eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkot visel egy kávézó felszolgálója a koronavírus-járvány második hulláma miatt Nyíregyházán 2020. november 2-án. Ezen a napon életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó új szabály: már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A koronavírus-járvány valamennyi keddi híre egy helyen

Minden eddiginél több, közel négyezer új fertőzöttet találtak és ugyancsak rekordnak számít, hogy 84 áldozat szerepel a keddi magyarországi adatokban. Szlávik János szerint nagyon sokszor kideríthetetlen, ki hol kapta el a fertőzést. A járvány ellenére év végi hajrára készülnek az üzletek. Minden hír a járványról és annak hatásairól egy helyen.

2020.11.03. 05:43

Vészforgatókönyvvel is készülnek a Balatonnál

A szezonális vállalkozások az egyértelmű nyertesek idén a balatoni régióban. Azok a vállalkozások viszont, melyek egész évre terveznek, veszteségeket könyvelhetnek el.

2020.11.03. 06:03

Sokat számít a bekapott vírusmennyiség: még egy indok a maszkviselésre

Sokféle vírusfertőzés esetében bizonyított már, hogy a megfertőződés egy bizonyos dózisú patogén szervezetünkbe jutása esetén következik be: a koronavírussal is így lehet ez. A dózison csökkenthet, ha maszkot hordunk.

2020.11.03. 06:36

Egész városokat tesztelnek rendszeresen Anglia-szerte

Liverpool teljes lakossága rendszeres koronavírus-szűrésen vehet részt e hét végétől, és ezzel megkezdődik a brit kormány által kilátásba helyezett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges szűrési program első, egyelőre próba jellegű szakasza.

2020.11.03. 06:47

Koronavírusos a nizzai merénylet elkövetője - friss részletek

A lövöldözés ügyében hétfő este a támadón kívül már csak egy ember volt őrizetben.

2020.11.03. 07:57

A Le Parisien szerint lehet, hogy Budapesten sem játszanak jövőre Eb-meccseket

A francia bulvárlap értesülése szerint az UEFA fontolgatja, hogy a járványhelyzetre tekintettel mégsem 12 ország, hanem csak egy rendezze meg a jövő évre halasztott labdarúgó Európa-bajnokságot.

2020.11.03. 08:22

Így készülnek az év végére az áruházláncok

A koronavírus-járvány ellenére fokozott év végi keresletre számítanak az áruházláncok. Van olyan bolthálózat, amely az éves forgalma 40 százalékát várja a negyedik negyedévtől.

2020.11.03. 09:18

Magyar adatok - megint ugrott a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma

Minden eddiginél több, közel négyezer új fertőzöttet találtak és ugyancsak rekordnak számít, hogy 84 áldozat szerepel a keddi adatokban. A fővárosban 800 fölé ment a napi növekmény, Pest megyében közel 600 új ember került a Covid-statisztikába.

2020.11.03. 10:15

A járványhelyzet miatt egyszerűsítenék az óvodai hiányzások igazolását is

Az óvodák járvány okozta nehézségeire hívták fel a figyelmet a szakma képviselői a Nemzeti Pedagóguskar országos küldöttgyűlésének ülésén.

2020.11.03. 10:28

Szlávik János: a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

2020.11.03. 11:34

Orbán Viktor este bejelentést tesz az újabb szigorításokról

Az operatív törzs javaslatait jelenleg tárgyalja a kormány, az újabb járványügyi döntésekről a kora esti órákban számol be a miniszterelnök. Az operatív törzs napi tájékoztatóján az is kiderült, hogy a magyar települések nyolcvan százaléka már érintett, és a hazai szennyvízminták alapján a koronavírus-fertőzés további terjedédését prognosztizálják.

2020.11.03. 11:43

Elmarad a Nemzet Művésze díj átadó ünnepsége

A járványügyi helyzet alakulása miatt nem tartják meg a VII. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget, amely csütörtökön Budapesten lett volna. Az eseményt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egy későbbi alkalommal - amikor az egészségügyi helyzet lehetővé teszi - méltó körülmények között meg fogja rendezni.

Az idei díjazottak névsorát csütörtökön fogják nyilvánosságra hozni.

2020.11.03. 12:20

Újabb város polgármestere kapta el a koronavírust

Salgótarján polgármestere, Fekete Zsolt a közösségi oldalán jelentette be, hogy megfertőződött.

2020.11.03. 12:30

Koronavírus - Drámai eredmény Észak-Macedóniában

A napokban jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a tesztelések eredménye nem mindennapi.

