eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Zsótér Andrea, a Hungaropharma Minőségbiztosítási igazgatója (b) és Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma budapesti raktárában, ahova megérkeztek a koronavírus elleni Janssen-vakcinák 2021. április 13-án. A első szállítmány összesen 28 800 embernek elegendő oltóanyagot tartalmaz. A szállítmány fagyasztva érkezett és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. A Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik majd a kistelepülésekre. A Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Leállhatnak a hozzánk épp most megérkező Janssen-oltással Amerikában – ismerős okból

Minden egymilliomodik oltás vérrögképződéssel járhat, de egyelőre nincs bizonyíték erre. A feltárt problémák 48 év alatti nőknél jelentkeztek.

Javaslatot tett kedden az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA), hogy szüneteltessék az oltást a Janssen-vakcinával; az Index a SkyNewsra hivatkozva azt írja, a Johnson & Johnson oltóanyaga vérrögképződéses esetekkel lehet összefüggésben. Az esetek ritkák, de a helyzet tisztázódásáig nem engednék a vele való oltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség az esetek miatt már pénteken a gyártóhoz fordult, ezt követően közölte azt az FDA, hogy bizonytalanság övezi a trombózis és a vakcina kapcsán.

Ismert, ez az az oltás, amelyből kedden 28 800 adag érkezett Magyarországra, és amelyből egyetlen adag elegendő a védettség kialakításához.

A Janssen-oltásból eddig 6,8 millió dózist adtak be, 6 vérrögképződéses esetet jegyeztek fel, mindegyikük 18 és 48 év közötti nő volt.

Csütörtökön várható bejelentés a Janssenről.

Korábban az AstraZeneca oltásával kapcsolatban voltak ehhez hasonló hírek, több országban emiatt felfüggesztették az oltás beadását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×