eur:
383.69
usd:
352.73
bux:
69379.58
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Strausz Péter, az intézet tudományos főmunkatársa, kutatócsoport-vezetője beszédet mond a Rendszerváltás Kronológiája elnevezésű online adatbázis bemutatóján a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) konferenciatermében az Andrássy úton 2020. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Böngészhetők a rendszerváltás mérföldkövei

A rendszerváltás legfontosabb eseményeit és meghatározó politikusait, közéleti személyiségeit mutatja be korabeli dokumentumokkal, fotókkal és videófelvételekkel illusztrálva a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum folyamatosan bővülő online adatbázisa.

A rendszerváltás időszaka, az a néhány sorsfordító év most kezd történelmivé válni mindannyiunk számára. Ezért gondoltuk úgy, hogy fontos lenne kronologikusan bemutatni a legfontosabb eseményeket, úgy, hogy az a nem szakmabeli közönségnek is érdekes legyen, hozzájárulva a köz- és felsőoktatásban tanulók további ismeretszerzéséhez – mondta Strausz Péter, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) tudományos főmunkatársa.

A kronologia-archivum.retorki.hu oldalon elérhető adatbázis

  • 62 mérföldkövet mutat be, minitanulmányok formájában, közérthető stlíusban,
  • 100 meghatározó személy életrajza olvasható,
  • több száz fotó és korabeli dokumentum látható,
  • videófelvételeket is lehet nézni a rendszerváltásról.

A látogató a honlapon végighaladhat a kronologikus eseményeken, belépve kattinthatóvá válnak a legfontosabb szereplők életrajzai, a kapcsolódó videók és a korabeli dokumentumok.

Az oldalt dinamikussá és felhasználóközpontúvá kívántuk tenni, hogy élményt is nyújtson a látogatónak – tette hozzá.

Nyári Gábor, a Retörki főigazgatója arról beszélt, hogy a 2013-ban alapított intézet az építkezés fázisában van, de már megjelentetett félszáz kiadványt, folyóiratot ad ki, tehetséggondozást végez és tekintélyes adatbázist hozott létre.

Kifejtette: 1956-ról vagy Trianonról már van a társadalomnak közös történelmi emlékezete, a rendszerváltás azonban még nincs benne így a köztudatban, például mint a diktatúrából a parlamentáris demokráciába és jogállamba való átmenet időszaka. A rendszerváltás képét egyelőre még egyéni, családi történetek határozzák meg. A Retörkiben készült kronológia a rendszerváltás kollektív emlékezetének létrejöttét kívánja segíteni - közölte.

A tematikus honlapot és adatbázist a Retörki az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával hozta létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milliárdos károkat okozott az  ítéletidő tavaly Németországban

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége(GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben. Ami pedig az idei évet illeti, az első hónapok nem sok jóval kecsegtetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×