2020.11.03. 13:40

Valamiért elakadt a home office-törvény

Csúszásban van az Országgyűlés az otthoni munkavégzést szabályozó törvényjavaslat elfogadásával, holott a részletekről alapvetően már megállapodtak a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselői – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

2020.11.03. 14:03

Zsidai Zoltán Roy: Budapesten tavaszig a vendéglátóhelyek fele is csődbe mehet

Gördülékeny volt az átállás a szigorúbb maszkviselési szabályokra, a legtöbb vendég eddig is viselt maszkot – mondta a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője.

2020.11.03. 15:52

Lesz második fordulója a szlovákiai országos tesztelésnek, de nem mindenhol

3,6 milliót tesztből 38 ezer lett pozitív a hétvégi országos tesztelésen Szlovákiában – ezek a végleges számok. A kormányfő rendkívül elégedett, és hétfőn este azt is bejelentette, hogy csak azokban a járásokban tartják meg az országos koronavírus-tesztelés második körét, ahol a fertőzöttek aránya az első körben meghaladta a 0,7 százalékot.

2020.11.03. 16:53

Azonnal átállítja a szaktárca az egészségügy finanszírozását

Az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy – tudatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.

2020.11.03. 17:53

Gulyás Gergely a védekezés vörös vonalairól, az orvosok választásáról és a főváros mostohagyerek-szerepéről

Súlyosbodik a járványügyi helyzet, ezért nem csupán súlyosabb szabályokat kell hozni, hanem be kell tartatni a szabályokat – mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a vakcinavásárlás esélyeiről, a magyar óriásbank terveiről, a fővárosi tartalékolás elhibázott logikájáról, az SZFE-ügy lehetséges megoldásáról, valamint a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról is.

2020.11.03. 17:59

Rendkívüli tanszünet Pápán

Több pedagógus karanténba került egy pápai iskolában, a helyettesítést most már képtelenség megoldani - tudta meg az Infostart. Információk szerint három tanár tesztje lett pozitív a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában, több kolléga szűrése pedig folyamatban van, ezért karanténba kerültek. Olyan kevés pedagógus maradt az iskolában, hogy rendkívüli szünetet rendeltek el. (Infopapa.hu/Infostart)

2020.11.03. 18:21

Koronavírus - Meghalt az egri kórház szülész-nőgyógyász főorvosa

Hercska Gyula 77 éves volt, a miskolci kórházban hunyt el.

2020.11.03. 18:44

Algéria elnöke sem kerülte el a kórt

Pozitív lett Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnök koronavírus-tesztje, de a németországi kórházi kezelés hatására javul az állapota - közölte kedden az algériai elnöki hivatal. Az algériai hatóságok korábban azt közölték, hogy orvosi ellenőrzésre szállították Németországba az államfőt, miután több koronavírus-fertőzöttet is találtak a környezetében. A 75 éves, erős dohányos Tebbúnt nem egészen egy éve választották meg Algéria legfőbb közjogi méltóságának, amikor Algériában évtizedek óta a legsúlyosabb belpolitikai válság dúlt és a tiltakozók az egész politikai osztály leváltását követelték. A befolyásos hadsereg által támogatott Tebbún az alkotmány módosításával akart az elégedetlenségnek véget vetni. Az alkotmányos reformról tartott referendumon azonban a szavazásra jogosultak mindössze 23,7 százaléka vett részt. Betegség miatti távolléte lassíthatja az energiahordozóktól függő gazdaság megreformálására irányuló erőfeszítéseket - jegyezte meg a Reuters hírügynökség. (MTI)

2020.11.03. 19:01

Vízilabda: nyolc szegedi játékos pozitív

A csapat természetesen így nem tud mérkőzéseket játszani.

