eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Kajári Gáborné főnővér előkészíti az oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Müller Cecília: Budapesten egy hét alatt 27 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma

A legfiatalabb koronavírusos elhunyt szerdán egy 8 hónapos csecsemő volt, az ő esetéről bővebben is beszélt az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hullámzóak a napi járványadatok, a halottak száma továbbra is magas, a korábbi alacsonyabb újfertőzött-szám után pedig ezúttal egy magasabb adat érkezett, így még mindig emelkedik az aktív fertőzöttek száma, igaz, lélegeztetőgépen már kevesebben vannak, mint korábban. (NAPI ADATOK ITT.)

Az adatokra reagálandó az operatív törzs csütörtökön is tájékoztatót hirdetett.

Kiss Róbert először az április 19-ig hatályban maradó szabályokról beszélt, erről bővebben korábban ITT írtunk.

Rendőri intézkedési adatok:

  • maszktalanok napi száma: 466
  • ideiglenes üzletbezárásra nem került sor
  • 200 embert találtak, aki nem tartotta be az új, lazább kijárási tilalmat sem
  • 6200 hatósági házi karantént rendeltek el, 3602 ember követhető mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatokkal kezdett, külön kiemelve, hogy a két oltást megkapottak száma már egymillió fölött van.

"Sok szorgos kéz munkája van emögött" - jegyezte meg.

Bejelentette, küszöbön áll a Janssen egyoltásos vakcina alkalmazása, jövő héten várható az érkezése. 28 800 adagról van szó, ez nem jelentős mennyiség, de a hatodik itthon elérhető szer első adagja és további embereknek jelenthet védelmet.

Azt is elmondta még, hogy

a magyar oltottsági arány éppen kétszerese az EU-s átlagnak.

Ismételten aláhúzta, a vakcinák egy része az oltópontokra megy, másik része pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központba ellenőrzésre - utóbbiak közé tartoznak az orosz és a kínai vakcinák, amelyeket még az NNK-ban külön is ellenőrizni kell, a többi oltásért az Európai Gyógyszerügynökség vállal garanciát.

AstraZeneca-ügy

Müller Cecília felidézte, az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását, amely szerint lehet összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca oltása között, de ebben még tovább kell vizsgálódni. A magyar adatokat a NEAK gyűjti és összesíti,

Magyarországon nem találtak többlet megbetegedést, sőt a járvány előtti időszakban sokkal több trombózisos eset volt, mint a járvány megkezdődése, vagyis 2020 óta.

Csökkenés

A járványügyi adatokat elemezve azt látja, "van egy kicsi csökkenés", ami biztató jel már. A heti új fertőzöttek tekintetében az előző, 12. héthez képest 11 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 év (régóta nincs változás), a nemenkénti megoszlás: 54 százalékban a nők érintettek, a férfiak 46 százalékban.

Az összes beazonosított fertőzött életkor szerinti megoszlása:

23% - 40-49 éves korosztály
17% 50-59 évesek
15% 30-39 évesek
12% - 20-29 évesek

Területi érintettség: 3122 település (99 százalék). 16 százaléknyi fertőzöttet Budapesten azonosítottak, 14 százalékot Pest megyében, "Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6 százaléknyi, Zalában 2 százaléknyi a jelenlét, ám utóbbiban növekszik a vírus jelenléte" - jegyezte meg Müller Cecília.

Megyék: Baranyában, a Jászságban és Zalában növekedés van a fertőzöttségben, 17 megyében és a fővárosban viszont csökkenést lát az NNK.

Budapesten 27 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma egy hét alatt.

Vas megyében 32 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megyében 31 százalékkal, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékben 29 százalékkal.

Szomorú, tragikus hírként közölte, egy 8 hónapos csecsemő is elhunyt, de bár koronavírus volt, egy bakteriális véráramfertőzésben halt meg, ezt - Müller Cecília szerint - az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette.

"Az ő esetében a környezetében nagy számban van jelen a koronavírus-fertőzés, de nem ez, hanem a felfedezett baktérium okozta a csecsemő halálát" - nyomatékosította a tisztifőorvos. "A halál okától függetlenül megjelenítjük a táblázatban" - tette hozzá, vagyis "következetes marad a kommunikáció".

Kérdésekre, válaszokra ezúttal nem került sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×