INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

taxi

budapest

bkik

A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. egyik gépkocsija halad a főváros V. kerületében, a Múzeum körúton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!

Két helyre küldött segélykiáltást a BKIK a taxisok ügyében

Infostart / InfoRádió

A kormánytól és a fővárostól is várja a taxisok megmentését a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A taxis szakma számára levélben kérték a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hosszú távú enyhítését célzó intézkedéseket Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől - mondta az InfoRádiónak Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Úgy véli, a Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadottnál a BKIK javaslata bővebb és szélesebb körű, jobban segítené a közel hatezer család megélhetését. Emlékeztetett: márciusban egyik napról a másikra 95 százalékkal visszaesett a forgalmuk.

Ezért kérték

  • a drosztdíjak elengedését 2021 év végéig, valamint
  • visszamenőleg márciusig térítsék meg.

Szeretnék még, ha

  • lenne egy olyan taxiutalvány-rendszer, amellyel ösztönzik a vásárlókat a szolgáltatás igénybevételére - ebben a BKIK segítséget tud nyújtani.
  • A kormánytól azt kérik, hogy jövő év január elejével ismét nyissanak meg egy, a tavaly lezárult elektromosautó-vásárlási támogatáshoz hasonló lehetőséget.
  • A járványhelyzet kezdetén már engedéllyel rendelkező és forgalomban lévő taxigépjármű esetében a tíz éves használati lehetőséget egy évvel emeljék meg.
  • Sürgetik továbbá a fellépést az illegális személyszállító-tevékenységet folytatók ellen.

Zsabka Zsolt azt mondta, ezek az intézkedések kellenének ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni a budapesti taxisok.

A januári közel hétezerrel szemben jelenleg nagyságrendileg négy és fél ezer taxis dolgozik mindössze a fővárosban, de ha a járványhelyzet nem változik, nem is lesz többre szükség - mondta kedden az Inforádiónak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Ezzel kapcsolatban Zsabka Zsolt azt mondta, a számok helytállóak, és ebből is látszik, milyen nagy bajban van az ágazat. Nem véletlenül kérik a fentieket, a főváros és a kormány közös segítségét.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel a Fővárosi Közgyűlés szerdán arról döntött, hogy a taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke üdvözítőnek tartja a döntést, de úgy fogalmazott, hogy ennél egy átfogóbb intézkedéscsomagra van szükség az ágazat megmentése érdekében.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

Kapcsolódó hang

Taxisok - BKIK - Zsabka Zsolt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018