eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Koronavírus-tesztre vett mintákat vizsgálnak az indiai Szrinagarban 2020. szeptember 7-én. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában a koronavírus-járvány napi halálos áldozatainak száma 1133 emberrel rekordot döntött, a fertőzöttek száma 4,28 millióra nőtt, ezzel a dél-ázsiai ország megelőzte Brazíliát és második helyre került az Egyesült Államok után a globális összesítésben.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Egész városokat tesztelnek rendszeresen Anglia-szerte

Liverpool teljes lakossága rendszeres koronavírus-szűrésen vehet részt e hét végétől, és ezzel megkezdődik a brit kormány által kilátásba helyezett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges szűrési program első, egyelőre próba jellegű szakasza.

A brit egészségügyi minisztérium keddi bejelentése szerint a félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik.

A tárca tájékoztatása szerint a lakosság kombinált tesztekre jelentkezhet: ezek egyik eleme az immár hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, amely szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat.

Boris Johnson brit miniszterelnök a program bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: e tömeges szűréssel sok ezer olyan fertőzött azonosítható, akiknek nincsenek tüneteik, így tudtukon kívül terjesztik a vírust.

Johnson kijelentette, a liverpooli szűrési program sikere esetén a kormány már a karácsonyig hátralévő időszakban több millió gyorstesztet tesz hozzáférhetővé országszerte.

A brit kormányfő szerint az ilyen jellegű tömeges tesztelés nagy hatékonyságú új fegyvernek bizonyulhat a járvány elleni harcban.

Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik: a városban és tágabb környezetében az október 30-án zárult egy hétben százezer lakosonként 351 fertőzést mutattak ki, Anglia egészének átlagában ugyanakkor százezer lakosra 153 koronavírus-fertőzött jutott ugyanabban az időszakban.

A minap Joe Anderson liverpooli polgármester bátyja is koronavírus-betegségben halt meg.

Boris Johnson miniszterelnök a liverpooli program bejelentése előtt nem sokkal, a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte, hogy Nagy-Britanniában nagyon rövid időn belül megkezdődhet a gyorstesztek tömeges alkalmazása.

Úgy fogalmazott: több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van "azonnali kilátás".

Hangsúlyozta, hogy e gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni.

A brit kormányfő elmondta, hogy a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program napokon belül megkezdődik, és reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is.

Boris Johnson kijelentette: meggyőződése, hogy e technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra.

Ben Wallace brit védelmi miniszter közölte, hogy a fegyveres erők kétezer tagja segíti már csütörtöktől a tesztelések megszervezését és végrehajtását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×