eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Tízmilliárdokat zárol Budapest, érintett a Lánchíd, a Széna tér és a Blaha is

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzet, az iparűzési adóbevétel- és a BKV bevételkiesése miatt kellett átmenetileg, október 15-ig zárolni 65 milliárd forint fővárosi forrást - mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az InfoRádióban.

Utak, terek, épületek, villamossínek felújítása maradhat el idén Budapesten, mivel az adóbevétel-kiesések és az elvonások miatt 65 milliárd forintot kell zárolni a költségvetésben, de mint az InfoRádió Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől megtudta, csak olyan tételeket zárolnak, amelyek mögött még nincs szerződéskötés. A zárolás október 15-ig szól, akkor dőlhet el végleg, hogy mire juthat forrás, és mire nem,

október végére ráadásul újratervezett költségvetést is elfogadhat a főváros - még az idei évre szólót.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt mondta, szeptember 30-ig kell befizetni a helyi iparűzési adó előlegét, ezért akkor látják tisztán, hogy mekkora lyukat ütött a koronavírus-járvány miatti leállás a költségvetésen.

Jelezte, hogy a listán szerepel a Lánchíd felújítására szánt 11,8 milliárd forint is, ami a kormány hatmilliárdos támogatásával együtt is messze van a felújításra kapott korábbi árajánlatoktól.

"Nyilván ez a legnagyobb tétel, de azt fontos aláhúzni, hogy dolgozunk azon, hogy legyen kiírva a nyáron egy feltételes közbeszerzés. A beérkezett ajánlatok alapján fel tudjuk szabadítani a forrásokat" - mondta el, vagyis a zárolás nem érinti a felújítás elindulását. Konkrét összeget ezzel kapcsolatban azért nem mond, mert az befolyásolhatná a közbeszerzésen indulók ajánlattételét.

Olcsóbb megoldás a Széna téren

A zárolt fejlesztések között lehet a Városháza-rekonstrukció első ütemének 1 milliárd forintos beruházása, a Fővárosi Önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése 1,2 milliárd értékben, szintén elmaradhat a Széna tér felújítása, amelyre 787 millió forintot szánnak,

lefújhatják a Blaha Lujza tér 100 millió forintos megújítását,

zárolhatják még a kerékpártárolókra szánt 300 millió forintot, valamint a klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokra szánt 470 milliót is.

A Széna térrel kapcsolatban azonban a korábbi lapinformációkat cáfolva Kiss Ambrus az InfoRádiónak azt mondta, találtak egy sokkal olcsóbb megoldást, így csak az említett összeg egy részét kellett zárolni.

"A II. kerület egy zöldfelületi beruházást fog végrehajtani a téren" - jelezte.

A Blaha Lujza téren pedig még dolgoznak egy új műszaki tartalmon, amit le kell egyeztetniük a kormánnyal.

Közlekedés

A Budapesti Közlekedési Központnál korábban 11 milliárdos kieséssel számoltak szeptemberig, de ezt már most elérték, így az új számítás 20 milliárd forint.

A bevételkiesés miatt

kérdésessé válhat a 3-as villamos Árpád-hídig való meghosszabbításának tervezése

és az 1-es villamos pályafelújítása is.

Most a közlekedésfejlesztési feladatok tartalékkeretének egy része, 7,8 milliárd forint is zár alá került. 8,9 milliárdot pedig abból a keretből zároltak, ami a fővárosi önrész lett volna a kormánnyal közös fejlesztésekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×