INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

koronavírus

járvány

pláza

élelmiszerüzlet

bezárás

galgóczi ágnes

kereskedelem

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy szupermarket előtt a belgiumi Drogenbosban 2020. március 18-án. A belga kormány előző este kijárásra vonatkozó korlátozásokat rendelt el a járvány terjedésének lelassítása érdekében.

Felröppent a pláza- és iskolazár lehetősége - reagált az operatív törzs

Infostart

Az iparági szervezetek szerint pedig már a napi működést veszélyezteti az újabb járványhullám a kereskedelemben.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi felelőse a HírTv-nek azt nyilatkozta: szerinte rövid időre, mondjuk két hétre indokolt, megfontolandó a kereskedelem és a szolgáltatások korlátozása, például hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Kiemelte: már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat.

Azt is mondta, megfontolandó lenne, hogy egy ilyen kéthetes időszakra az alsótagozatos osztályok is átállhatnának digitális oktatásra, mivel

a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés.

"Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná" - fejtette ki.

Az üggyel kapcsolatban a hvg.hu megkereste az operatív törzset, ahol gyakorlatilag kitérő választ adtak, és megismételve a korábban elmondottakat, azt írták, hogy még nincs döntés a további intézkedésekről, az operatív törzs és a kormány folyamatosan vizsgálja, szükség van-e szigorításra, a járványügyi szakemberek javaslatait mérlegeli. A megoldást az oltás jelenti - tették hozzá.

Egyes helyeken az élelmiszerboltok működése is veszélybe került

Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában. A Magyar Nemzet arról írt, az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb Covid-hullám.

A fertőzés ráadásul a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább, ugyanakkor a különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat.

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségnek is jelezték, hogy egyre gyakoribbak a megbetegedések a munkavállalók körében.

Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin pedig a lapnak elmondta: a magyar vállalkozások képviseletében levélben kértek segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy "az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához".

A főtitkár közölte: több helyről azt a hírt kapták a napokban, hogy a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma. Ami ha tovább nő, már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018