eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Valamiért elakadt a home office-törvény

Csúszásban van az Országgyűlés az otthoni munkavégzést szabályozó törvényjavaslat elfogadásával, holott a részletekről alapvetően már megállapodtak a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselői – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Az a megközelítés, amit a kormány mellett a munkáltatók és munkavállalók egyaránt támogatnak, hogy a törvényalkotó a távmunka szabályozását a már meglévő Munka törvénykönyvbe építené be, azt is sugallja, hogy itt nemcsak a home office-ról van szó, hanem minden olyan munkavégzésről, amit a munkahelytől távol végez a munkavállaló, tehát nem feltétlenül az otthonában – emelte ki az InfoRádiónak Perlusz László.

Az előzetes egyeztetések alapján nagy volt az egyetértést azt illetően, hogy

az otthoni munkavégzést honorálni kellene,

miután az plusz költségeket jelent a munkavállalónak. A VOSZ tudomása szerint az szerepel a tervezetben, hogy a minimálbér 10 százaléka elejéig a munkaadó egy átalánydíjas költségtámogatást, illetve költségelszámolást alkalmazhat, minden további adminisztratív kötöttség és számlabehozatal előírása nélkül, a munkavállaló részére.

A javaslat mielőbbi elfogadása azonban egyre égetőbb, mert bár a kisebb, egy-két fős cégek viszonylag rugalmasak, de egy több száz vagy ezer fős vállalatnál komoly bonyodalmakat okozhat, ha nincs pontosan leszabályozva az otthoni munkavégzés.

A felelősségi körök esetében szabályozandó például, hogy a munkavállaló milyen szoftvereket használhat, vagy hogy az adatérzékenységre, az üzleti titkokra milyen előírásoknak kell vonatkozniuk. Eltérő feladatvégzésnél ugyanis eltérő titokvédelmi, bizalmi szabályokat kell alkalmazni. Perlusz László hozzátette, a munkavédelem területén különösebb felelősségmegoszlásról nincs szó, de azért nem mindegy, hogy meddig tart a munkaadó felelőssége. Vagyis nagyon

sok olyan részletkérdés van, amiben meg kell állapodni, és amit legalább keret jelleggel szabályozni szükséges.

Az illetékes államtitkárság tájékoztatása szerint a szabályozás – az egyeztetett alapelvek alapján – elkészült, de az elfogadás csúszásának pontos okai nem ismertek. A főtitkár elképelhetőnek tartja, hogy a versenyszférát össze kell hangolni valamilyen mód a közszférával, miután ezek esetében eltérő a home office jellege, de megeshet, hogy a törvényalkotási dömping miatt sorolódott a háttérbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×