2020.11.03. 19:32

Lengyelország: fárad a vírus

Lengyelországban jelenleg lassul a koronavírus-járvány dinamikája, további alakulása az egészségügyi szabályok betartásán múlik - mondta keddi sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter. Niedzielski az új fertőzöttek keddi növekményére utalt, amely a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban 19 364 esetet tett ki. Rámutatott: az előző héten a keddi fertőzöttségi adatok 60 százalékkal magasabbak voltak a hétfőiekhez képest, míg e hét azonos időszakában csak 10 százalékos növekedést jegyeztek. Ez Niedzielski szerint a járvány "egyfajta lefékeződéséről" tanúskodik. "A járvány terjed, de egyre lassabban, ami pozitív jel lehet" - fejtette ki a miniszter. Közölte: keddtől az egészségügyi tárca új járványkezelési stratégiát alkalmaz. Ennek célja az elegendő számú kórházi férőhely biztosítása a súlyosabb betegek számára, alapja pedig a háromfokozatú beteggondozási modell alkalmazása. Első fokon házi gondozás keretében gondoskodnak a tünetmentes fertőzöttekről, illetve a könnyű lefolyású esetekről. Az ilyen lefolyás a fertőzöttek 80-90 százalékára jellemző. Az otthon gyógyuló betegeket véroxigénszintet mérő eszközzel felügyelik majd, egy ahhoz kapcsolt mobilapplikáción keresztül. A gondozási modell másik fokozatát az úgynevezett elkülönítők képezik majd; az átalakított szállodákban, szanatóriumokban a közvetlenebb orvosi felügyeletet igénylő Covid-19-betegek fogják kezelni. Ide irányítják a kórházból kiengedett, de további gyógyítást igénylő betegeket is. A betegek 10-20 százaléka kórházi kezelést igényel, ez képezi az új járványkezelési modell harmadik fokozatát. A stratégia szerint automatikusan karanténba helyezik a fertőzött személlyel egy háztartásban élőket, valamint a vírustesztre irányítottakat is, ez ügyben már nem lesz szükség az egészségügyi felügyelet döntésére. Niedzielski felidézte: jelenleg Lengyelországban több mint félmillió embert érint a karantén. A karanténintézkedések nem vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra, az ő esetükben naponta fognak vírustesztet végezni - közölte a Niedzielski sajtóértekezletén szintén felszólaló Michal Dworczyk miniszter, a miniszterelnöki hivatal vezetője. Piotr Müller kormányszóvivő a sajtókonferencián közölte: szerdán vagy csütörtökön döntenek az esetleges újabb járványügyi intézkedésekről. A szigorúbb gazdasági zárlatra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, Müller elmondta: "különféle megoldásokat fontolgatnak". Lengyelországban jelenleg kötelező a maszk köztéri viselése. Zárva tartanak az edzőtermek, az uszodák, korlátozzák a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, a kulturális intézményekben, a templomokban egyszerre tartózkodó emberek számát. A sírkertek hagyományosan tömeges látogatottsága miatt a Mindenszentek ünnepén és a Halottak napján a hétvégén és hétfőn zárva voltak a temetők. Szakértők szerint a következő hetekben újból megugorhat a fertőzöttek napi növekménye Lengyelországban, s ehhez hozzájárulhatnak azok a tömegtüntetések, amelyeket az abortusztilalmat szigorító alkotmánybírósági döntés ellen szerveztek, a járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom ellenére. (MTI)

2020.11.03. 19:33

Koronavírusosan léphetett pályára a Lazio aranycipőse

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) vizsgálatot indított az SS Lazio csapata ellen.

2020.11.03. 19:34

Éjszakai kijárási tilalom, ingyenes parkolás, rendkívüli jogrend - Orbán Viktor rendkívüli bejelentéseket tett

A kórházak a jelenlegi tendenciák mellett decemberre elérnék teljesítőképességük határát, ezért a kormány rendkívüli jogrendet vezet be, amelynek 90 napos meghosszabbítására felkéri az Országgyűlést.

