eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Sürgős bértárgyalást kezdeményez a fővárossal a napokban alakult bérszövetség

Dűlőre szeretnének jutni a budapesti közszolgáltató cégeket tulajdonló önkormányzattal.

A szövetséget olyan szakszervezetek hozták létre, amelyek nem fogadják el, hogy az általuk képviselt dolgozók bérét a főváros nem kívánja emelni. Egyesített erővel lépnek fel azért, hogy a fővárosi önkormányzat biztosítson forrást az idei bérfejlesztésre.

A megalakulásról levélben tájékoztatták Karácsony Gergely főpolgármestert, azt kérve, hogy mielőbb kezdődjön érdemi tárgyalás - írták.

A bérszövetséget a BKV-nál és a Budapesti Közlekedési Központnál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-nél, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft.-nél és a Budapest Közút Zrt.-nél jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 alapította.

A bérszövetség célja, hogy a benne részt vevő szervezetek együttes erővel, összehangolt akciókkal hívják fel a figyelmet arra: "a nulla százalékos ajánlat" egyikük számára sem elfogadható.

A szövetség tagjai "természetesen tisztában vannak" a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, valamint az önkormányzatokat, így a fővárosi önkormányzatot is sújtó kormányzati intézkedésekkel - írták. Ugyanakkor hozzátették, hogy ezek ellenére sem tekinthetnek el az idei béremeléstől, ezért egyesített erővel kívánnak fellépni.

A szövetség munkájába bekapcsolódott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is - közölték.

A bérszövetség tagjai levelükben azt kérik a fővárosi önkormányzat vezetésétől, hogy mielőbb jelöljön ki képviselőt a tárgyalásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×