eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egészségügyi dolgozók a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó cég által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát szállítják egy badalonai kórházban 2020. december 17-én. Az oltóanyagot önkénteseknek adják be a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában.
Nyitókép: MTI/EFE/EPA/Enric Fontcuberta

Jövő héten befut az újfajta vakcina, az egyadagos koronavírus-oltás

Az országos tisztifőorvos beszélt erről az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller Cecília bejelentette: küszöbön áll a Janssen (a Johnson&Johnson gyógyszergyártó cége) egyoltásos vakcinájának az alkalmazása. Jövő hétre várják az első szállítmányt: 28 800 adagról van szó, ami a szakember elmondása szerint nem jelentős mennyiség, de ez lesz a hatodik itthon elérhető szer és további embereknek jelenthet védelmet.

Később sokkal több is érkezhet ebből az oltásból, amiről már számos dolgot tudunk:

  • a magyar kormány lekötött belőle 4,36 millió adagot az EU-s beszerzésen keresztül, és mivel egyadagos, ezért ugyanennyi, tehát 4,36 millió ember oltható vele
  • 18 éven felüliek kaphatják
  • működési elve: vektorvakcina (az AstraZenecához és a Szputnyik V-hez hasonlóan), vagyis egy ártalmatlanított hordozóvírus (Ad26 hordozó-, vagyis adenovírus) juttatja a szervezetbe a Covid-19 egyik tipikus génszakaszát, amely ellen a szervezet védekezni kezd
  • két hét elteltével hatékonysága 67 százalékos, egy hónap után 66 százalékos, a súlyos lefolyással szemben a védelem egy hónap után 85 százalékos
  • azon országokban ajánlott, ahol többféle vírusmutáns van jelen (az Egyesült Államokban több mint egy hónapja használhatják)
  • tesztelés: 40 ezer emberen Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, Mexikóban és az Egyesült Államokban
  • immunválasz: helyi fájdalom, fejfájás, fáradtság, izomfájás, hányinger
  • beadása után 14 napon belül más vakcinás kezelés nem alkalmazható

Erről az oltásról további részletek itt.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×