eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Valamiért elakadt a home office-törvény

Csúszásban van az Országgyűlés az otthoni munkavégzést szabályozó törvényjavaslat elfogadásával, holott a részletekről alapvetően már megállapodtak a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek képviselői – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Az a megközelítés, amit a kormány mellett a munkáltatók és munkavállalók egyaránt támogatnak, hogy a törvényalkotó a távmunka szabályozását a már meglévő Munka törvénykönyvbe építené be, azt is sugallja, hogy itt nemcsak a home office-ról van szó, hanem minden olyan munkavégzésről, amit a munkahelytől távol végez a munkavállaló, tehát nem feltétlenül az otthonában – emelte ki az InfoRádiónak Perlusz László.

Az előzetes egyeztetések alapján nagy volt az egyetértést azt illetően, hogy

az otthoni munkavégzést honorálni kellene,

miután az plusz költségeket jelent a munkavállalónak. A VOSZ tudomása szerint az szerepel a tervezetben, hogy a minimálbér 10 százaléka elejéig a munkaadó egy átalánydíjas költségtámogatást, illetve költségelszámolást alkalmazhat, minden további adminisztratív kötöttség és számlabehozatal előírása nélkül, a munkavállaló részére.

A javaslat mielőbbi elfogadása azonban egyre égetőbb, mert bár a kisebb, egy-két fős cégek viszonylag rugalmasak, de egy több száz vagy ezer fős vállalatnál komoly bonyodalmakat okozhat, ha nincs pontosan leszabályozva az otthoni munkavégzés.

A felelősségi körök esetében szabályozandó például, hogy a munkavállaló milyen szoftvereket használhat, vagy hogy az adatérzékenységre, az üzleti titkokra milyen előírásoknak kell vonatkozniuk. Eltérő feladatvégzésnél ugyanis eltérő titokvédelmi, bizalmi szabályokat kell alkalmazni. Perlusz László hozzátette, a munkavédelem területén különösebb felelősségmegoszlásról nincs szó, de azért nem mindegy, hogy meddig tart a munkaadó felelőssége. Vagyis nagyon

sok olyan részletkérdés van, amiben meg kell állapodni, és amit legalább keret jelleggel szabályozni szükséges.

Az illetékes államtitkárság tájékoztatása szerint a szabályozás – az egyeztetett alapelvek alapján – elkészült, de az elfogadás csúszásának pontos okai nem ismertek. A főtitkár elképelhetőnek tartja, hogy a versenyszférát össze kell hangolni valamilyen mód a közszférával, miután ezek esetében eltérő a home office jellege, de megeshet, hogy a törvényalkotási dömping miatt sorolódott a háttérbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×