eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Fellendülést, jövőre lendületes növekedést vár térségünkben a Fitch Ratings - a nap hírei

Magyarország felkészült az újabb koronavírus megbetegedésekre - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere. Az unió külső határainak szigorú ellenőrzése mellett érvelt a magyar külügyminiszter.

Az év második felétől fellendülést, jövőre lendületes növekedést vár a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térségben a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő közölte: a vizsgált 22 gazdaságban - köztük az egykori szovjet térség több államában - a hazai össztermék idei egész éves visszaesésének átlagos üteme 4,6 százalék lesz, de 2021 egészében az országcsoport gazdaságai 5 százalékkal növekedhetnek. A Fitch a magyar gazdaságban erre az évre 5,9 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 5,4 százalékos növekedést valószínűsít.

Júliusban újabb 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács. Az MNB új alelnöke a Kossuth rádió reggeli műsorában hangsúlyozta azonban, hogy a következő kamatcsökkentés után meg kell állni. Virág Barnabás szerint a 0,6 százalékpontos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást.

Kedden nyújtja be az új paksi atomerőmű létesítési engedélykérelmét az Atomenergia Hivatalnak a Paks II. Atomerőmű Zrt. Süli János, a két új blokk megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: ha a hatóság nem tár fel hiányosságot, a társaság 2021 szeptemberében kapja meg a főépület létesítési engedélyét.

Újabb 4 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon és meghalt egy idős, krónikus beteg. Ezzel 4127-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 578-an haltak meg a betegségben. Az aktív fertőzöttek száma 886. Kórházban 179 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány veszélye nem szűnt meg, de Magyarország felkészült az újabb megbetegedésekre - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: az egészségügy újra teljes kapacitással működik, de minimum két hónapra van szükség ahhoz, hogy a járvány alatt elmaradt vizsgálatokat, beavatkozásokat be lehessen hozni.

Újra kitűzhetnek hagyatéki tárgyalásokat a közjegyzők a veszélyhelyzet megszűnése után. A Közjegyzői Kamara közleménye szerint az elmúlt időszakban érvényben lévő rendkívüli szabályok alapján több mint tizenegyezer hagyatéki eljárást fejeztek be a közjegyzők, ugyanakkor az ügyek jelentős részénél meg kellett várni, hogy ismét lehessen tárgyalást tartani.

Több környező országban is erősen terjed ismét a koronavírus okozta járvány. Ukrajnában csaknem ezerre emelkedett az új fertőzöttek száma. Bulgáriában rendkívüli járványhelyzet van érvényben. Romániában 460 új esetet regisztráltak, ami több mint kétszerese az elmúlt 30 nap átlagának. Horvátországban több mint két hónapja a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták. Szlovákia északnyugati részén pedig két kisvárosban bezárják az iskolákat a koronavírus-fertőzés terjedése miatt.

Magyarországnak és Ciprusnak közös érdeke a szigorú határellenőrzés az Európai Unió külső határain - hangzott el a két ország külügyminiszterének találkozója után. Szijjártó Péter arra számít, hogy a koronavírus-járvány nyomán újabb migrációs hullámok indulhatnak meg Európa irányába, ami a biztonsági mellett most súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokat is jelentene.

Több európai légitársaság után állami mentőcsomagot kapott a KLM is. A holland királyi légi cég közölte: a korábbi megszorító intézkedései ellenére kormányzati segítségre van szüksége, mivel készpénzállománya nem elegendő ahhoz, hogy átvészelje a koronavírus-járvány okozta válságot. Az elmúlt időszakban a Lufthansa, az Air France és az Alitalia is állami mentőcsomagot kapott.

Skóciában nem terrorcselekményként kezelik a hatóságok a glasgow-i késelést. Az elkövető egy jelenleg menedékkérőknek otthont adó szállodában támadt több emberre. A férfit a rendőrök lelőtték. Médiaértesülések szerint hárman meghaltak, bár ezt a rendőrség nem erősítette meg. A hat sebesült között egy rendőr is van, akit válságos állapotban kezelnek kórházban.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×