INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

boldogkői zsolt

virológus

nyájimmunitás

koronavírus

mutáns

oltás

vakcina

Oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Németh Alexandra rezidens Hoksári László háziorvos szolnoki rendelőjében 2021. április 21-én.

Virológus: a teljes felnőtt lakosságot oltani kellene a mutánsok miatt

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Csak a teljes magyar felnőtt lakosság beoltásával lehet megakadályozni, hogy az országban újabb és újabb koronavírus mutánsok jelenjenek meg – mondta az InfoRádiónak Boldogkői Zsolt virológus. Az SZTE Orvosi Biológiai Intézetét vezető virológust az Indiában berobbant járvány és az indiai mutáns kapcsán kérdezte az InfoRádió.

Óriási ütemben terjed a koronavírus Indiában, szerdán 315 ezer új fertőzöttet jelentettek, ez az eddigi világrekord. A járvány elszabadulását a járványügyi szakemberek leginkább az orvosi ellátás hiányának, az akadozó oxigénszállítmányoknak és a lezárások enyhítésének tulajdonítják.

A koronavírus Indiában terjedő úgynevezett kettős mutációja tovább súlyosbíttathatja a helyzetet – mondja Boldogkői Zsolt virológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetét vezető egyetemi tanár. Ez ugyanis valószínűsíthetően – hasonlóan, mint a kaliforniai mutáns – gyorsabban terjedhet.

A kettős variáns az Egyesült Királyságban is megjelent. Indiában a napokban pedig már egy újabb, a Covid-19 úgynevezett hármas mutánsát is felfedezték. A virológus szerint az elsődleges probléma:

minél több embert fertőz meg a vírus, annál hatékonyabbá teheti arra, hogy újabb és újabb fertőző mutációkat hozzon létre,

és ez az, amire a kórokozó jelenleg törekszik. És bár a vírus sejtekbe való bejutása elsődlegesen az állatok – denevér – esetében volt optimalizálva, nem pedig az embernél, azzal, hogy már hatékonyabban ismeri föl a receptort, gyorsabban is tud terjedni, ami az esetek nagy részében együtt jár a virulencia növekedésével is – magyarázta.

Vagyis azokban országok,

ahol nem vagy lassan halad az oltás, további mutációk jelenhetnek meg,

amik Magyarországra is eljuthatnak – mondja Boldogkői Zsolt. Ha azonban a vakcináció miatt hazánkban kialakul a nyájimmunitás, a populáció védett lesz az új variánsokkal szemben is. Elég csak a kanyaróra gondolni, amely ugyan megjelenthet egy szomszédos országban, elterjedhet egy kisebb közösségben, de aztán megszakad.

Boldogkői Zsolt szerint az új mutánsok miatt a nyájimmunitáshoz a lakosság 80-át kell beoltani. Mindez azt jelenti, hogy ameddig a gyerekeket nem oltják, akik mintegy 2 millió főt jelentenek,

gyakorlatilag minden felnőttet vakcinázni kellene, vagyis valamint kezdeni kell az oltásellenességgel.

A szakember hozzátette: a sűrűn lakott nagyvárosokban a koronavírus jobban terjed, így ott a 80 százaléknál magasabb átoltottság szükséges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó hang

Virológus: a mutánsok miatt a teljes felnőtt lakosságot oltani kellene
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018