2020.11.03. 20:06

Sokkal felfegyverzettebbek a kórházak, mint tavasszal

Két nagyléptékű, a közelmúltban elkészült tanulmány szerint március óta jelentősen javultak a Covid-19 miatt kórházba kerülő páciensek gyógyulási esélyei: az augusztusban kórházba kerültek közül harmadannyian hunytak el, mint a márciusban kórházi kezelésre szorulók közül. Az első tanulmány adatai három New York-i kórházból származnak. A koronavírus miatt kórházba került betegek halálozási esélye ezekben a kórházakban a márciusi 25,6 százalékról augusztusban 7,6 százalékra csökkent. Hasonló javulásról számolt be a második tanulmány is, amely Nagy-Britanniában vizsgálta a koronavírusos betegek túlélési esélyeit - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Márciusban a három New York-i kórházban 1724 Covid-19-ben szenvedő ember feküdt, közülük 430 hunyt el. Augusztusban 134 betegük volt és öten hatak meg. A kórházi halálozási arány csökkenésének megértéséhez a kutatók számos lehetséges tényezőt vettek figyelembe, beleértve a kórházi betegek kórképét, faji és etnikai hovatartozását, hogy mennyi oxigéntámogatásra volt szüksége a kórházba érkezéskor és olyan kockázati tényezőkre is figyeltek, mint a túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a tüdőbetegségek és így tovább. Az elemzés megállapította: sajátos helyzetétől függetlenül a márciusban Covid-19-cel kórházba kerülők halálozási kockázata háromszor akkora volt, mint azoké, akik augusztusban kerültek kórházba. Az angliai kutatás olyan betegeket vizsgált, akik az állapotuk, az esetleg szükséges oxigénpótlás miatt szoros megfigyelés alatt álltak a kórházban vagy intenzív osztályra kerültek. A kutatók itt is figyelembe vették az egyéb befolyásoló tényezőket, de az amerikai tanulmánnyal szemben nem a halálozási arányt, hanem a túlélési arányt vizsgálták. A március 29. és június 21. között Nagy-Britanniában kórházba került 21 082 beteg adatainak elemzése azt mutatta, hogy a túlélési ráta folyamatosan javult: a megfigyelés alatt állóknál a márciusi 71,6 százalékról júniusban 92,7 százalékra, az intenzíven kezelteknél pedig a márciusi 58-ról a júniusi 80,4 százalékra. A tudósok szerint annak, hogy a koronavírusos betegek tavaszhoz képest nagyobb arányban gyógyulnak meg, az az oka, hogy ma már hatékonyabb terápiák állnak rendelkezésre, olyanok, amilyenek márciusban még nem. Az új kezelések mellett az orvosoknak is nagyobb lett a tapasztalata és olyan egyszerű technikákat tanultak meg, amelyek hatékonyak a betegség gyógyításában, mint például az alacsony oxigénszintű beteg hasra fektetése, hogy tüdejében egyenletesebben áradjon szét az oxigén. A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a betegség kezelésében elért eredmények ellenére a vírus még mindig nagyon veszélyes. Azok a betegek, akiknél súlyos lefolyása volt, még hosszú ideig tapasztalhatnak fáradtságot vagy szenvedhetnek más mellékhatástól. Ezért fontos az újabb terápiák felkutatása. (MTI)

2020.11.03. 20:22

Újabb Covid-EU-csúcs lesz

November 19-én az európai uniós tagállamok vezetői ismét tanácskozást folytatnak informális videokonferencia keretében a koronavírus-járványra adandó válaszokról - jelentette be Barendt Leyts, a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács szóvivője kedd este a Twitteren. Legutóbb október 29-én folytattak ilyen nem hivatalos eszmecserét, amelyet Charles Michel, a tanács elnöke az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívott össze. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása. Az uniós vezetők többek között abban állapodtak meg, hogy mihelyt elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között. Abban is megegyeztek, hogy informális online tanácskozásaik rendszeresek lesznek, amíg azt a járványügyi helyzet megkívánja. (MTI)

2020.11.03. 20:41

A román államfő beszólt a kormánynak

Klaus Iohannis román államfő szerint Románia az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt tartozik azon európai országok közé, amelyekben a legnagyobb arányban halnak meg az emberek a koronavírus-fertőzés következtében. A román elnök azt követően tartott sajtótájékoztatót kedden este, hogy az illetékes miniszterekkel, tisztségviselőkkel elemezték a járványhelyzetet. Úgy vélte: a bevezetett korlátozások eredményesek voltak, hiszen ezek nélkül nemcsak Romániában, hanem egész Európában nem bírták volna a küzdelmet a kórral az egészségügyi ellátórendszerek. Úgy vélte: a bevezetett korlátozásokkal sikerült csökkenteni a járvány hatásait arra az időszakra, amíg megérkezik a koronavírus elleni védőoltás. Az elnök szerint Románia várhatóan a jövő év első negyedében kapja meg az első adag koronavírus elleni vakcinát. Hozzátette: első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani. "A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor" - nyomatékosította. Klaus Iohannis úgy vélte: a rossz elhalálozási rátában az utóbbi 30 évben elhanyagolt román egészségügy köszön vissza. Kijelentette: átfogó reformra van szükség az egészségügyben, és reményei szerint a decemberi választások után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti többséget alakíthat ki, és képes lesz a rendszer megreformálására. Újságírói kérdésre Iohannis a szakértőkre hivatkozva kijelentette, hogy nem kell elhalasztani a december 6-ra kitűzött parlamenti választásokat. A kérdést feltevő újságíró arra utalt, hogy Temesváron is, Kolozsváron is a hat ezrelékhez közelít a fertőzöttségi ráta, és Temesvár polgármestere kedden kijelentette: nem lehet már sokáig halasztani a város és a szomszédos települések lezárását. A kedden közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Kedden ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett új fertőzések és halálesetek száma, és tovább növekedett a kórházakra nehezedő nyomás. Az új fertőzöttek száma kedden haladta meg először a hétezret, és máris közel van a nyolcezerhez (7733). Az elmúlt 24 órában 120-an haltak meg a járvány következtében. A fertőzöttek közül immár 11 897-et ápolnak kórházban, közülük 974-et intenzív osztályon. (MTI)

