eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón ismerteti az év legnagyobb, a külhoni magyarság támogatását célzó nyílt pályázati felhívás eredményét Budapesten, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. székházában 2020. július 7-én. Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János: sikerre lehet vinni a nemzeti régiók ügyét

November 7-ig meglesz a kellő számú országból a kellő számú aláírás a nemzeti régiókért megfogalmazott uniós polgári kezdeményezéshez – mondta az InfoRádiónak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János szerint a magyar megmaradást szolgálná a nemzeti régiók létrejötte.

Az államtitkár szerint azok a nemzeti közösségek, amelyek autonómiát élveznek egy–egy országon belül, nem gyengítik, épp ellenkezőleg, még inkább erősítik az adott államot. Emlékeztetett, a nemzeti régió jogilag egyértelmű autonómiát, vagyis önrendelkezést jelenete számukra, ami kiemelten fontos Magyarország számára. Ugyanis

a cél nem az országhatárok megváltoztatása, hanem hogy minden európai ország úgy kezelje a magyarokat, mint akik egy őshonos nemzet a Kárpát-medencében,

amely 1100 esztendeje itt él, és a következő századokban is szeretne lenni – emelte ki.

Potápi Árpád János felidézte, a kezdeményezés közel egy éve vette kezdetét, és május 7-ig hét országból kellett volna legalább 1 millió aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy a kérdéssel az Európai Unió foglalkozzon. Ám az említett határidőben csak félsikerről lehetett beszélni – jegyezte meg –, hiszen az elvárt számú szignó bőven megvolt, online módon közel 1 millió 9 ezer gyűlt össze, míg papíralapon 250 ezer, azonban nem volt meg a kívánt hét ország. Az unió ugyanakkor lehetőséget teremtett arra, hogy további fél éven át lehessen még gyűjteni az aláírásokat.

Miután Magyarországról, Szlovákiából és Romániából megvan a kellő számú aláírás, ezért most

Szlovéniára, Horvátországra, Ausztriára, valamint Svédországra koncentrál a kampány,

amelyet illetően az államtitkár „abszolúte bizakodó”. Megismételte, az uniószerte élő nemzeti kisebbségeket egy országba helyezve a második, harmadik legnagyobb országáról lehetne beszélni, tehát nem kizárólag magyar ügyről van szó, hanem egy európai problémáról. Kiemelte továbbá, száz éve Magyarországot feldarabolták, a magyar nemzet ezáltal több Kárpát-medencei országban él nagy tömbökben, így a nemzeti megmaradásunkhoz elengedhetetlen a nemzeti régiók létrejötte.

Ha meglesz a kellő számú aláírás, akkor következő lépésként az Európai Unió döntéshozóinak foglalkozniuk kell a kérdéssel, és remélhetően pozitív módon fognak majd dönteni annak érdekében, hogy ne csak mint magyar, hanem összeurópai problémaként találjunk megoldást ezek orvoslására – tette hozzá Potápi Árpád János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×