INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

aláírásgyűjtés

varga judit

székely nemzeti tanács

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

Infostart

Az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást, amely a SZNT nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti.

Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtök este a Facebook-oldalán jelentette be a hírt. Mint írta,

"a koronavírus-járvány miatt ellhetetlenül aláírási folyamat" a kiesett idővel meghosszabbodik.

A példaértékű összefogásnak köszönhetően már több mint egymillió uniós polgár támogatását élvezi a kezdeményezés - írta Varga Judit, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egymillió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, mely szerint a tagállamok negyedében meghatározott számú aláírást kell elérni.

Az Infostart is folyamatosan beszámolt a tavaly május 7-én indult aláírásgyűjtésről. Egy év alatt egymillió szignónak kellett összegyűlnie legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Az egymillió aláírás összegyűlt ugyan, de csak három uniós ország - Magyarország, Románia és Szlovákia - tudta felmutatni a jogszabály által elvárt minimális aláírásszámot.

Az Európai Parlament csütörtöki döntése szerint az új szabályok visszamenőleges hatállyal meghosszabbítják az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére, azok tagállami ellenőrzésére és igazolására vonatkozó határidőket, amelyek betartását a koronavírus-járvány hátráltathatta. A határidők az alábbiak szerint módosulnak:

Hat hónappal meghosszabbodik a támogatói aláírások eredeti gyűjtési időszaka azon kezdeményezéseknél, amelyek esetében az 2020. március 11-én már folyamatban volt. Ebbe a kategóriába tartozik példáu a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés. Ha a támogatói aláírások gyűjtése 2020. március 11. és szeptember 11. között kezdődött, akkor a gyűjtési időszak legfeljebb 2021. szeptember 11-ig hosszabbítható meg.

Nyitókép: Forrás: Székely Nemzeti Tanács, Facebook
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018