eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Szlovák rendőrök a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Lesz második fordulója a szlovákiai országos tesztelésnek, de nem mindenhol

3,6 milliót tesztből 38 ezer lett pozitív a hétvégi országos tesztelésen Szlovákiában – ezek a végleges számok. A kormányfő rendkívül elégedett, és hétfőn este azt is bejelentette, hogy csak azokban a járásokban tartják meg az országos koronavírus-tesztelés második körét, ahol a fertőzöttek aránya az első körben meghaladta a 0,7 százalékot.

„Nagyon köszönöm!” – ezekkel a szavakkal kezdte a hétfői kormányülést követő sajtótájékoztatót a szlovák miniszterelnök. Az országos tesztelés eredménye Igor Matovičot is meglepte, mert kevesebb résztvevőre számított. Elmondta, a hétvégi országos tesztelés során összesen 3 625 332 antigéntesztet végeztek, amelyből 38 359 volt pozitív. Ez 1,06 százalékos fertőzöttségi arányt jelent.

Igor Matovič kormányfőn kívül a belügyminiszter, az egészségügyi miniszter és a védelmi miniszter is megköszönte a hadseregnek, a rendőrségnek, a tűzoltóságnak, az önkénteseknek, az egészségügyi dolgozóknak és az önkormányzatoknak az országos tesztelés lebonyolítását.

A szlovák hadsereg állományának 95 százaléka vett részt az országos szűrés koordinálásában.

A vezérkar adatai szerint a hadsereg 13 500 fős állományából 1200 katona van karanténban.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy akinek most negatív lett a tesztje, az is tartsa be a járványügyi intézkedéseket, hiszen az antigéntesztek a valódi fertőzöttek megközelítőleg felét tudják kiszűrni, ezért átlagosan minden 45. ember pozitív lehet Szlovákiában. A kormányfő arról is beszélt, hogy azokban az északi járásokban, ahol két hete az országos vizsgálatot megelőző, a teljes országot érintő próbatesztelést tartották, a mostani tesztelési körben azt tapasztalták, hogy a fertőzöttek száma 56 százalékkal esett vissza. Igor Matovič úgy fogalmazott, mindez azt igazolja, hogy

a teljes lakosság tesztelése megfelelő alternatívát nyújt a szigorú lockdownnal szemben.

A kormányfő a Központi Válságstáb hétfő esti ülését követően elmondta, hogy csak azokban a járásokban tartják meg az országos koronavírus-tesztelés második körét, ahol a fertőzöttek aránya az első körben meghaladta a 0,7 százalékot.

A második kör a lakosság 54 százalékát érinti.

Az ország 25 járásában, valamint Pozsonyban és Kassán nem lesz tesztelés az előttünk álló hétvégén.

A magyarok lakta déli járásokból egyedül a Dunaszerdahelyi járásban ismétlik meg a tesztelést.

Mobil mintavételi pont lesz ezen kívül minden járási székhelyen, ahol az emberek ingyen vehetnek részt az antigéntesztelésen. Havonta kétszer letesztelik az egészségügyi dolgozókat és a szociális otthonok alkalmazottait.

Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba. Amennyiben az illető ilyet nem tud felmutatni, a határon is elvégezhetik rajta az antigén tesztet.

„Bárki bármilyen okból elmehet ezekre a helyekre és ingyenesen leteszteltetheti magát antigénteszttel”

– tájokoztatott Igor Matovič. A határokon való tesztelés miatt feltehetően kevesebb határátkelő lesz nyitva, és rövidebb ideig, az érkezők a határhoz közeli településeken is leteszteltethetik magukat. „Feltételezéseink szerint egy hónap alatt 4-5 millió tesztet fogunk elvégezni ezeken a helyeken” – tette hozzá a kormányfő. Úgy véli, ez elég lesz ahhoz, hogy sikerüljön ellenőrzés alatt tartani a járványt. A határokon történő szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×