eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta a városligeti módosításokat és a turisztikai segítségnyújtást

A Városligeti Építési Szabályzat változtatásait annak ellenére fogadták el, hogy már ismert volt, egy kedden közzétett kormányrendelet hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a vonatkozó építési szabályokat. Egyebek mellett döntöttek a turisztikai vállalkozások megsegítéséről is.

Megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását szerdán a Fővárosi Közgyűlés: 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott. Az előterjesztés felidézi, hogy a meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél, hogy a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval.

Az elfogadott javaslat - egyebek mellett - pontosítja a területi hatályt, a vendéglátó teraszok, méretét és elhelyezését, a park növényállományának védelmében módosítja az előrírásokat, kiegészül a megújuló energiaforrásra vonatkozó előírásokkal és talajszonda elhelyezéséről is rendelkezik.

A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester indítványát, amely a Kós Károly sétány "főúthálózati szerepköre" megszüntetésének közlekedési feltételei közé emeli be azt, hogy

a Szegedi út és a Nagy Lajos király útja között közvetlen közúti kapcsolatot teremtsenek a vasúti sínek "különszintű keresztezésével".

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés mostani döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel. Emlékeztetett arra: a miniszterelnök korábban arra tett ígéretet, hogy azok az épületek nem készülnek el a Városligetben, amelyeket a főváros nem szeretne, ennek megfelelően nem is kezdődtek el építkezések a területen. Láng Zsolt hozzátette, hogy a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte, nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését.

Karácsony Gergely a közgyűlés ülése előtti utolsó pillanatban megjelent kormányrendeletre az ülés előtt a Facebookon úgy reagált, hogy azzal a kormány újranyitja a "Városliget-csatát", megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. A közgyűlés ülésén a Városliget további beépítése ellen emelt szót Horváth Csaba (MSZP), a XIV. kerület; Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület és V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere.

Karácsony Gergely zárszavában úgy fogalmazott: a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte,

a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

"Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül. A Ligetben nem kezdünk új építkezést" - írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerdai Twitter-bejegyzésében. Fürjes Balázs úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy a városvezetés kész lesz érdemi párbeszédre a tényekről, és egyszer támogatni fogja a PeCsa (Petőfi Csarnok) helyére tervezett Nemzeti Galériát, több zöldfelülettel.

Kedvezmény a turisztikai mikro- és kisvállalkozásoknak

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából adandó kedvezményt az árbevétel-csökkenés arányában határozzák meg. Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek. A kedvezmény maximális mértéke 90 százalék. A fővárosi területeken a vendéglátóteraszok után fizetendő közterület-használati hozzájárulásból 2021. március 31-ig 90 százalékos kedvezményt adnak. A taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le.

A Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatára a testület felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén kezdeményezzen rendeletmódosítást annak érdekében, hogy

a taxisok az idén kapjanak felmentést a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól.

A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták.

A közgyűlés döntése előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, a városvezetés azt követően nyújtotta be a koronavírus-járvány gazdasági hatásait elsőként kezelő javaslatát, hogy a kormánypártok egy 95 százalékban megegyező tartamú indítvánnyal álltak elő. Hangsúlyozta, mérhetetlenül antidemokratikusnak tartják, hogy a városházi többség nem engedte napirendre venni a Fidesz-KDNP javaslatát.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a város már régóta helyiségbérleti kedvezményekkel segíti a turisztikai szektorban dolgozó vállalkozásokat. Szólt arról is, a főváros elsődlegesen nem a vállalkozásokat, hanem közvetlenül a munkavállalókat kívánja segíteni, ezért határoztak meg 90 százalékban azt a határt, ameddig a segítségre pályázóknak meg kell tartaniuk alkalmazottaikat.

A Fővárosi Közgyűlés - 27 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett - jóváhagyta a hivatásturizmus fejlesztését célzó stratégiai együttműködési keretmegállapodás megkötését. A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Magyar Kongresszusi Iroda Kft., valamint a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. között létrejövő együttműködés célja a főváros nemzetközi pozíciójának megőrzése és erősítése, továbbá minél több nemzetközi konferencia Budapestre vonzása.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a fővárosban realizálódik az összes magyarországi hivatásturisztikai, ezen belül az üzleti rendezvények 73 százaléka. A konferenciavárosok ranglistáján 2019-ben Budapest a 20. helyet foglalta el a világ 400 rangos konferenciahelyszíne közül.

Társadalmi vitára bocsátják a fővárosi önkormányzat integrált fejlesztési programjának első tervezetét - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Karácsony Gergely jegyezte előterjesztést 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a következő hétéves európai uniós pénzügyi ciklus tervezésének részeként a következő hónapokban Magyarország kormánya is megkezdi a kohéziós források hazai elosztását keretező partnerségi megállapodás és operatív programok tervezeteinek társadalmi egyeztetését. A fővárosi önkormányzat számára fontos cél, hogy a következő hónapok nemzeti szintű forrástervezése során érvényesítse érdekeit, és legalább akkora támogatást tudjon elérni a város számára, mint ami az előző, 2014-2020-as időszakban is rendelkezésre állt.

Ennek érdekében készült el a főváros integrált fejlesztési programjának első tervezete, amely azokat az elkövetkező hét évben megvalósítani tervezett fővárosi önkormányzati, és az önkormányzati tulajdonnal érintett gazdasági szervezetekhez kapcsolódó projektjavaslatokat tartalmazza, amelyek a hazai operatív programokon és az Európai Helyreállítási Terv finanszírozási eszközein keresztül támogathatók lehetnek.

A terv mintegy 600 milliárd forint értékű stratégiai fejlesztési portfoliót tartalmaz vissza nem térítendő és visszatérítendő forrásfelhasználási lehetőséggel is számolva.

A támogatási intenzitásokra vonatkozó részletes szabályozás még nem ismert, ennek hiányában a projektek jellege alapján a terv - a korábbi tapasztalatok alapján - átlagosan 20 százalék önerő rendelkezésére állásával számol.

A stratégiai projekteken kívül a program további 612 milliárd forint beruházási értékű projektállományt tartalmaz - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×