eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
Az ezen a napon, 2018. december 19-én elérhetővé vált látványterven a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Diákváros kontra Fudan Egyetem: válaszolt a Miniszterelnökség Karácsony Gergelynek

Az a kormány terve, hogy a Diákváros a kínai Fudan Egyetem mellett épül meg. A főpolgármester korábban azt mondta, a kettő nem fér el, és Budapest keresztbe feküdhet az atlétikai vb-nek.

Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával. A Diákváros fontos kormányzati terv, fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett – reagált az atv.hu-nak a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség, miután a főpolgármester kilátásba helyezte: lemondja az atlétikai vb-t, ha nem lesz Diákváros.

„Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza. A reklámot köszönjük.

A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett, ezért nem értjük, hogy főpolgármester úr miért kíván terméketlen vitát folytatni a kormánnyal”

– ezt válaszolta a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség a csatorna kérdéseire.

A tárcát azt követően kereste meg az ATV, hogy az RTL Híradónak Karácsony Gergely azt nyilatkozta: ha nincs Diákváros, akkor élesen felvetődik a kérdés, van-e atlétikai világbajnokság. Mint mondta, a főváros egyszerűen meg tudja akadályozni, hogy Budapesten rendezzék meg a 2023-ban tervezett versenyt: „ír egy e-mailt az atlétikai világszövetségnek, hogy nem kíván Budapest atlétikai világbajnokságot rendezni”.

Karácsony a múlt héten levelet is írt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a leveléből kiderül, megdöbbenve értesült arról, hogy a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszának építésével kapcsolatban február 24-én a kormány arról döntött, hogy a beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg.

A miniszter múlt csütörtökön a Kormányinfón újságírói kérdésre azt mondta: kötöttek egy megállapodást Karácsony Gergely főpolgármesterrel a megválasztását követően. Ennek része a Diákváros is. „Látom azt a főváros kommunikációjában, hogy egy egyetem, a világ élvonalába tartozó Fudan Egyetem budapesti kampuszának a megnyitását a Diákvárossal szemben próbálják meg értelmezni.”

Mint a kancelláriaminiszter mondta, ő úgy gondolja, hogy ezt nem lehet egymással szemben értelmezni, mert az egyetem éppenhogy értelmet ad a Diákvárosnak is.

Alább meghallgathatja az InfoRádió összefoglalóját az ügy korábbi fejleményeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×