2020.11.03. 20:41

A németek is látják a fényt az alagút végén

Lassulni látszik a koronavírus-járvány Németországban, de továbbra is szükség van az új korlátozó intézkedésekre - mondta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese kedden Berlinben. Lars Schaade a szövetségi egészségügyi miniszterrel, Jens Spahnnal és más egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatón kiemelte, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) úgynevezett reprodukciós rátája az októberben regisztrált 1,3-1,4 körüli szinthez képest csökkent az utóbbi napokban. A jelenség "arra utal, hogy a járványgörbe talán lapul egy kicsit", ez azonban egyelőre csak megfigyelés, és nem trendforduló. Több nap múlva derül majd ki, hogy tartós-e a folyamat. Amíg az R értéke 1,0 felett van, a fertőzöttek száma exponenciálisan, robbanásszerűen növekedik - mondta az RKI helyettes vezetője, rámutatva, hogy a regisztrált fertőződések száma az utóbbi hetekben rendre tíznaponként megduplázódott. Ez a folyamat azzal fenyeget, hogy karácsonyra 400 ezerre emelkedik a napi új esetek száma, és ezek csak a tesztekkel kiszűrt fertőződések. Ezért feltétlenül szükség van a hétfőn bevezetett új járványlassító korlátozásokra - mondta Lars Schaade. Kiemelte: nem elég 1,00-ra leszorítani az R értékét, mert úgy is napi 15 ezer körül lenne az igazolt fertőződések száma, ami hosszabb távon nem fenntartható. A vírus terjedése feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez, valamennyi fertőzési láncolat feltárásához és megszakításához 0,7-0,8 körüli reprodukciós ráta szükséges. Így a napi új esetek száma nagyjából kétezerre süllyedne. Ezzel a terheléssel már meg tudnak birkózni a kapcsolatkutatással, fertőzésláncolatok feltérképezésével foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok - mondta az RKI helyettes vezetője. Jens Spahn a többi között azt mondta, hogy "be kellett húzni a vészféket", mert "a helyzet komoly, ezen nincs mit szépíteni". Rámutatott: különös óvatosságra van szükség, mert a német a japán után a második legidősebb társadalom a világon - az átlagéletkor 44,5 év -, ami azt jelenti, hogy a lakosság nagy része eleve fokozottan veszélyeztetett. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) vezetője, Uwe Janssens kiemelte, hogy az intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek száma is tíznaponta duplázódik, és ha nem sikerül megfékezni a folyamatot, az ellátórendszer rövidesen eléri teljesítőképessége határát. Németországban november 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai, maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis-, és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar. Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 15 352 fertőződést regisztráltak Németországban. Így a járvány kezdete óta 560 379 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 131-gyel nőtt, 10 661-re. A reprodukciós ráta hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, hétfői adatai szerint 1,04. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 104 embernek adja át a kórokozót. (MTI)

