eur:
394.93
usd:
363.51
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: nif.hu

Megérkeztek a monstrumok a Duna fővárosi szakaszára - videó

Már a Déli összekötő vasúti Duna-híd pesti hídfőjénél vannak az építkezéshez szükséges úszódaruk. A Déli Körvasút fejlesztésének részeként a vasúti hidat is bővítik.

Az 510 méter hosszú híd első, 80 méter hosszú, 320 tonnás egységét várhatóan szeptember közepén kezdik a helyére emelni. A most felvonult úszódaruk ebben a látványos munkában vesznek részt. Az ő feladatuk lesz az acélelemek áthelyezése az emelőkre.

A Déli Körvasút fejlesztésének első, már megkezdett üteme a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítése és bővítése. A csepeli előszerelő területen elkészültek a híd Duna feletti acélszerkezeti egységei. A 80 méter hosszú, hozzávetőlegesen 320 tonnás elem jelenleg úszóbárkán várakozik arra, hogy a vasúti összekötő hídhoz szállítsák.

Közben, a napokban megérkezett a híd pesti hídfőjéhez a 200 tonna teherbírású Clark Ádám és a 300 tonna teherbírású Hebo lift-8 (korábbi nevén Atlasz) úszódaru. Ezek fogják az acélszerkezeteket az úgynevezett emelőbárkákra emelni.

Forrás: nif.hu
Forrás: nif.hu

Ezekről, megfelelő vízállás és alkalmas szélviszonyok esetén várhatóan 2020. szeptember közepén kerül a pillérekre az első acélszerkezet. A művelet rendkívül összetett, hiszen a pillérek a meglévő vasúti híd és a Rákóczi híd között állnak, így az úszódaruk gémjével nem lehet hozzájuk férni. Az elemeket ezért csak alulról beemelve lehet a helyükre illeszteni, a látványos és nehéz munkát speciálisan erre a célra kialakított hidraulikus emelőmű fogja elvégezni. A rendkívüli pontosságot igénylő művelet során a szükséges manővereket tolóhajók, kisgéphajók és horgonyzó dereglyék is segítik majd - olvasható a NIF honlapján.

A Déli Körvasút fejlesztésének célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson és nagyobb szerephez jusson Budapest közlekedésében. Ilyen nagyságú és jelentőségű vasútfejlesztés Budapest belső területén több mint 100 éve nem történt. Hosszú évtizedek óta ez az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatkövetéssel az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja. A projekt révén Budapest jelentős közúti forgalomtól és ennek révén légszennyezéstől mentesülhet.

A Déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Korlátolt Felelősségű Társaság végzi nettó 35 921 393 827 Ft értékben. Az összekötő vasúti hidat a Déli Körvasút fejlesztés részeként korszerűsítik. A teljes program a NIF Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ együttműködésében valósul meg, több ütemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×