eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György
Strausz Péter, az intézet tudományos főmunkatársa, kutatócsoport-vezetője beszédet mond a Rendszerváltás Kronológiája elnevezésű online adatbázis bemutatóján a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) konferenciatermében az Andrássy úton 2020. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Böngészhetők a rendszerváltás mérföldkövei

A rendszerváltás legfontosabb eseményeit és meghatározó politikusait, közéleti személyiségeit mutatja be korabeli dokumentumokkal, fotókkal és videófelvételekkel illusztrálva a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum folyamatosan bővülő online adatbázisa.

A rendszerváltás időszaka, az a néhány sorsfordító év most kezd történelmivé válni mindannyiunk számára. Ezért gondoltuk úgy, hogy fontos lenne kronologikusan bemutatni a legfontosabb eseményeket, úgy, hogy az a nem szakmabeli közönségnek is érdekes legyen, hozzájárulva a köz- és felsőoktatásban tanulók további ismeretszerzéséhez – mondta Strausz Péter, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) tudományos főmunkatársa.

A kronologia-archivum.retorki.hu oldalon elérhető adatbázis

  • 62 mérföldkövet mutat be, minitanulmányok formájában, közérthető stlíusban,
  • 100 meghatározó személy életrajza olvasható,
  • több száz fotó és korabeli dokumentum látható,
  • videófelvételeket is lehet nézni a rendszerváltásról.

A látogató a honlapon végighaladhat a kronologikus eseményeken, belépve kattinthatóvá válnak a legfontosabb szereplők életrajzai, a kapcsolódó videók és a korabeli dokumentumok.

Az oldalt dinamikussá és felhasználóközpontúvá kívántuk tenni, hogy élményt is nyújtson a látogatónak – tette hozzá.

Nyári Gábor, a Retörki főigazgatója arról beszélt, hogy a 2013-ban alapított intézet az építkezés fázisában van, de már megjelentetett félszáz kiadványt, folyóiratot ad ki, tehetséggondozást végez és tekintélyes adatbázist hozott létre.

Kifejtette: 1956-ról vagy Trianonról már van a társadalomnak közös történelmi emlékezete, a rendszerváltás azonban még nincs benne így a köztudatban, például mint a diktatúrából a parlamentáris demokráciába és jogállamba való átmenet időszaka. A rendszerváltás képét egyelőre még egyéni, családi történetek határozzák meg. A Retörkiben készült kronológia a rendszerváltás kollektív emlékezetének létrejöttét kívánja segíteni - közölte.

A tematikus honlapot és adatbázist a Retörki az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával hozta létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×