2020.11.03. 21:38

Olasz helyzet

A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált újabb korlátozásokról egyeztetett kedden az olasz kormány a tartományok képviselőivel, az olasz sajtó ezzel kapcsolatban azt írta, hogy csütörtöktől a kritikus helyzetűnek ítélt tartományok lezárására és országos éjszakai kijárási tilalom bevezetésére lehet számítani. A közvélemény már napok óta várja az újabb szigorítások bejelentését, a legfrissebb közlések szerint a rendelkezéseket legkésőbb szerdán jelentik be. Október közepétől most szigorítják negyedik alkalommal az óvintézkedéseket, az újabb korlátozások november 5-től december 3-ig lesznek érvényesek. Hírek szerint az intézkedések között szerepel az országos éjszakai kijárási tilalom bevezetése este tíz órától reggel ötig. Országosan lezárják a mozikat, a színházakat, a múzeumokat, valamint hétvégenként a bevásárlóközpontokat is. A húsz tartományt vörös, narancssárga és zöld térségre osztják a járvány terjedésének üteme, valamint a helyi egészségügy leterheltsége szerint. Vörös régióként osztályozhatják Lombardia, Piemont, Trentino-Alto Adige, Valle d'Aosta tartományt, valamint a déli Calabriát. A vörös zónákban leállítják a kereskedelmet, a vendéglátást, a szolgáltatásokat, miként az a tavaszi zárlat időszakában is történt, egyedül az élelmiszert és alapvető cikkeket árusító üzletek és az ipari létesítmények működhetnek. A tantermi oktatás kizárólag az általános iskola első öt osztályában folytatódik. A vörös térségekben a szabadtéri sportolás is tilos lesz, és az érintett területeken jelentősen korlátozzák a tartományon belüli mozgást is. Az ország többi részében az oktatás a tantermekben folytatódik az általános iskolákban, tizennégy éves kortól pedig online tanításra állnak át. Egy nap alatt 28 244 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, és 353 beteg hunyt ela Covid-19 szövődményeiben, így a halottak száma elérte a 39 412-t. Az egy nap alatt feljegyzett halottak száma legutóbb május 6-án volt ilyen magas. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a háromszázezret, kórházban több mint 21 ezren vannak, intenzív osztályon 2225 beteget kezelnek. Korábban a kormány kritikus küszöbként jelölte meg, ha kétezer fölé lép az intenzíven lévő Covid-19 betegek száma. (MTI)

2020.11.03. 21:39

Hollandia is még "odafelé" megy

Hollandiában tovább szigorították a járvány terjedését lassítani hivatott intézkedéseket, ennek keretében bezárnak a múzeumok, a koncerthelységek, a kultúrházak, valamint az állatkertek, a színházak, a mozik, az uszodák és a kaszinók. A korlátozások két hétig maradnak érvényben. Az új rendelkezéseket Mark Rutte holland kormányfő jelentette be kedd este. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta: a járvány terjedése lassul, de még mindig nem a kellő mértékben. Számos régióban még mindig igen magas az új fertőzöttek száma, ezeken a helyeken, különösen Rotterdamban, akár teljes lezárásokra is lehet számítani. Hozzátette: a vendéglátó egységek október óta tartó bezárását december középéig meghosszabbítják. A fitness klubok, a fodrászatok és kozmetikai üzletek továbbra is fogadhatnak vendégeket. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a társas kapcsolatoknak minimálisra kell szűkülniük, a szabadtéri tevékenységeket - akár egyszerű sétákat is - minimálisra kell korlátozni. Rutte azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy január közepéig senki se utazzon külföldre, hacsak nem feltétlenül szükséges, mivel legtöbb ország még mindig kockázatos járványügyi szempontból. "Kemény két hét áll előttünk, de ha most elejét vesszük a vírus további terjedésének, a karácsonyi ünnepek is szebbek lesznek" - mondta. Keddi sajtóhírek szerint az országban valamelyest lelassult a járvány terjedése. A múlt hét végi statisztikák azt mutatják, hogy az új fertőzöttek száma 5 százalékkal csökkent a megelőző hét adatihoz képest. A járványhoz köthető halálesetek száma viszont nő, az elmúlt hét napban 32 százalékkal emelkedett az elhunytak száma. (MTI)

2020.11.03. 21:44

Alighogy lejárt a siófoki kézisek karanténja, máris kezdhetik elölről

A listavezető balatoniak - úgy látszik - el vannak átkozva.

2020.11.03. 21:47

Koronavírus - Mintha pirkadna már a remény napja déli szomszédainknál

Esni látszanak a járványszámok Horvátországban és Szlovéniában is.

2020.11.03. 21:49

Maszkviselési gondok miatt már be is zártak egy pesti élelmiszerboltot

Az ORFK szóvivője megerősítette a távirati iroda információit.

2020.11.03. 22:00

Orbán Viktor a védelmi bizottságok vezetői előtt: "nehéz hónapok jönnek"

"A most meghozott intézkedéseket minden megyében a lehető legszigorúbban végre kell hajtani" - fogalmazott a kormányfő.

2020.11.03. 22:02

Hosszú Katinka kiöntötte a szívét a jelenlegi helyzetről

"Egy köpésnyire lakunk, és mégis itt kell lennünk" - mondta a budapesti úszóbuborékról, ahol most társaival egy hónapig élnie kell.

2020.11.03. 22:52

Így reagált az ellenzék a rendkívüli bejelentésekre

"Alibikormányzás", "kevés", "szomorú karácsony", "lufi", "emberkísérlet" - kemény szavakat használtak a kormányellenes politikai tábor vezető erői.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×