INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

portland

láma

vizafogó

xiii. kerület

tóth józsef

közpark

beruházás

smart city

zöld

Budapest, 2021. január 17. A Vizafogó lakótelep tíz emeletes panelházai a XIII. kerületben. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Zöld utat kapott a XIII. kerületi óriási zöld beruházás

Infostart

Elindulhat a Vizafogó közpark beruházása. Ennek célokmányát írta alá a XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének támogatásával és nevében – tekintettel a veszélyhelyzetre – Tóth József polgármester. A kiemelt zöld beruházásra a kerület 550 millió forintot fordít, és várhatóan még 2021-ben átadják a parkot a lakosságnak.

A XIII. kerületi önkormányzat a Lendületben 2.0 ciklusprogramja és a zöld fejlesztésekkel kapcsolatos AngyalZÖLD 3.0 stratégiája alapján – összhangban a Hosszú távú Fejlesztési Koncepció prioritásaival – végzi a kerületi zöldhálózat fejlesztését, a közterületek szabadidős, rekreációs, valamennyi generációt kiszolgáló funkcióinak megteremtését és megőrzését, a zöldfelületek, a közparki hálózat bővítését – olvasható az önkormányzat sajtóköleményében. Ennek egyik példája a Vizafogó park kialakítása is. 2020-ban az önkormányzat ezt a 9290 négyzetméternyi területet – a kerületi építési szabályzat módosításával – beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette, ami lehetővé teszi ezt a rendkívüli zöld fejlesztést.

A beruházás megvalósításakor kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természet közeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság.

A fejlesztők figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyet – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak. A „zöld gondolat” és a partnerség, a társadalmi egyeztetés, az együttműködés az itt élőkkel – szintén prioritás a XIII. kerületi önkormányzat számára.

Az önkormányzat egyedi arculatú – a kerület, a környék identitását tükröző – és biztonságos közparkot tervez, amely lehetőséget nyújt minőségi időtöltésre igazodván a kikapcsolódás korszerű igényeihez. Mint fogalmaznak, a Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem 1 hektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnénk megteremteni –

jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, klimatikus vizes architektúrákkal, pihenő padokkal.

A területen 55 fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültet az önkormányzat. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltató pavilon, illetve illemhely. A helyi identitást szimbolizáló köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban. A szebb és vonzóbb környezetet biztonságossá is formálják a közvilágítás bővítésével és a park körülkerítésével.

Kiemelik: a Klímabarát Díjas XIII. kerületi önkormányzat nemcsak vallja a klímatudatos működést, hanem konkrét lépést is tesz, jelentős közösségi forrást biztosít az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében. A fenntartható fejlesztésekkel nem ró terheket a következő generációkra sem.

Az önkormányzat szisztematikusan végzi a lakótelepi területek és azok környékének komplex felújítását, amire eddig több milliárd forintot biztosított. A Vizafogó lakótelep korszerűsítése, humanizálása egy évtizeddel ezelőtt kezdődött.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018