eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Lánchíd-felújítás: téglajegy, tűzijátékpénz, Pálinkás-akció - így felel a kormány

Sebesség- és forgalomkorlátozás is érvényben van már az elsőként megépült magyar közforgalmú Duna-híd állapota miatt, a Kormányinfón ezért számos kérdést kapott Gulyás Gergely azt firtatva, hogy mi a kormány terve.

A Kormányinfó "tortájából" méretes szeletet hasított ki magának a Lánchíd ügye, a számos megnyilatkozás és a kritikus műszaki állapotúvá vált a híddal kapcsolatos több polgári kezdeményezés ugyanis a kérdező sajtómunkatársak számára volt annyira fontos, hogy kérdéssé formálják a közérdeklődést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter először is tisztázta, a Tarlós István főpolgármestersége alatt megígért állami hozzájárulást Karácsony Gergely vezetése alatt is biztosítja a kormány a fővárosnak, a 6+1 milliárd forint így része lehet a becslések szerint 15-30 milliárd forintos költségnek, amelybe az egész projekt kerülhet. Emelni azonban az összegen nem fognak, Budapestnek ugyanis szerinte van pénze a Lánchíd rekonstrukciójára. Hangsúlyozta: Tarlós István csaknem 200 milliárd forintnyi plusszal adta át a "kulcsokat" Karácsony Gergelynek, ennek egy része, körülbelül 180 milliárd forintnyi összeg állampapírban van, tehát azonnal rendelkezésre is áll.

"Ennek ellenére az ügyben semmilyen előkészítés nem történt" - tette hozzá.

Tűzijáték helyett: Lánchíd!

A Lánchíd ügyében civil kezdeményezés indult, amely azt célozza, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték bekerülési összegét fordítsák a hídfelújításra.

Erre reagálva Gulyás Gergely megerősítette, ő elsősorban

a főváros állampapírvagyonából fordítana a felújításra,

de a felvetésnek és az aláírásgyűjtésnek egyébként sincs értelme, mivel a járványhelyzet függvényében a tűzijáték megtarthatóságáról csak később dönt a kormány, dedikált pénzügyi keret tehát az állami ünnepségek e részletére nincs.

A kancelláriaminiszter azt is elmondta még, hogy a tűzijátékra szánt pénz fogalmát önmagában nem is lehet értelmezni, mivel az voltaképpen befektetés, amely a miatta Budapestre látogató turistákon és a fogyasztáson keresztül visszajön. Azt is valószínűsítette, a Duna-parthoz közeli vendéglátóhelyek bizonyára nem örülnének annak, ha egy ilyen turistavonzó látványosság elmaradna: ha biztonságosan megtartható, biztosan lesz is tűzijáték - jelentette ki.

"Ha Budapest vezetése azt szeretné, hogy a budapestiek jól éljenek, akkor ez nehéz lesz turizmus nélkül"

- tette még hozzá Gulyás Gergely.

Téglajegy

Reagált arra a felvetésre is, hogy a főváros "téglajegy" formájában a budapestieket személy szerint is bevonná a híd felújításába.

"Igazából nem látjuk, hogy a főváros politikai vitát akar-e a Lánchídból vagy fel akarja-e újítani. Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor már zajlana a felújítás és egy év múlva befejeződne."

Most kell

Karácsony Gergely maga a Facebookon is posztolt a Lánchíd ügyében, azt írta, "a Fidesznek 9 év sem volt elég a híd felújítására, ezért fogjuk mi felújítani". Erre pedig Gulyás Gergely azt mondta, egy hidat akkor kell felújítani, amikor "olyan állapotba kerül", ennek pedig most lenne már itt az ideje, a tervezési munka az előző fővárosi ciklusban zajlott; minden késedelem közben jelentős költségnövekedést is jelent. (A közbeszerzéses pályázat eredményeivel és a túl drága ajánlatokkal egyébként Tarlós István főpolgármesterként elégedetlen volt.)

Gulyás Gergely közben számot adott arról is, hogy igazából folyhatna is a párbeszéd Lánchíd-ügyben a kormány és a főváros között, csakhogy maga a főpolgármester kérte a kormánytól a közelmúltban, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését - amelynek a témája lehetne a Lánchíd - halasszák el.

Kérdésre válaszolva még azt is elmondta, hogy a műszaki állapotot érintő aktuális - heti, napi - adatok a főváros birtokában vannak, ennek ismeretében a fővárosnak van joga lezárni a Lánchidat, ha a helyzet ezt megkívánja.

"Ha a főváros át kívánja adni a Lánchíd fenntartását az államnak,

az egy másik helyzet, de ilyen nyilatkozat egyelőre nem hangzott el, furcsa is lenne" - fogalmazott Gulyás Gergely.

A híddal kapcsolatban

Pálinkás József,

az első Orbán-kormány volt minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke is kitalált valamit: megelégelve a kormány és a főváros közti "kicsinyes politikai vitákat" a Facebookon indított gyűjtést a híd felújítására, az adakozók egynapi bevételüket ajánlhatják a célra.

Erre reagálva Gulyás Gergely azt mondta, maga is unja ezeket a vitákat, de ha végre elkezdődik a munka Budapest közepén, akkor "rendelkezésre áll" abban az ügyben, hogy beadja egynapi jövedelmét.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×