eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egymillió adag kínai oltás érkezhet Magyarországra – a nap hírei

Már az első körben 1 millió adag érkezhet Magyarországra a kínai Sinopharm oltóanyagából, ha megkapja az engedélyt. Hétvégén a Moderna vakcinájával folytatódik az idős otthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Teljes körű kompenzálást vár a kormánytól az iparűzési adó kieséséért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Magyarországon visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, de lazításra továbbra sincs lehetőség – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta, hogy jó esély van arra, hogy a kínai Sinopharm oltóanyagából már az első körben 1 millió adag érkezik, a készítményt a magyar gyógyszerhatóságnak is engedélyeznie kell. Miután továbbra is lassúnak tartja a kormány az európai uniós vakcina-szállítás menetét, ezért egyeztet további gyártókkal. A keleti irányú beszerzésért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felel. Hozzátette: az oltás továbbra sem lesz kötelező, de a kormány kampányt indít a regisztráció ösztönzésére.

Hétvégén a Moderna vakcinájával folytatódik az idős otthonok lakóinak és dolgozóinak oltása – közölte az országos tisztifőorvos. Eddig mintegy 100 ezren kapták meg a koronavírus elleni oltást. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: rövid idő alatt sokak számára kell elérhetővé tenni a vakcinát, de az Európai Unióból egyelőre kevés érkezik.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint egyre többen szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen. Szlávik János a Kossuth rádióban azt mondta: a következő időszakban emelkedik majd az oltási hajlandóság, ha a lakosság azt látja, hogy a már beoltottaknál nem lépnek fel súlyos mellékhatások. Szólt arról is, hogy a vakcina gyors kifejlesztése miatt még nem volt idő megvizsgálni, hogy az oltás milyen hatással van a gyermekekre.

Ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek és a halottak száma is. Az elmúlt 24 órában újabb 1926 embernél mutatták ki a vírust Magyarországon. 118 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. A kórházi kezelésre szorulók száma ugyanakkor csökken, 4689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta már csaknem 348 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 11 ezret.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint a kormánynak automatikusan és teljes körűen kompenzálnia kellene az iparűzési adó kiesését. A főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és budapesti testvérszervezetének egyeztetése után közölte: álláspontjuk szerint a 25 ezer lakosúnál nagyobb településeknek is meg kell kapniuk a kompenzációt. Karácsony Gergely hangsúlyozta: az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni, ezért is követelik a teljeskörű kompenzációt.

Mintegy 3,3 milliárd forintból fejleszti központjait Magyarországon a GE. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: a budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjait bővíti a konszern, a kormány ehhez 675 millió forint támogatást biztosít. Szijjártó Péter hozzátette: a beruházáshoz 45 új kutatással, fejlesztéssel foglalkozó mérnököt vesz fel a cég.

A Moody's szerint stabil hitelképességi kilátással kezdik az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai. A nemzetközi hitelminősítő szakértői úgy látják, hogy középtávon is robusztus marad az országcsoport gazdasági teljesítménye, a régió ugyanis kevésbé van kitéve a koronavírus-járvány okozta tartós gazdasági károknak. A Moody's a közép- és kelet-európai gazdaságokban az idén 4,1 százalékos átlagos növekedést vár az általa 2020-ra valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés után.

Az Egyesült Királyságban elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma. A brit kormány gyorsítja a kampányt. Az Egyesült Királyságban december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban.

Franciaország egész területén szombat délután 6 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom. A korlátozás az eddigi jelentések szerint legalább két hétig tart. Emellett a határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére. Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba.

Romániában a február 8-án kezdődő második félévtől a kevéssé fertőzött településeken visszatérhetnek a diákok az iskolákba. Az államfő, a kormányfő és az illetékes tisztségviselők egyeztetése után úgy döntöttek: azt a koronavírus-járvány helyi adataitól teszik függővé, hogy az iskolákban jelenléti vagy online formában folytatódjon az oktatás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×