eur:
393.45
usd:
368
bux:
66304.45
2024. április 24. szerda György
A Széchenyi lánchíd 2017. augusztus 23-án. Százhetvenöt éve, 1842. augusztus 24-én helyezte el József nádor a pest-budai Lánchíd alapkövét.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Három éve dolgoznak a Lánchíd felújításának megszervezésén

Voltaképpen Tarlós István és Karácsony Gergely ugyanazt akarta elérni: legyen olcsóbb a rekonstrukció. Ám hogy mit okoz az árletörési kísérlet miatti késlekedés, abban az érdekeltek között nincs egyetértés. Sok idő nincsen.

Véget nem érő történetnek tűnik a Lánchíd felújítása, amelyet már évekkel ezelőtt elkezdett volna a korábbi városvezetés is.

A mind frissülő szakértői jelentések szerint ráadásul a híd állapota folyamatosan romlik - valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően, a tapasztalt súlyos problémák kezelése pedig már lehetetlen. Ez utóbbi megállapítás olvasható a hivatalos mérnöki hídszemléről szóló legfrissebb beszámolóban is. A szakértők szerint

nehéz bármilyen prognózist adni arra, hogy mikor lehet balesetveszélyes az átkelő.

Kiemelték, hogy az öttonnás össztömeg-korlátozás bevezetése hozzájárul a Lánchíd állagromlásának lassulásához, a vasbetonszerkezet kapcsán viszont kiemelik, számítani lehet arra, hogy

kisebb betondarabok leeshetnek a szerkezetről.

A dokumentum szerint a legnagyobb kockázat a déli oldalon áll fenn: a járdalemez gyorsuló tönkremenetele beszakadáshoz vezethet, ami szükségessé teheti a járdák lezárását.

A Lánchíd-saga

A Lánchíd rekonstrukciója naponta téma a Városháza és a kormány közötti vitákban, a beruházás azonban nem az elmúlt napokban került először napirendre.

Már 2017-ben elkezdte tervezni a felújítást az akkori városvezetés. 2018 tavaszán a fővárosi közgyűlés döntött is a beruházásról. A Lánchíd rekonstrukciójának menetrendje többször is változott,

  • először másfél évről két és fél évre nőtt,
  • 2018 februárjában Tarlós István korábbi főpolgármester már 3 éves ütemről beszélt.
  • 2018 áprilisában úgy határoztak, hogy az év szeptemberében kezdődhet el a Lánchíd felújítása és a 2-es villamos alagútjának rekonstrukciója. Ez azonban mégsem kezdődött el, akkor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte, hogy a kormány 7 milliárd forintot ad a kormány a Lánchíd és a Váralagút felújítására, később azonban kiderült, hogy ez az összeg az alagút felújítása nélkül is felhasználható.

A beruházás továbbra sem kezdődött el, és

  • 2019 májusában a közgyűlés már arról döntött, hogy novemberben indul a Lánchíd és környéke felújítása, a közbeszerzési eljárás előkészítése is elkezdődött.
  • Októberben azonban Tarlós István jelezte, hogy a beérkezett árajánlatok miatt árfelülvizsgálatot rendel el, ezzel egy időben pedig rendszeresen kezdték vizsgálni az átkelő állapotát.

A Lánchíd felújítása azonban azóta sem kezdődött el, és a kormány, valamint a városvezetés napi szinten vitatkozik azon, hogy mikor indul a beruházás, pedig a 2017-2018-as tervek szerint már végezhettek is volna a híd rekonstrukciójával.

Karácsony Gergely főpolgármester egy múlt heti pódiumbeszélgetésen beszélt hosszabban a Lánchíd felújításáról.

"Bizonyos feltételeken kellene még módosítanunk ahhoz, hogy az árat le tudjuk szorítani.

Azt gondolom, hogy az a feltétel, hogy 18 hónap alatt elkészüljön a beruházás, nem reális, ez érdemben felverte az árakat. Ezen peremfeltételről kell még megállapodnunk a kormánnyal."

Tarlós István azt ATV-n arról beszélt, hogy a Lánchíd állapota annyira kritikus, hogy a felújítást nem lehet halogatni, ráadásul szerinte a források rendelkezésre állnak.

"Egyrészt sokkal drágább lesz a felújítás költsége további időhúzás esetén, de ami ennél rosszabb és veszedelmesebb, hogy ez egy műemlékhíd, egy szimbólum egyben, hamarosan

bekövetkezhet az az állapot, hogy a felújítás lehetősége megszűnik.

Mi otthagytunk 23,7 milliárd forintot, ami hozzáférhető volt."

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes korábban jelezte, hogy a főváros továbbra is prioritásnak tekinti a beruházást, de a költségeket és a felújítás szakmai tartalmát újra kell tervezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×