eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

A járványhelyzet miatt egyszerűsítenék az óvodai hiányzások igazolását is

Az óvodák járvány okozta nehézségeire hívták fel a figyelmet a szakma képviselői a Nemzeti Pedagóguskar országos küldöttgyűlésének ülésén.

Nincsenek könnyű helyzetben az óvodai dolgozók, hiszen a 3–6 éves korosztálytól még nem lehet elvárni azokat a védekezési módszereket, amelyek érdemben fékezhetik a járvány terjedését, így például a maszk viselését, a távolságtartást, a köhögési, tüsszentési etikett betartását. Emiatt az óvodák dolgozói fokozottan vannak kitéve a fertőzés veszélyének – hívta fel a figyelmet egy szakmai konferencián a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) óvodai tagozata.

Az óvodapedagógusok azt hangsúlyozták: az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan nagyobb odafigyelést, anyagi és erkölcsi megbecsülést érdemelnének az óvodai alkalmazottak, emellett kiemelten fontos lenne, hogy folyamatosan biztosítsa a fenntartó a fertőzés megelőzésének tárgyi és személyi feltételeit – írja a Magyar Nemzet.

A pedagógusok szerint érdemes lenne egyszerűsíteni a gyerekek hiányzásainak adminisztrációját is. Jelenleg ugyanis a legenyhébb tüneteket produkáló gyermeket is csak orvosi igazolás birtokában engedik be újra az intézményekbe, a szülők nem igazolhatják a távolmaradást, mindez gyakran kígyózó sorokat okoz a gyermekorvosi rendelőkben. Ráadásul hiába elvárás a gyermekek egészségi állapotát igazoló orvosi okmány a betegség utáni intézménylátogatáshoz, a háziorvosoknak ezt semmilyen törvény nem írja elő.

A modern technikai eszközök és informatikai felületek lehetőséget adnának már arra, hogy a gyermekek hiányzását a gyermekorvosok elekronikusan jelezzék, így nem kellene igazolásért várakoznia a szülőnek, az orvosok is időt nyernének, az Oktatási Hivatal is nyomon követhetné a hiányzások alakulását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×