolt a már ismert, 4 millió beoltotthoz köthető új szabályokról is, amelyek szombaton lépnek hatályba.

Tisztázta, hogy "a gyülekezés továbbra is tilos, a csoportosulás pedig kerülendő".

Rendőri ellenőrzési napi adatok:

  • 589 maszktalan embert találtak csütörtökön (62 ezer fölött már a hasonló intézkedések száma)
  • vendéglátóüzletekben és azon kívül rendőri intézkedésre nem került sor
  • 161 kijárásitilalom-szegőt találtak az elmúlt napon
  • a korridorokon 76 rendőri intézkedés történt
  • karanténadatok: 32 838-an vannak karanténban 3117 az egy nap alatt elrendelt karanténok száma, 2031 ember követhető mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt mondta, folyamatos a regisztráció, a 4,6 millió regisztrált háromnegyede pedig "már be is van oltva".

Az időpontfoglalás - közlése szerint - a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer oltására érvényes, egészen addig, amíg van oltás.

Bejelentette, 324 ezer AstraZeneca oltás érkezett a pénteki napon, de mindig figyelnek arra, hogy félretegyenek második körös oltásra.

"Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között" - nyomatékosította.

Mindegyik vakcinát megvizsgálják, ezt tették a korábban érkezett

28+24 ezer Janssen vakcinával, ezeket megfelelőnek találták, tehát ez is rendelkezésre fog állni.

Ezt a vakcinát a vidéket járó oltóbuszokra szánják, így a területekre nem kell kétszer kimenniük az buszoknak.

Változást is bejelentett: az AstraZeneca alkalmazási előirata alapján 4-12 hét a két oltás követési ideje, ám mivel "olyan helyzet állt elő", az eddiginél (12 hét) hamarabb is kapható a második oltás, de ehhez az oltóorvosnak 10 beteget "össze kell várnia" annak érdekében, hogy "minden oltás eloltásra kerüljön". Egy ampulla tíz ember oltására elegendő - magyarázta Müller Cecília. "Egyetlen adag sem mehet kárba" - tette hozzá. Eddig 12 hét alatt lehetett hozzájutni a második adaghoz. Aki siettetné, annak jelentkeznie kell háziorvosánál.

Megerősítette,

a kezelőorvos és az oltóorvos dönt arról, hogy aki az elmúlt 3 hónapon belül esett át a betegségen, oltható-e; aki súlyosabb formában esett át, annak a védettsége erősebb - ecsetelte.

Jelezte, a Sinopharm vakcinával kapcsolatos döntő WHO-ülés épp a péntek déli órákban zajlik.

Kérte, hogy akik az idősotthonokba látogatnak, vigyék magukkal a védettségi kártyát, enélkül nem jutnak be.

Kérdésekre ezúttal nem került sor. A következő tájékoztató hétfőn lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×