eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. egyik gépkocsija halad a főváros V. kerületében, a Múzeum körúton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

Két helyre küldött segélykiáltást a BKIK a taxisok ügyében

A kormánytól és a fővárostól is várja a taxisok megmentését a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A taxis szakma számára levélben kérték a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hosszú távú enyhítését célzó intézkedéseket Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől - mondta az InfoRádiónak Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Úgy véli, a Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadottnál a BKIK javaslata bővebb és szélesebb körű, jobban segítené a közel hatezer család megélhetését. Emlékeztetett: márciusban egyik napról a másikra 95 százalékkal visszaesett a forgalmuk.

Ezért kérték

  • a drosztdíjak elengedését 2021 év végéig, valamint
  • visszamenőleg márciusig térítsék meg.

Szeretnék még, ha

  • lenne egy olyan taxiutalvány-rendszer, amellyel ösztönzik a vásárlókat a szolgáltatás igénybevételére - ebben a BKIK segítséget tud nyújtani.
  • A kormánytól azt kérik, hogy jövő év január elejével ismét nyissanak meg egy, a tavaly lezárult elektromosautó-vásárlási támogatáshoz hasonló lehetőséget.
  • A járványhelyzet kezdetén már engedéllyel rendelkező és forgalomban lévő taxigépjármű esetében a tíz éves használati lehetőséget egy évvel emeljék meg.
  • Sürgetik továbbá a fellépést az illegális személyszállító-tevékenységet folytatók ellen.

Zsabka Zsolt azt mondta, ezek az intézkedések kellenének ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni a budapesti taxisok.

A januári közel hétezerrel szemben jelenleg nagyságrendileg négy és fél ezer taxis dolgozik mindössze a fővárosban, de ha a járványhelyzet nem változik, nem is lesz többre szükség - mondta kedden az Inforádiónak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Ezzel kapcsolatban Zsabka Zsolt azt mondta, a számok helytállóak, és ebből is látszik, milyen nagy bajban van az ágazat. Nem véletlenül kérik a fentieket, a főváros és a kormány közös segítségét.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel a Fővárosi Közgyűlés szerdán arról döntött, hogy a taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke üdvözítőnek tartja a döntést, de úgy fogalmazott, hogy ennél egy átfogóbb intézkedéscsomagra van szükség az ágazat megmentése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×