INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

egészségügy

szerződés

ügyelet

díjazás

Megemelt ügyeleti díjat ígérnek az orvosoknak

Megemelt ügyeleti díjat ígérnek az orvosoknak

Infostart

A szerződéstervezetekben szereplőnél 30 százalékkal magasabb pótlék is járhat az új egészségügyi jogviszonyba lépőknek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint.

Március elsejétől megszűnik az egészségügyi dolgozók eddigi közalkalmazotti jogviszonya, a helyébe lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerzodést most kell aláírniuk, de sokan hezitálnak, mert elégedetlenek. Az egyik vitatott pont, hogy a szerződés tervezete szerint az ügyelet esetén hétköznapra csak az egy napra szóló alapbér 70 százaléka, hétvégén pedig a 90 százaléka járna. Az ügyelet utáni pihenőnapot pedig nem fizetnék ki.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az ATV kérdésére közölte, hogy március 1-jétől a kötelezően elrendelt és önként vállalt ügyeletnél is lehetőség van a magasabb összegű díjazásra. Kötelezően elrendelt ügyelet esetében az országos kórház-főigazgató engedélyével további 30 százalékkal lehet eltérni, azaz a kötelező ügyeleti díj hétköznapon 100 százalék, pihenőnapon 110 százaléka, és munkaszüneti napon 120 százaléka lehet.

Az önként vállalt ügyeletnél, ha az egészségügyi intézmény kérte, hogy az ügyeleti díjat 30 százalékkal megemelhesse, akkor az ügyeleti díj mértéke hétköznapon 150 százalék, pihenőnapon 165 százalék és munkaszüneti napon 180 százalék lehet.

A főigazgatóság azt is közölte, hogy a munkaszerződések aláírása jó ütemben halad az OKFŐ irányítása alá tartozó intézményekben, és "a felmerülő problémákat a munkáltatók közvetlenül egyeztetik a dolgozókkal, melyek helyi szinten kezelhetőek. Ezen egyedi esetektől eltekintve globális problémákról nincs tudomásunk, főként nem olyanról, amely az ellátás ellehetetlenítését eredményezné.”

Az Országos Kórházi Főigazgatóság podcastjából az is kiderült, hogy az OKFŐ álláspontja az, hogy a fizetett pihenőidő jár. A pihenőidő díjazásával a szervezet szerint jogértelmezési problémák vannak, és eddig is eltérő volt a gyakorlat a kórházak között, a rendszert egységesíteni kell. A jogszabály szerint az ügyelet után legalább 11 óra pihenőidőt kell biztosítani az orvosnak, de ezt a szabályt úgy kell értelmezni, hogy az egészségügyben munkaidőkeretben dolgoznak a kollégák, egyéni munkaidő-beosztás van. A problémát az okozza, hogy mi számít normál pihenőidőnek és a mi extra pihenőidőnek. Ezt tisztázni és egyértelműsíteni fogják, és ha kell, jogszabályt módosítanak, ennek utána kell járni.

Kincses Gyula felvetette, hogy tolják ki az új szerződések aláírásának határidejét, ám az OKFŐ ebben nem dönthet. Iránymutatásuk szerint beleegyező nyilatkozatokat hétvégén is aláírhatják az orvosok, a leadási határidő március 1. éjfél.

Nyitókép: pexels

Kapcsolódó hang

MOK és OKFŐ podcast
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018