eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Megszólalt az airbnb ügyében Karácsony Gergely

Budapest főpolgármestere jó iránynak nevezte, hogy a kormány az önkormányzatoknak, Budapesten a kerületeknek ad lehetőséget az Airbnb szabályozására. Közölte, a fővárosi önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel a szabályozási munkában.

Mint közösségi oldalán írta, a szabályozás megalkotásának folyamatában a fővárossal is egyeztettek az állam képviselői. Az állami és a fővárosi turisztikai cég között is jó a kapcsolat, hiszen együtt kell dolgozniuk azon, hogy Budapesten újrainduljon a százezreknek megélhetést biztosító turizmus - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Karácsony Gergely azt írta, hogy az Airbnb szabályozása kapcsán a kormány a szállodák és a szállodatulajdonosok, a főváros vezetése a budapestiek érdekeiből indul ki. "Abból, hogy súlyos lakhatásai válságot örököltünk: Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is", már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületekben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység - fogalmazott.

Közölte:

a lakások szállodaként való hasznosításának újraszabályozását elvben támogatják.

Az álláspontjuk az, hogy olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodai üzemeltetését és megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszú távú, biztonságos bérbeadását.

Olyan szabályozás kell, amely több jogot és beleszólást biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik; a jogszerűség biztosítása és a piac "fehérítése" érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz - írta a főpolgármester.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×