eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Azonnal átállítja a szaktárca az egészségügy finanszírozását

Az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy – tudatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.

A kórházak, egészségügyi szolgáltatók minden a járvány elleni védekezéshez és a koronavírusos betegek ellátásával összefüggő többletköltségük fedezéséhez szükséges támogatást megkapnak.

Ezért a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli egészségügyi helyzetre tekintettel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az október havi teljesítmények elszámolásától kezdve az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét a tavaszi időszakban már alkalmazott, ahhoz hasonló átlagfinanszírozással határozza meg – olvasható a közleményben.

Mint írták, a NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók az előző három havi finanszírozási díj, azaz jelen esetben a július és augusztus havi – a korábbi elrendelés alapján kifizetett – átlagfinanszírozás és a szeptember havi teljesítményfinanszírozás alapján kiszámolt összeget kapják majd.

A járó-, és fekvőbeteg-szakellátásnál, a háziorvosok, a fogászat, a betegszállítás, az otthoni szakápolás és az otthoni hospice ellátások finanszírozásánál a 2020. október havi teljesítmények elszámolásától kezdve állítják vissza az átlagfinanszírozást.

A kivételek

A meghatározott átlagfinanszírozás mértékébe csak a fent említett előirányzatok terhére történt kifizetések és a molekuláris diagnosztikai (PCR) ellátások kifizetése számít bele. Minden más ellátási forma finanszírozása, valamint a speciális finanszírozású szakellátás kifizetése a normál szabályok szerint történik – közölte az Emmi.

A kommüniké szerint az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit.

A szolgáltatóknak valamennyi jelentési kötelezettségüket teljesíteniük kell és

semmiképpen sem eredményezheti a betegek ellátásának halasztását,

az ellátási kötelezettség figyelmen kívül hagyását.

Az átlagfinanszírozás mértékéről az érintett intézményeket a NEAK értesíti – olvasható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×